to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 19.04.2021

Διεθνή

Αυστρία: Το Ιατρικό Επιμελητήριο αντικρούει πρόταση του Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών για εμβολιασμούς στα φαρμακεία

Να παραμείνουν οι φαρμακοποιοί στις αρμοδιότητες τους, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες


Κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό δείχνει το Αυστριακό Ιατρικό Επιμελητήριο για την χθεσινή ανακοίνωση από μέρους του Αυστριακού Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών ότι τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Αυστρία είναι έτοιμα να προσφέρουν άμεσα στον πληθυσμό εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα.

Να παραμείνουν οι φαρμακοποιοί στις αρμοδιότητες τους, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες, επισημαίνοντας ότι, ούτως ή άλλως, αυτή την στιγμή οι γιατροί που επιθυμούν να εμβολιάσουν ξεπέρασαν κατά πολύ την ποσότητα των διαθέσιμων εμβολίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνον οι γιατροί έχουν την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και την απαραίτητη υποδομή, "τόσο κοντά στους τόπους κατοικίας όσο και στις γραμμές εμβολιασμού" και ως εκ τούτου πρόσθετοι σταθμοί εμβολιασμού είναι "απολύτως περιττοί".

Επιπλέον, κατά την άποψή του, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ολοκληρώσει ιατρικό πτυχίο, και εξάλλου, πέραν από την παροχή πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με τα εμβόλια, θα μπορούσε να χρειαστεί κατάλληλη παρέμβαση σε περίπτωση "σπάνιων, σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων", και ως εκ τούτου κανένας δεν χρειάζεται "άσκοπους πειραματισμούς".

Σε χθεσινή συνέντευξή της, η πρόεδρος του Αυστριακού Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών Ουλρίκε Μουρς-Έντλμαγιερ είχε τονίσει ότι, εάν αυτό είναι επιθυμητό, τα φαρμακεία στη χώρα είναι έτοιμα να προσφέρουν άμεσα στον πληθυσμό εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών.

Το ό,τι τα φαρμακεία είναι σε θέση να αναλάβουν εμβολιασμούς, το απέδειξαν ήδη διοργανώνοντας σε ελάχιστο χρόνο την διενέργεια διαγνωστικών τεστ, επισήμαινε η ίδια, αναφέροντας να εννοηθεί ότι διαθέτουν επιστημονικά εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο παρέχει ήδη συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σχέση με τους εμβολιασμούς, έχοντας στο σύνολό του πολύ καλή κατάρτιση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Επιμελητηρίου, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της έχουν ήδη τη θεωρητική κατάρτιση για αυτό, και πολλοί έχουν επίσης πρακτική εκπαίδευση, και με τους άλλους, το τελευταίο μπορεί επίσης να γίνει σε λίγες ημέρες, και αυτό θα επέτρεπε στα φαρμακεία να ξεκινήσουν αμέσως εάν υπάρξει έκκληση από την πολιτική ηγεσία.

Σε απάντηση στην ένσταση των γιατρών, που θέλουν να κρατήσουν τον εμβολιασμό στα χέρια τους και αρνούνται να τον επεκτείνουν στα φαρμακεία, η Ουλρίκε Μουρς-Έντλμαγιερ παρατήρησε ότι σε πολλές χώρες, και πιο πρόσφατα στη Γαλλία, εμβολιασμοί γίνονται και από τους δύο, ενώ, οπουδήποτε πραγματοποιείται εμβολιασμός στα ιατρεία και στα φαρμακεία, το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλότερο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)