to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 28.02.2020

Διεθνή

Αυστρία για την ένταξη της Β. Μακεδονίας: Η Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύσει την αξιοπιστία της

Την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βόρεια Μακεδονία, ζήτησε η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Καρολίνε Έντσταντλερ, κατά τις σημερινές συνομιλίες της στα Σκόπια με τον αντιπρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Μπούγιαρ Οσμάνι.


«Με την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία, η χώρα είχε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, συμβάλλοντας πολύ στην σταθερότητα στα Βαλκάνια», τόνισε η Αυστριακή υπουργός. 

Ταυτόχρονα, επισημαίνοντας ότι για την Αυστρία η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σημαντικός εταίρος, «ο οποίος τα τελευταία χρόνια προσέγγισε βήμα προς βήμα την Ε.Ε.», ανέφερε ότι για τον λόγο αυτό η ίδια αναμένει ότι τον Μάρτιο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την χώρα αυτή. 

Η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύσει την αξιοπιστία της στα Δυτικά Βαλκάνια, στα κράτη των οποίων «πρέπει να δώσουμε μία προοπτική για το μέλλον, και εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης να συνεργαστούμε στενά μαζί τους». 

Σύμφωνα με το αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη από τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Επισήμανε συγχρόνως, ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για σταθερά, ασφαλή και οικονομικά επιτυχημένα Βαλκάνια, ενώ και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν, όπως παρατήρησε, να επωφεληθούν από μία στενή συνεργασία. 

Την υποστήριξή της στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, είχε διακηρύξει και η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, που ηγούνταν της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου, μετά το γαλλικό βέτο που η ίδια είχε χαρακτηρίσει ως «όχι καλό σημάδι για την αλληλεγγύη στην Ε.Ε., όπως επίσης και για την σταθερότητα στην περιοχή».

Η υπηρεσιακή καγκελάριος είχε επισημάνει με έμφαση πως «η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα είχαν ως εκ τούτου την αξίωση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι που απέτυχε εξαιτίας της στάσης κάποιων κρατών». 

Την προώθηση του διαλόγου με την Βόρεια Μακεδονία, «της οποίας το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη», είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα αυτή, Αντρέας Σίντερ, που ηγείται των Αυστριακών σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών και ο οποίος είχε συναντήσεις στα Σκόπια με εκπροσώπους της κυβέρνησης και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 

«Ως εκπρόσωπος της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί μεγάλο μέλημά μου η περαιτέρω συνέχιση της φιλοευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής πορείας αυτής της χώρας, καθώς, μετά την απογοήτευση από το βέτο της Γαλλίας και την μη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είναι καθήκον της Ε.Ε. να προωθήσει την οικοδόμηση ισχυρών και δημοκρατικών κρατών δικαίου στα Δυτικά Βαλκάνια», είχε τονίσει ο Αντρέας Σίντερ. 

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως «το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην Ευρώπη», είχε προειδοποιήσει ότι «η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί και πάλι ως αξιόπιστος εταίρος και να μην συνεχίσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στο κενό εξουσίας που διαφορετικά απειλεί τα Δυτικά Βαλκάνια και για το οποίο καραδοκούν η Κίνα, η Τουρκία και η Ρωσία».

Την επίτευξη πλειοψηφίας στη Βουλή στα Σκόπια για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, είχε χαιρετίσει με έμφαση ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Το γεγονός αυτό δίνει έναν ευνοϊκό άνεμο στις προσπάθειες για την ανάληψη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Βόρεια Μακεδονία», τόνιζε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η προσέγγιση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ε.Ε., αποτελεί μία σημαντική προτεραιότητα της Προεδρίας της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και μόνον όταν όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μέλη της Ε.Ε., θα είναι η Ε.Ε. ολοκληρωμένη».

Ήδη, κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)