to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 11.02.2020

Διεθνή

Αυστρία: Κατά της ύπαρξης σταυρού στις αίθουσες των δικαστηρίων τάσσεται η Ένωση Δικαστών

Καθαρά κατά της ύπαρξης σταυρού, και γενικότερα κατά της ύπαρξης θρησκευτικών συμβόλων στις αίθουσες των δικαστηρίων, τάσσεται η Αυστριακή Ένωση Δικαστών, ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί σε μία σαφή ρύθμιση του θέματος, καθώς έχει ξεσπάσει τελευταία εκ νέου μία συζήτηση ως προς την ύπαρξη σταυρών σε δημόσια κτίρια στην Αυστρία.


Πρακτικά, ο σταυρός έχει απομακρυνθεί από τις δικαστικές αίθουσες και, όπως σημειώνει σε σημερινές δηλώσεις της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Σαμπίνε Ματέικα, «αυτό στην πραγματικότητα δεν αποτελεί θέμα στα δικαστήρια, όπου βασικά δεν υπάρχει σταυρός στον τοίχο, όπως δεν υπάρχει και καμία ρύθμιση ότι θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Κατά την άποψή της, «υπάρχουν κάποιοι τόποι όπου ίσως ακόμη συμβαίνει αυτό, όπως σε παλιά ή ιστορικά κτίρια, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας». 

Σε σχέση με τα σχολεία, το θέμα έχει ρυθμιστεί σαφώς και η σχολική νομοθεσία στη Βιέννη προβλέπει ότι στα σχολεία γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να αναρτάται ο σταυρός σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, εφόσον οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι στην πλειονότητά τους χριστιανικού θρησκεύματος.

Πάντως, το γραφείο του αρμόδιου δημοτικού συμβούλου Γιούργκεν Τσερνοχόρσκι, δεν διαθέτει στοιχεία ως προς σε πόσες αίθουσες διδασκαλίας στη Βιέννη είναι αναρτημένος ο σταυρός, ενώ δεν διενεργούνται σχετικοί έλεγχοι.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι στην Αυστρία η πρώτη σε αριθμό πιστών, ο οποίος φέρεται να ανέρχεται σήμερα σε 5,16 εκατομμύρια, σε ένα συνολικό πληθυσμό της χώρας των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δεύτερη σε αριθμό πιστών θρησκευτική Κοινότητα στην χώρα είναι η Ορθοδοξία, και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το 2014, ο αριθμός των πιστών της ανέρχεται σε 500.000.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)