to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυστραλία: Στους Αβορίγινες επέστρεψε το «παγκόσμιο γεωπάρκο» Ντέντρι

Το πάρκο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, Ντέντρι με ηλικία άνω των 180 εκατομμυρίων ετών, έχει φιλοξενήσει γενιές Αβορίγινων, γι' αυτό και με την πρόσφατη ιστορική συμφωνία επιστρέφει ξανά στα χέρια τους


Οι κάτοικοι του Ανατολικού Κούκου Γιαλαντζί θα είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του βιοτόπου, υπό την επίβλεψη βέβαια της κρατικής κυβέρνησης του Κουίνσλαντ.

Το Ντέντρι συνορεύει με τον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο και θεωρείται πόλος έλξης τουριστών που επισκέπτονται την Αυστραλία.

Είναι ακόμα γνωστό για το αρχαίο οικοσύστημα και την ανάγλυφη και φυσική του ομορφιά που περιλαμβάνει δασικές εκτάσεις, άγρια ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια και λευκές αμμουδιές.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης άλλα εθνικά πάρκα του Κουίνσλαντ, συμπεριλαμβανομένων του Κένταρ Μπέι , του Μπλάκ Μάουντεν και των νησιών Χόουπ - μια έκταση άνω των 16.000.000 στρεμμάτων.

Η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ αναγνώρισε την επίσημη κυριότητα στους κατοίκους του Ανατολικού Κούκου Γιαλαντζί, χαρακτηρίζοντας τους ως «έναν από τους αρχαιότερους ζωντανούς πολιτισμούς στον κόσμο».

«Αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει το δικαίωμά αυτού του λαού να κατέχει, να διαχειρίζεται και να προστατεύουν τον πολιτισμό τους, ενώ παράλληλα τον ‘μοιράζονται’ με τους επισκέπτες του τόπου», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Μέγκαν Σκάνλον.

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Κούκου Γιαλαντζί επιδίωκαν να διαχειρίζονται οι ίδιοι αποκλειστικά τα δάση και άλλους υγροβιότοπους, δήλωσε η διαπραγματεύτρια Κρίσι Γκραντ.

"Οι Μπάμα [οι άνθρωποι της περιοχής] πέρα από τις περιοχές με τροπικό κλίμα, που το χαρακτηρίζει η υγρασία, ζούσαν σταθερά μέσα στο τροπικό δάσος. Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι αρκετά μοναδικό για την παγκόσμια κληρονομιά», συμπλήρωσε η Γραντ.

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται τόσο το φαράγγι Μόσμαν όσο και η παραλία του τροπικού δάσους Τριμπουλέισιον.

Το Ντέντρι χαρακτηρίστηκε από την Unesco ως «παγκόσμιο γεωπάρκο» το 1988, μετά από μια εκστρατεία στην Καμπέρα που αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της υλοτομίας και της γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή- που εγκρίθηκε από την τότε κρατική κυβέρνηση.

Η Unesco την αναγνωρίζει ως μια «εξαιρετικά σημαντική» τοποθεσία πλούσιας και μοναδικής βιοποικιλότητας, με πάνω από 3.000 είδη φυτών, 107 θηλαστικά, 368 πουλιά και 113 είδη ερπετών.

Η περιοχή είναι επίσης η μεγαλύτερη έκταση γης στην Αυστραλία που εξακολουθεί να διατηρείται ως τροπικό δάσος.

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της Αυστραλίας έχει συντεθεί απ’ ότι απέμεινε από τα δάση Γκοντβανάν λίγο πριν χωριστούν οι ήπειροι της Ανταρκτικής και της Αυστραλίας πριν από 50 ή έως και 100 εκατομμύρια χρόνια.

Ως εκ τούτου, το τροπικό δάσος «παρουσιάζει μια απαράμιλλη απεικόνιση των οικολογικών και εξελικτικών διαδικασιών που διαμόρφωσαν τη χλωρίδα και την πανίδα της Αυστραλίας», υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Unesco.

«Η ζωντανή χλωρίδα του Ντέντρι, έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτόγονων, αρχαϊκών και σπάνιων οργανισμών και όπως είχαν κάποτε τα δάση του Γκοντβανάν», σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)