to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 01.10.2019

Διεθνή

Αυστρία: Αποσύρεται από την πολιτική ο πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων

Την πλήρη απόσυρσή του από την πολιτική ανακοίνωσε λίγο πριν το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη ο πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας (στο διάστημα Δεκέμβριος 2017-Μάιος 2019) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση των ανώτερων οργάνων των Ελευθέρων σήμερα το απόγευμα, στην οποία αναμενόταν να αποφασιστεί η διαγραφή του από το κόμμα.


Οι ολοένα και περισσότερες αποκαλύψεις σε βάρος του Στράχε φέρεται να τον καθιστούσαν πλέον "ασήκωτο βαρίδι" για το κόμμα του, που έμοιαζε να είναι «όμηρος» του πρώην αρχηγού του και πρώην αντικαγκελάριου, ο οποίος είχε αναγκαστεί σε παραίτηση στις 18 Μαΐου από όλα τα αξιώματά του, εξαιτίας της φερόμενης άμεσης ανάμιξής του στο πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, που προκάλεσε διεθνή σάλο ως "Υπόθεση Ίμπιζα".

Πληροφορίες ήδη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ανέφεραν πως μετά τις προχθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε να αναμένεται ο οριστικός αποκλεισμός από το Κόμμα των Ελευθέρων, του πρώην αρχηγού του και πρώην αντικαγκελάριου στην κυβέρνηση συνασπισμού Ελευθέρων και Λαϊκού Κόμματος, που είχε διαλυθεί εξαιτίας της Υπόθεσης Ίμπιζα, τέλη Μαίου.

Λίγα μόνον εικοσιτετράωρα πριν από την προχθεσινή προσφυγή στις κάλπες, κατά την οποία οι Ελεύθεροι είχαν τεράστιες απώλειες μειώνοντας το ποσοστό τους κατά δέκα μονάδες, στο 16% από το 26% στις προηγούμενες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, η ηγεσία τους κατέβαλε προσπάθειες για την διατήρηση της ενότητας του κόμματος, υπεραμυνόμενη του Στράχε και καταγγέλοντας "ύποπτα και εγκληματικά δίκτυα" πίσω από τις νέες αποκαλύψεις σε βάρος του.

Ο διάδοχος του στην αρχηγία των Ελευθέρων, ο Νόρμπερτ Χόφερ, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις - τις οποίες εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωναν αξιωματούχοι του κόμματος -- "επίθεση συνολικά κατά της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, την Αυστρία", υιοθετούσε την θέση του ίδιου του Στράχε, πως πρόκειται για "τα ίδια εγκληματικά στοιχεία" που είχαν καταγράψει το διαβόητο βίντεο της "Υπόθεσης Ίμπιζα".

Ισχυριζόμενος πως εδώ και πάνω από πέντε χρόνια οι κύκλοι αυτοί επιδιώκουν "να επιφέρουν βαριά ζημία ή ακόμη και να καταστρέψουν το Κόμμα των Ελευθέρων", ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε απευθύνει έκκληση προς τους ψηφοφόρους "να μην πέσουν στην παγίδα των καταστροφέων της κοινωνίας μας που επιδιώκουν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα".

Ταυτόχρονα, ο Χόφερ υποσχόταν ότι θα γίνει πλήρης διερεύνηση των κατηγοριών και σε περίπτωση επιβεβαίωσής τους θα υπάρξουν οι ανάλογες συνέπειες, που ωστόσο ο ίδιος δεν τις κατονόμαζε στην έκκληση του προς τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φέρεται ως αρχηγός των Ελευθέρων και κατόπιν ως αντικαγκελάριος (μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019) να έκανε χρήση τεράστιων ποσών χρημάτων (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου κ.α.) του κόμματος μέσω δύο ειδικών λογαριασμών του, για την κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων, δικών του και της συζύγου του., η οποία προχθές εξελέγη βουλευτής των Ελευθέρων, αλλά αναμένεται να παραιτηθεί.

Με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί έρευνα σε βάρος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ήδη από τις 20 Μαίου, τρεις ημέρες έπειτα από την δημοσιοποίηση του βίντεο της "Υπόθεσης Ίμπιζα", με τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για διαφθορά και πολιτική συναλλαγή.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο είχε προκαλέσει την παραίτηση του Στραχε από όλα τα αξιώματα του και κατόπιν τη διάλυση της συγκυβέρνησης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η οποία κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη των προχθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Εξαιτίας του "σκανδαλώδους βίντεο" που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαίου την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων, οικονομικά και επικοινωνιακά με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Kronen Zeitung.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, στις 18 Μαΐου, μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε χρησιμοποιήσει μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να "εξηγήσει" την "καταστροφική" εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, το οποίο φέρεται να διαρκεί επτά ώρες, αλλά μέχρι τώρα έχει δημοσιοποιηθεί μόνον ένα μικρό μέρος του.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος είχε εκτοξεύσει κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις για "διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του και για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών", ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε "ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)