to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυστραλία: Στον Ειρηνικό με συνοπτικές διαδικασίες οι αιτούντες άσυλο‏

Λύση του Ειρηνικού την ονομάζουν και αποτελεί άτυπη συμφωνία μεταξύ της Αυστραλίας και των νησιών Παπούα Νέα Γουινέα και Ναούρου για τους αιτούντες άσυλο.


Όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν και να φθάσουν από τη θάλασσα στις αυστραλιανές ακτές στέλνονται είτε πίσω στη χώρα τους είτε σε στρατόπεδα κράτησης των νησιών του Ειρηνικού και αν διαπιστωθεί ότι είναι πρόσφυγες μένουν εκεί.

Όμως, ακόμη και αυτή η απάνθρωπη τακτική, που καταγγέλλεται εδώ και χρόνια, τόσο από τη Διεθνή Αμνηστία όσο και την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δεν ήταν αρκούντως ικανοποιητική για την σκληρή πολιτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που φθάνουν δια θαλάσσης, στην Αυστραλία.

Από την αρχή του χρόνου η εξέταση των αιτούντων γίνεται εν πλω ή αρόδου.

Ο εξαναγκασμός των προσφύγων να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, χωρίς να έχει εξεταστεί δεόντως το αίτημά τους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο καταγγέλλει το Συμβούλιο Προσφύγων της Αυστραλίας.

Ο επικεφαλής του Πολ Πάουερ δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι «για τους αιτούντες άσυλο, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ιδιαίτερα, από τη Σρι Λάνκα που έχει μακρά ιστορία πολιτικής βίας και σε βαθμό αδιανόητο για τους Αυστραλούς».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε, επίσης, «βαθιά ανησυχία» για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Αυστραλία στους αιτούντες άσυλο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξετάζει σήμερα το αίτημα αλλαγής της πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες, που έχει υποβληθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις με αφορμή την αίτηση ασύλου 153 προσφύγων από τη Σρι Λάνκα για τους οποίους η κυβέρνηση τηρεί… σιγή ιχθύος.

Αργά χθες προσωρινή δικαστική απόφαση εμπόδισε την επιστροφή στη χώρα τους, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το αν κρατούνται ή όχι και πού.    

Η απόφαση μάλιστα εκδόθηκε την ώρα που η κυβέρνηση επιβεβαίωνε το γεγονός ότι 41 άλλοι αιτούντες άσυλο από τη Σρι Λάνκα παραδόθηκαν δια θαλάσσης σε λιμενικούς της χώρας καταγωγής τους.

Η επίτροπος Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αυστραλίας Τζίλιαν Τριγκς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ακολουθήσει τους κανόνες του στη διαδικασία της παροχής ασύλου, πράγμα που δεν συμβαίνει όταν εξετάζονται εν πλω οι πρόσφυγες.

«Υποβάλλουν τρεις, τέσσερις ή πέντε ερωτήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης και με συνοπτικές διαδικασίες λαμβάνουν την απόφαση επιστροφής στη χώρα τους» δήλωσε η ίδια, σε αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο.

Για τους 41 αιτούντες άσυλο που επέστρεψαν στη Σρι Λάνκα η κυβέρνηση Άμποτ σχολίασε ότι μόνο μία πρόσφυγας προτάθηκε για επανεξέταση, αλλά… προτίμησε να επιστρέψει στη χώρα της.  

Οι αιτούντες άσυλο – κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Ιράκ και το Ιράν –ξεκινούν για το μεγάλο ταξίδι, συνήθως προς τη Νήσο των Χριστουγέννων με ξεχαρβαλωμένος βάρκες από την Ινδονησία. Ο αριθμός τους  αυξήθηκε απότομα το 2012 και στις αρχές του 2013, και δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάνοντας αυτό το μεγάλο ταξίδι.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Αυστραλίας ήταν εκείνη που επανέφερε την επονομαζόμενη «Λύση του Ειρηνικού» με αποστολές στα νησιά Ναούρου και Παπούα Νέα Γουινέα και η σημερινή σκλήρυνε περαιτέρω αυτή την πολιτική, προτάσσοντας τις  ναυτικές δυνάμεις της στις  επιχειρήσεις απώθησης προσφύγων και μεταναστών, επιστρατεύοντας ακόμη και σκάφη ρυμούλκησης για αυτόν τον σκοπό.

«Η εμπειρία της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όλα αυτά τα χρόνια με την εξέταση των στοιχείων επί του πλοίου εν γένει δεν είναι θετική. Ένα τέτοιο περιβάλλον θα δώσει σπάνια κατάλληλο χώρο για μια δίκαιη διαδικασία» ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση για την ακολουθούμενη αυστραλιανή πολιτική, η οποία είχε ξεσηκώσει και στο παρελθόν τη διεθνή κατακραυγή με την επ’ αόριστον κράτηση των αιτούντων άσυλο, που ξεπερνούσε ενίοτε τα τρία χρόνια.

Σήμερα η αυστραλιανή κυβέρνηση καυχιέται ότι κανένα σκάφος με αιτούντες άσυλο δεν έχει καταπλεύσει στις ακτές της χώρας, τις τελευταίες 200 ημέρες.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Αυστραλοί, περίπου το 60% είναι ικανοποιημένοι από την στάση του πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ και συμμερίζονται την άποψη του ότι δεν πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες αλλά για οικονομικούς μετανάστες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)