to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 06.09.2015

Διεθνή

Αυστραλία: «Ναι» σε περισσότερους Σύρους πρόσφυγες

Η Αυστραλία θα δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από καταυλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ και «είναι ανοιχτή» στην παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, προσθέτοντας όμως ταυτόχρονα ότι η χρειάζεται μία «ισχυρή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας» στην περιοχή. Η Αυστραλία αποφασίζει εντός της εβδομάδας εάν θα μετάσχει στα αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.



«Είναι σημαντικό να υπάρξει μία ανθρωπιστική απάντηση, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει μία ισχυρή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας» δήλωσε την Κυριακή ο Τόνι Άμποτ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Υπήρξαμε ανέκαθεν καλοί πολίτες του κόσμου. Πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε...» είπε μεταξύ άλλων ο Άμποτ σε συνέντευξη Τύπου, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Sydney Morning Herald.

Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον πρόκειται να μεταβεί στη Γενεύη όπου θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να συζητήσουν για την μορφή που θα λάβει η περαιτέρω βοήθεια την οποία θα μπορούσε να προσφέρει η Αυστραλία.

«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε περισσότερους ανθρώπους από την ταραχώδη αυτή περιοχή. Είμαστε ανοιχτοί στην παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)» είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Ενώ επέδειξε προθυμία να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, ο Άμποτ αρνήθηκε να πει αν ο συνολικός αριθμός προσφύγων που θα δεχτεί η χώρα του (επί του παρόντος ανέρχεται σε 14.000 ανθρώπους) θα αυξηθεί ή αν θα κλείσει η πόρτα σε πρόσφυγες που προέρχονται από άλλες χώρες του κόσμου.

Η αυστηρή στάση που τηρεί η Αυστραλία σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο, είπε ο Άμποτ, έχει σταματήσει το δουλεμπόριο στη χώρα κι έχει δημιουργήσει περισσότερες θέσεις σε χώρους φιλοξενίας για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας δέχτηκε σφοδρή κριτική την Πέμπτη σε άρθρο της εφημερίδας New York Times.

Η εφημερίδα χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η χώρα στέλνοντας πίσω απ' όπου ξεκίνησαν τα πλοιάρια με τους πρόσφυγες «απάνθρωπη, αμφιβόλου νομιμότητας και εντυπωσιακά αντίθετη με την παράδοση που έχει η Αυστραλία στην υποδοχή ανθρώπων, οι οποίοι εγκαταλείπουν εμπόλεμες χώρες ή χώρες όπου υφίστανται διώξεις».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)