to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 28.08.2015

Διεθνή

Αυστρία: Πάνω από 70 οι πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό- Σε συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές (ενημέρωση)

Σε «πάνω από 70» ανεβάζει επισήμως η Βιέννη τον αριθμό των νεκρών προσφύγων που βρέθηκαν σε φορτηγό κοντά στην Ουγγαρία - Οι μετανάστες είχαν πεθάνει πριν το όχημα περάσει σε αυστριακό έδαφος.


Παρασκευή 28/8

14:47 Συλλήψεις και στην Ουγγαρία για την υπόθεση με τους 71 νεκρούς στην Αυστρία.

Η ουγγρική αστυνομία συνέλαβε τρεις Βούλγαρους και έναν Αφγανο σχετικά με την υπόθεση του θανάτου 71 μεταναστών μέσα σε φορτηγό το οποίο βρέθηκε στην Αυστρία, ανακοινώθηκε επισήμως την Παρασκευή.

Επιπλέον, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε έρευνες σε οικίες, ενώ ανέκρινε περίπου 20 άτομα σαν μάρτυρες.

12.45 Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε περισσότερες από μία συλλήψεις για την υπόθεση του θανάτου 71 μεταναστών, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε εθνική οδό της χώρας.

Η αυστριακή αστυνομία αναμένεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση σε συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας.

09:45 Σε «πάνω από 70» ανεβάζει επισήμως η Βιέννη τον αριθμό των νεκρών προσφύγων που βρέθηκαν σε φορτηγό κοντά στην Ουγγαρία, ενώ φρικιαστικές λεπτομέρειες βγαίνουν σιγά σιγά στο φως: Όλα δείχνουν πως οι πρόσφυγες ήταν νεκροί ήδη κατά την είσοδο του φορτηγού στην αυστριακή επικράτεια. Σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό των διακινητών. 

Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την ΕΕ, με την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών να ζητά να μπορούν οι υποψήφιοι για άσυλο να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Την Παρασκευή, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αριθμός των σορών που βρέθηκαν είναι «πάνω από 70». Οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για 50. 

Περισσότερα στοιχεία πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών.  Σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ, η αστυνομία πιθανολογεί πως η βάση της ομάδας διακινητών που ευθύνεται είναι στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία. 

Η αυστριακή αστυνομία επικεντρώνεται στον εντοπισμό της ομάδας διακινητών που είχε μεταφέρει από την Ουγγαρία, όπως όλα δείχνουν, τους πρόσφυγες προς τα δυτικά. Το εάν η Αυστρία ήταν ο τελικός προορισμός ή απλώς ενδιάμεσος για ακόμη πιο δυτικά ή βόρεια είναι ακόμη ασαφές. 

Η κατάσταση των σορών δείχνει πως ο θάνατος των μεταναστών -πιθανότατα από ασφυξία- είχε επέλθει δύο ημέρες πριν τον εντοπισμό τους. Το σημείο που βρέθηκε είναι σχετικά κοντά στα σύνορα και, έστω κι αν δεν είναι εξακριβωμένο πότε μπήκε το φορτηγό στην Αυστρία, συνάγεται ότι όταν φορτηγό κινείτο στην Αυστρία, οι πρόσφυγες ήταν ήδη νεκροί. 

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλκ-Λάιντερ, από το κεντροδεξιό ÖVP, κάλεσε σε αλλαγή του συστήματος για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ ώστε όσοι αιτούνται άσυλο να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός των «28». 

Καθώς αυτό δεν είναι διασφαλισμένο με το παρόν καθεστώς, οι πρόσφυγες εξαναγκάζονται να στραφούν σε δίκτυα διακινητών. Χορήγηση δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης «θα στερούσε από τους διακινητές τη βάση δραστηριότητάς τους» εξήγησε η Μιλκ-Λάιντερ. (με πληροφορίες από in.gr)

Πέμπτη 27/8

22:07 Oι περίπου 50 άνθρωποι, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν μέσα σε μια νταλίκα σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας, ήταν ήδη νεκροί όταν το βαρύ όχημα πέρασε τα σύνορα της χώρας, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, ανέφεραν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

Το εγκαταλειμμένο φορτηγό-ψυγείο, που την Τετάρτη βρισκόταν κοντά στη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, βρέθηκε από αστυνομικούς της τροχαίας καθώς υγρά από τα πτώματα που ήταν ήδη σε αποσύνθεση έτρεχαν από την πίσω πόρτα του.

«Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πέθαναν πριν από μιάμιση με δύο ημέρες» είπε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Μπούργκενλαντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Όπως είπε, υπάρχουν «πολλά πράγματα» που οδηγούν τις αρχές στο συμπέρασμα ότι οι μετανάστες ήταν ήδη νεκροί όταν η νταλίκα πέρασε τα σύνορα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είπε από την πλευρά της ότι, με αφορμή την τραγωδία αυτή, η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στις διεθνείς αμαξοστοιχίες και στα σύνορα.

Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι η Βιέννη θα τηρήσει μια στάση «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους διακινητές ανθρώπων που πιστεύει ότι ευθύνονται για τους θανάτους των μεταναστών.

Νωρίτερα σήμερα

5ο πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σε σταθμευμένο φορτηγό στην Αυστρία την Πέμπτη σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Krone. Πιθανότερη αιτία θανάτου θεωρείται η ασφυξία.

Δεν ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι ήταν μέσα και υπό ποιές συνθήκες πέθαναν, αναφέρει η τοπική αστυνομία.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι το φορτηγό εντοπίστηκε παρκαρισμένο στην άκρη του αυτοκινητόδρομου, ενώ η υπόθεση διερευνάται από τις αρχές που, μέχρι στιγμής, δεν έχουν κάνει επίσημη τοποθέτηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει βγάλει ακόμη καμία ανακοίνωση. 

Περισσότεροι από  28,300 έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην Αυστρία το πρώτο μισό του χρόνου, με τους περισσότερους να έρχονται από τη Συρία.

Προειδοποίηση για την Ευρώπη οι νεκροί μετανάστες, δηλώνει η σοκαρισμένη Μέρκελ

Η ανακάλυψη 20 έως 50 νεκρών μεταναστών μέσα σε ένα φορτηγό στην Αυστρία συνιστά μια σκληρή προειδοποίηση για την Ευρώπη πως πρέπει να αντιμετωπίσει «γρήγορα» τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, δήλωσε σήμερα Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε σοκαρισμένη από την είδηση και τόνισε πως η λύση θα πρέπει να δοθεί με «ευρωπαϊκό πνεύμα, που σημαίνει πνεύμα αλληλεγγύης». Δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για τη μορφή της αλληλεγγύης ή τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν.

«Συγκλονιστήκαμε όλοι από τα απαίσια νέα πως έως και 50 άνθρωποι πέθαναν [...] Μολονότι έρχονταν στην ασφάλεια», είπε, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Βιέννη.

Η κ. Μέρκελ έχει πολλές φορές προειδοποιήσει πως οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει κληθεί να διαχειριστεί από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω δηλώσεις γίνονταν πολλές φορές στο μέσο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

Η Γερμανία είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη και έχει ανακοινώσει πως αναμένει έως και 800.000 αιτήσεις μόνο για φέτος, αριθμό τετραπλάσιο σε σχέση με το 2014.

Η κ. Μέρκελ έχει πάντως αρκετές φορές καλέσει τις χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα, να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει σωστή και συστηματική καταγραφή των αφίξεων, κι όχι απλά τυφλή μετακίνησή τους προς τη βόρεια Ευρώπη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)