to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:42 | 10.03.2015

Διεθνή

Αυστραλία: Αντιδράσεις Άμποτ στις επικρίσεις του ΟΗΕ για τους μετανάστες

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ αντέδρασε έντονα τη Δευτέρα στις επικρίσεις του ΟΗΕ για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του, λέγοντας στον διεθνή οργανισμό ότι οι Αυστραλοί «έχουν βαρεθεί να τους κάνουν κήρυγμα» για το θέμα αυτό και επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα η στάση του είναι «συμπονετική».



Η Αυστραλία δέχεται εδώ και καιρό επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη χώρα από τη θάλασσα. 

Οι παράτυποι αυτοί μετανάστες τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης στο νησί Μάνους στην Παπούα-Νέα Γουινέα ή στο νησί Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ακόμη κι αν το αίτημά τους για παροχή ασύλου θεωρηθεί νόμιμο, έπειτα από την εξέταση της υπόθεσή τους, δεν τους επιτρέπεται να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Μια έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού αναφέρει ότι η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας παραβιάζει τη διεθνή Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, αποτυγχάνοντας να παράσχει επαρκείς συνθήκες κράτησης, να σταματήσει την κράτηση παιδιών και να τερματίσει την κλιμάκωση της βίας και της έντασης στο περιφερειακό κέντρο εξέτασης (των αιτήσεων ασύλου), έχει παραβιάσει το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο, περιλαμβανομένων των παιδιών, να μην υποβάλλονται σε βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά», αναφέρεται στην έκθεση του Χουάν Μέντες.

«Πραγματικά πιστεύω ότι οι Αυστραλοί έχουν βαρεθεί να τους κάνει κήρυγμα ο ΟΗΕ, κυρίως με δεδομένο ότι έχουμε σταματήσει τις βάρκες και σταματώντας τις βάρκες έχουμε δώσει τέρμα στους θανάτους στη θάλασσα», απάντησε ο Άμποτ.

«Το πιο ανθρωπιστικό, το πιο αξιοπρεπές, το πιο συμπονετικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε αυτές τις βάρκες διότι εκατοντάδες άνθρωποι, πιστεύουμε περίπου 1.200 στην πραγματικότητα, έχουν πνιγεί στη θάλασσα στο απόγειο της διακίνησης ανθρώπων υπό την προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας εξήγησε ότι επιθυμεί να αποθαρρύνει τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 μόνο μία βάρκα που μετέφερε παράτυπους μετανάστες κατάφερε να φτάσει στις ακτές της Αυστραλίας. Παλαιότερα οι αφίξεις μεταναστών ήταν σχεδόν καθημερινές και εκατοντάδες από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Παράλληλα ο Άμποτ εξήγησε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους είναι «λογικές με δεδομένη την κατάσταση».

«Οι ανάγκες όλων για φαγητό, ρούχα, καταφύγιο, ασφάλεια πληρούνται και με το παραπάνω χάρη στην καλή δουλειά της κυβέρνησης (της Παπούας-Νέας Γουινέας), της αυστραλιανής κυβέρνησης και του προσωπικού που εργάζεται στο κέντρο», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)