to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 22.03.2016

Διεθνή

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στο Βέλγιο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες

Μετά την αυξημένη κατάσταση συναγερμού που έχουν κηρυχθεί οι αρχές ασφαλείας στο Βέλγιο, και άλλες χώρες της Ευρώπης ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, έπειτα από τις πολύνεκρες εκρήξεις στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών. Σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας και οι ΗΠΑ.


Δρακόντεια μέτρα σε όλη την Ευρώπη

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίας της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε", έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA.

"Θα προεδρεύσω μιας συνάντησης της COBRA για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα το πρωί", πρόσθεσε ο Κάμερον.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

 
 

Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο . Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες. Η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη.

"Είμαστε ενήμεροι για το τι συνέβη στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου θα δείτε περισσότερη αστυνομία στο αεροδρόμιο και σε κύρια σημεία στην Κοπεγχάγη", ανέφερε η αστυνομία της Δανίας στην επίσημη σελίδα της στο Twitter.

 Aυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στα ιταλικά αεροδρόμια. Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα ιταλικά αεροδρόμια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών, όπως έκανε γνωστό ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ενισχύθηκε και ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε καραμπινιέρους, αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις. Σήμερα το απόγευμα, σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμη. 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν προς το παρόν τις μετακινήσεις.

«Για την ώρα, ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση», ανέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού στο twitter, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Eurostar ματαίωσε τα δρομολόγια των τρένων από και προς τις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη. Την ίδια στιγμή, έκλεισαν οι κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί των Βρυξελλών, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων.

"Συστήνεται στους πελάτες της Eurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και σε έναν ή ίσως δύο σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών.

Εκπρόσωπος των αξιωματούχων που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βρίσκεται εκεί κοντά, δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά.

Ο δε ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορα της χώρας, έπειτα από τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμα της ηγεσίας του στο λογαριασμό Twitter.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν δήλωσε πως οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν "επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης".

"Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας", έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter μια "απεχθή επίθεση". "Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών", πρόσθεσε.

Θωρακίζονται και οι ΗΠΑ

Οι αστυνομικές αρχές σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ενέτειναν σήμερα τα μέτρα ασφαλείας, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και τον σταθμό μετρό Μάαλμπεκ, στις Βρυξέλλες, μολονότι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες απειλές στη χώρα.

Ένστολοι αξιωματικοί περιπολούσαν στα αεροδρόμια και τους οδικούς κόμβους της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σικάγο και της Ουάσινγκτον. Αεροπορικές εταιρείες όπως οι Delta, United και American ακύρωσαν πτήσεις τους προς τις Βρυξέλλες ή άλλαξαν τον τελικό προορισμό τους.

"Μολονότι δεν υπάρχει κάποια γνωστή, αξιόπιστη απειλή (στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης) αυτή τη στιγμή, εντείνουμε τα μέτρα ασφαλείας σε τοποθεσίες-κλειδιά", είπε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο.

Εκτός από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών στην πόλη, ο Κουόμο κινητοποίησε και τους άνδρες της Εθνοφρουράς προκειμένου να βοηθήσουν στην επιβολή των μέτρων ασφαλείας στα δύο αεροδρόμια της πόλης και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. "Η δημόσια ασφάλεια είναι η βασική προτεραιότητά μας και θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι συνεργαζόμαστε με όλες τις τοπικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες, επαγρυπνούμε και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει ασφαλής η Νέα Υόρκη", πρόσθεσε.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)