to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:03 | 28.05.2013

Διεθνή

Αυστραλία: απορρίφθηκε η πρόταση για ιδωτικοποίηση των κρατικών καναλιών

Την είχε υποβάλει (ποιο άλλο) κόμμα των Φιλελευθέρων


Σύμφωνα με το ΑΠΕ:

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας σχετικά με την πρόταση, την οποία κατέθεσε το πολιτειακό κόμμα των Φιλελευθέρων για ιδιωτικοποίηση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων ABC και SBS.

Οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι ειδικά σε ό,τι αφορά το ABC, ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη αφενός για το κράτος, προσφέροντας ανάσα στα δημόσια οικονομικά, όπου εντοπίζεται έλλειμμα δισεκατομμυρίων δολαρίων, και αφετέρου στο φορολογούμενο πολίτη. Εξάλλου, υποστηρίζεται ότι, λόγω της σύγκλισης των μέσων ενημέρωσης στο σύγχρονο επικοινωνιακό περιβάλλον, το ABC έχει απολέσει την πρωταρχική του λειτουργία ως πεδίο ελευθεροστομίας, απελευθερωμένο από τις πιέσεις της αγοράς για εξεύρεση χρηματοδότησης και έχει μετατραπεί σε μία οιονεί online εφημερίδα.

Ως εκ τούτου, η μοναδική διαφορά [σ.σ.: καθόλου αμελητέα, ας σχολιάσουμε εμείς...] με τα ιδιωτικά δίκτυα είναι ότι δε δέχεται πιέσεις για την εξεύρεση χορηγιών μέσω διαφημιστικών σποτ, σε αντίθεση με το άλλο κρατικό SBS, το οποίο, αν και κρατικά χρηματοδοτούμενο, προβάλει διαφημιστικά μηνύματα.

Οι πολέμιοι της πρότασης υποστηρίζουν ότι μόνο ένα κρατικό δίκτυο μπορεί να αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής ενότητας, πραγματικό δίαυλο αντικειμενικής ενημέρωσης και προαγωγής των δημοκρατικών αξιών. Εντούτοις, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια ειδικά για το ABC να γίνει πιο πλουραλιστικό, ώστε μέσω της συνεργασίας ατόμων με διαφορετικές πολιτικές απόψεις και κατευθύνσεις να ενημερώνεται πολύπλευρα το κοινό.

Πάντως, υποστηρίζεται ότι η υψηλή ποιότητα των προγραμμάτων τόσο του ABC όσο και του SBS σίγουρα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον κορυφαίων παραγόντων του επικοινωνιακού πεδίου, στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση ιδιωτικοποίησής τους.

Πάντως, η Εργατική κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ είναι κατηγορηματική ότι τα δυο κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, ενώ ανάλογη δέσμευση ανέλαβε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι 'Αμποτ.

* * *

Το SBS ήταν, ας σημειώσουμε, που έβγαλε αναλυτικό ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή εδώ στην Ελλάδα:

Ο Παναγιώταρος καλεί τους Ελληνες να σκοτώσουν και η ΝΔ παγώνει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)