to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:10 | 06.10.2021

Διεθνή

Αυστρία: Εισβολή ανακριτικών αρχών στην καγκελαρία για στημένες δημοσκοπήσεις

Οι ανακριτικές αρχές έκαναν έρευνα στην έδρα του κυβερνώντος Αυστριακού Λαϊκού κόμματος (ÖVP) καθώς επίσης στην καγκελαρία και στο Υπουργείο Οικονομικών


Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βιέννης «Die Presse», η έρευνα αφορούσε μεταξύ άλλων στο άμεσο περιβάλλον του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Αιτία είναι η υποψία ύπαρξης διαφθοράς σε σχέση με τη δημοσίευση διαφημίσεων και ωραιοποιημένων δημοσκοπήσεων στην εφημερίδα «Österreich».

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Αυστριακού Λαϊκού κόμματος (ÖVP) Γκάμπι Σβαρτς έκανε λόγο για ψευδείς κατηγορίες. «Πρόκειται για μια προσπάθεια σπίλωσης του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και του ίδιου του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς», όπως είπε.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές στη Βιέννη, το  Αυστριακό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ανέθεσε το 2016  σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνες που «ωραιοποιούσαν» το αρχηγικό προφίλ του Κουρτς στον αγώνα για τη διαδοχή του τότε προέδρου του κόμματος, Ράινχολντ Μιτελρένερ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του 2017.

Σύμφωνα  πάντα με την Die Presse, ο Κουρτς σε συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες στον τομέα της επικοινωνίας Γιοχάνες Φρίτσμαν και Γκέραλντ Φλάισμαν, κατέβαλαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για μια διαφημιστική εκστρατεία, η οποία περιελάμβανε και κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου «Österreich», τον Απρίλιο του 2016.  Τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν σε έγγραφο στρατηγικής του κόμματος, υπό τον τίτλο "Project Ballhausplatz", από την ομώνυμη κεντρική πλατεία της Βιέννης όπου βρίσκεται η καγκελαρία.

«Πρόκειται για ένα έγγραφο των συμβούλων του Κουρτς εκείνη την εποχή, που ο σημερινός καγκελάριος οργάνωνε την αναρρίχησή του στην ηγεσία του κόμματος. Στο έγγραφο στρατηγικής, για παράδειγμα, υπάρχει η εξής φράση: « Επιτροπή για τις έρευνες: Όλα είναι καλύτερα με τον ΣΚ (Σεμπάστιαν Κούρτς. Παραγγείλετε διαφημίσεις »,σημειώνει η Die Presse και προσθέτει: «Οσον αφορά το περιεχόμενο, οι έρευνες της κοινής γνώμης λέγεται ότι ανατέθηκαν σε πρώτη φάση μέχρι την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς  ως προέδρου του κόμματος. Έπρεπε να δείξουν πόσο άσχημα θα πήγαινε το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Πρόεδρο Μιτελρένερ εκείνη τη στιγμή και να φαίνεται πόσο καλύτερες θα ήταν οι προοπτικές με τον Κουρτς στην ηγεσία».

Αξιοποίηση της προβολής

Ο Κουρτς φέρεται να  αξιοποίησε την προβολή που έγινε στο πρόσωπό του και κατόρθωσε να εκλεγεί πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος το 2017 και στη συνέχεια, καγκελάριος της Αυστρίας.

Ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη Βιέννη, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες αυτές στις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, η εισαγγελία ανακάλυψε τα στοιχεία στη διάρκεια των ανακρίσεων για το λεγόμενο  σκάνδαλο «Ibiza gate», όπου ο πρώην αντικαγκελάριος Χανς Κρίστιαν Στράχε φερόταν να έχει δωροδοκηθεί από Ρώσο ολιγάρχη.

Πηγή της εισαγγελίας ανέφερε ότι «οι έρευνες βασίζονται αποκλειστικά στην κομματική άνοδο του Σεμπάστιαν Κουρτς και των συνεργατών του. Ο Γκέραλντ Φλάισμαν, επί μακρόν εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος μέσων ενημέρωσης στην Καγκελαρία, κατηγορείται για απιστία, καθώς και για βοήθεια στη διαφθορά. Οι δικαστικές αρχές διατύπωσαν τις ίδιες κατηγορίες εναντίον του εκπροσώπου Τύπου Γιοχάνες Φρίτσμαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν έπρεπε μόνο να είχαν ενημερωθεί για τα γεγονότα, αλλά και να τα υποστήριζαν συντονισμένα.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας διέψευσε πάντως τις κατηγορίες κατά του Κουρτς. Σε ανάλογη διάψευση  προχώρησε  και ο όμιλος ΜΜΕ «Österreich»

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)