to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:20 | 23.10.2013

Διεθνή

Αυστραλία: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω των πυρκαγιών

Προληπτικά μέτρα λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες λαμβάνουν οι αρχές στην Αυστραλία προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες αλλά και οι τουρίστες από τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα κοντά στο Σίδνεϊ.


Η πυροσβεστική υπηρεσία απαγόρευσε στους τουρίστες να επισκέπτονται τα Γαλάζια Όρη.


«Οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν. Είναι ύψιστη αποστολή μας να διασφαλίσουμε ότι κανένας επισκέπτης της περιοχής μας δεν θα τραυματιστεί εξαιτίας των πυρκαγιών», δήλωσε ο πρόεδρος του γραφείου τουρισμού των περιοχών Λίθγκοου και Ομπερον στα Γαλάζια Όρη, Ράνταλ Ουόκερ.



Παράλληλα, χιλιάδες Αυστραλοί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι ισχυροί άνεμοι απειλούν να αναζωπυρώσουν την φωτιά στην ορεινή περιοχή γύρω από το Σίδνεϊ, την οποία οι πυροσβέστες επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο την τελευταία εβδομάδα.

Περισσότερα από 200 σπίτια έχουν καταστραφεί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας από την περασμένη Πέμπτη, ενώ ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή ενώ προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του από τις φλόγες.

«Αν δεν έχετε σχέδιο, επιτρέψτε μου να σας προτείνω εγώ. Μπείτε στο αυτοκίνητό σας, οδηγείστε μέχρι το κέντρο της πόλης κι αφήστε τους πυροσβέστες να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν την κοινότητα, αν η κατάσταση επιδεινωθεί», είπε ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικλ Γκάλαχερ.



Η θερμοκρασία στα Γαλάζια Όρη αναμένεται να φθάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Σίδνεϊ τους 35.

Σε ολόκληρη την πολιτεία υπάρχουν 59 πύρινες εστίες, 19 εκ των οποίων είναι εκτός ελέγχου. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν πάνω από 2.000 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από 95 ελικόπτερα και ενισχύσεις από άλλες πολιτείες.

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που της επιτρέπει να επιβάλει εκκενώσεις περιοχών με την ελπίδα να αποφευχθεί το «Μαύρο Σάββατο» του 2009, όταν οι φωτιές στην πολιτεία της Βικτόριας στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 90 εκατομμύρια δολάρια όσο μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές κατά μήκος της πολυπληθέστερης πολιτείας της χώρας, συνολικής έκτασης 1.600 χιλιομέτρων.

Η αστυνομία συνέλαβε αρκετά παιδιά που κατηγορούνται ότι έβαλαν φωτιά, ενώ άλλες πυρκαγιές προκλήθηκαν από βραχυκύκλωμα στους πυλώνες ηλεκτροδότησης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)