to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 04.03.2018

Διεθνή

Αυστρία: «Δοκιμασία» για τους Σοσιαλδημοκράτες οι περιφερειακές εκλογές στην Καρινθία

Ως «δοκιμασία» για τους Σοσιαλδημοκράτες, για το εάν θα κατορθώσουν να διατηρήσουν την πρώτη θέση την οποία είχαν επανακτήσει το 2013, έπειτα από 24 χρόνια επικράτησης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, θεωρούνται οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, το πρώην «προπύργιο» του διαβόητου, τότε αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ.


Στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές τον Μάρτιο του 2013, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε υποστεί συντριπτική ήττα μειώνοντας το ποσοστό του στο 16,9% από το 44,9% στις εκλογές του 2009, ήττα που οφείλονταν, κυρίως στη σωρεία σκανδάλων των επιγόνων του Γεργκ Χάιντερ, πολλά από τα οποία ανάγονται στην εποχή της δικής του κυριαρχίας στο «προπύργιό» του, όπως το «φιάσκο» της ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης τράπεζας της Καρινθίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, με ποσοστό 37,1%, έναντι του 28,7% στις εκλογές του 2009, είχαν αναδειχθεί πριν από πέντε χρόνια πρώτη πολιτική δύναμη, κάτι, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα συμβεί και στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, χωρίς, μάλιστα, να αποκλείεται μία περαιτέρω αύξηση του ποσοστού τους.

Οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στην Καρινθία διεξάγονται μόλις δυόμισι μήνες μετά από την ανάληψη της αυστριακής ομοσπονδιακής (κεντρικής) κυβέρνησης από τον συνασπισμό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι εκλογές στην Καρινθία, στις οποίες, από τις 6:30 το πρωί ώρα Ελλάδας, καλούνται στις κάλπες 435.000 ψηφοφόροι, είναι οι τρίτες από τις συνολικά τέσσερις περιφερειακές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν μέσα στο 2018, αντίστοιχα σε τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Είχαν προηγηθεί στις 28 Ιανουαρίου οι περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Αυστρία και στις 25 Φεβρουαρίου στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να είναι και στις δύο περιπτώσεις ο εντυπωσιακός νικητής τους, κατακτώντας στην μεν Κάτω Αυστρία ποσοστό 49,6%, στο δε Τιρόλο ποσοστό 43,5%.

Στην Καρινθία, το Λαϊκό Κόμμα στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές του 2013 είχε αποσπάσει ποσοστό 14,4%, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να είναι αρκετά υψηλότερο κατά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)