to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:05 | 10.12.2012

Διεθνή

Αυστηρό μήνυμα της ΕΕ προς Ισραήλ

Την κατηγορηματική αντίθεση της ΕΕ στα σχέδια του Ισραήλ να προχωρήσει στο χτίσιμο νέων οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, και ιδιαίτερα στην περιοχή Ε1 που εκτιμάται ότι θα χωρίσει στα δύο την Δυτική Οχθη, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες.


Αντιδρώντας στην παραχώρηση στην Παλαιστίνη του καθεστώτος παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να επεκτείνει τους οικισμούς του, ειδικά στον τομέα Ε1 που συνδέει τον οικισμό Μααλέ Αντουμίμ με τις συνοικίες των εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το έργο αυτό, αν ολοκληρωθεί, θα κόψει στα δυο τη Δυτική Όχθη και θα την απομονώσει από την Ιερουσαλήμ. Θα μπορούσε να διακυβεύσει τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού Κράτους, και να "υπονομεύσει σοβαρά τις προοπτικές για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εκτιμούν οι υπουργοί της ΕΕ.

Ηδη ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην ΕΕ κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο μιας έκτακτης διαδικασίας.
"Αυτό που οι Ισραηλινοί έχουν κάνει, σχετικά με την περιοχή Ε1, προκάλεσε και την ανάπτυξη των απόψεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, σε σχέση με τις παραδοσιακές διαιρέσεις μεταξύ των φιλοϊσραηλινών χωρών (κυρίως η Τσεχία, η Ολλανδία και η Γερμανία) και των άλλων που είναι πιο ευαίσθητες στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Η επέκταση της περιοχής Ε1 "μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και τις μεταφορές άμαχου πληθυσμού", σημειώνει η ΕΕ, η οποία υπόσχεται να "παρακολουθεί την κατάσταση και τις ευρύτερες επιπτώσεις της, και να ενεργεί αναλόγως".

Οι υπουργοί αναφέρουν επίσης το ευαίσθητο ζήτημα των αγαθών που παράγονται στους οικισμούς, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της ΕΕ να εφαρμόσει πλήρως την "Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διμερείς συμφωνίες για τα αγαθά που παράγονται στους οικισμούς".

Οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, και τα αγαθά που παράγονται εκεί δεν θα πρέπει να τυγχάνουν των προτιμησιακών δασμολογικών συνθηκών που χορηγούνται από την ΕΕ στα ισραηλινά προϊόντα. Όμως το Ισραήλ αρνείται την ειδική σήμανση των προϊόντων που παράγονται στους οικισμούς.

Στα τέλη Οκτωβρίου, μια έκθεση από 22 ΜΚΟ είχε κάνει την εκτίμηση ότι η ΕΕ εισήγαγε 15 φορές περισσότερα αγαθά (230 εκατομμύρια ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ ανά έτος) από τους ισραηλινούς οικισμούς, απ' ό,τι από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι 27 κάλεσαν επίσης τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν το νέο καθεστώς τους στον ΟΗΕ με "εποικοδομητικό τρόπο και να μην λαμβάνουν μέτρα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης" με το Ισραήλ.

Καταγγέλλουν τέλος ως "απαράδεκτες" τις "εμπρηστικές δηλώσεις των ηγετών της Χαμάς που αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ".

Πηγή:  ethnos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)