to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 23.12.2015

Διεθνή

Αυστραλία: Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων που σχεδιάζαν επίθεση σε ναυτική βάση

Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε άλλους δύο άνδρες στο Σίδνεϊ στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που απέτρεψε μια ενδεχόμενη επίθεση από εγχώριους ισλαμιστές μαχητές πέρυσι σε στόχους που περιελάμβαναν μια ναυτική βάση.


Με τις συλλήψεις αυτών των δύο ανδρών, ηλικίας 24 και 20 ετών, ο αριθμός των ανθρώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης, ανέρχεται σε 13, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια Επίτροπος της Αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κάθριν Μπερν.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος πέντε προσώπων, ανάμεσά τους και ενός 15χρονου για τη συνωμοσία αυτή που φέρεται να αφορούσε στον σχεδιασμό επίθεσης σε στόχους όπως το αρχηγείο της αυστραλιανής εθνικής Αστυνομίας στο Σίδνεϊ και μια ναυτική βάση στην ίδια πόλη.

"Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή, δεν υπάρχει τρέχουσα απειλή, δεν υπάρχει επικείμενη απειλή και αυτήν την εποχή του χρόνου καθώς οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι οι δουλειές σας συνεχίζονται κανονικά", δήλωσε σήμερα η Μπερν.

Σε βάρος ενός από τους δύο συλληφθέντες θα απαγγελθεί κατηγορία για την σύνταξη ενός εγγράφου που είναι πιθανό να διευκολύνει μια τρομοκρατική επίθεση. Ο δεύτερος θα κατηγορηθεί για συνωμοσία για να κάνει μια πράξη σε προετοιμασία της διάπραξης μιας τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε η Μπερν.

Η Αυστραλία, πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και στον αγώνα τους εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ και στη Συρία, έχει τεθεί σε αυξημένο συναγερμό από πέρυσι για επιθέσεις από εγχώριους φανατικούς ισλαμιστές. Οι αρχές έχουν δηλώσει ότι απέτρεψαν έναν αριθμό πιθανών επιθέσεων, αν και έχουν υπάρξει πολλές επιθέσεις "μοναχικών λύκων".

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε στη Μελβούρνη έναν έφηβο ο οποίος είχε μαχαιρώσει δύο αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο όμηροι σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία επέδραμε σε ένα καφέ στο κέντρο του Σίδνεϊ για να τερματίσει μια 17ωρη πολιορκία από έναν ένοπλο, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης.

Τον Οκτώβριο, ένας 15χρονος σκότωσε έναν λογιστή στο αρχηγείο της αστυνομίας στο προάστιο Παραμάτα του Σίδνεϊ. Το αγόρι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία έξω από το κτίριο.

Σήμερα αξιωματούχοι της αυστραλιανής Συνοριοφυλακής δήλωσαν πως συνέλαβαν και απέλασαν έναν γάλλο υπήκοο ο οποίος είχε προσπαθήσει να εισέλθει στη Μελβούρνη μερικές μόλις ημέρες μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στο Παρίσι τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν τουλάχιστον 129 νεκρούς.

Ο άνδρας βρέθηκε να μεταφέρει εξτρεμιστικό υλικό σε φορητές συσκευές και τρία δοχεία δακρυγόνων. Η ασφάλεια στα αεροδρόμια έχει αυξηθεί έπειτα από τις επιθέσεις του Παρισιού, ιδίως για τους εργαζόμενους από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)