to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:18 | 02.03.2017

Οικονομία

Οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις κυβερνητικών στελεχών με τους θεσμούς

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αντωνοπούλου ανέλυσε στους θεσμούς το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, το έτος, για την τριετία 2018-2020 - Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπου συζητήθηκαν θέματα ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.


Ρ. Αντωνοπούλου στη συνάντηση με τους θεσμούς: Στόχος μας η δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας ανά έτος, την τριετία 2018-2020

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αντωνοπούλου ανέλυσε στους θεσμούς το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, το έτος, για την τριετία 2018-2020.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, οι θεσμοί κατανοούν ότι η ανεργία αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι στοχευμένος, αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, οι οποίοι, όμως, διερευνώνται, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης (αναλυτικά...)

Οι προτάσεις του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος τέθηκαν απόψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τη στρατηγική της επιχείρησης για άνοιγμα της αγοράς με δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιριών στις οποίες θα μεταφερθούν πελάτες της ΔΕΗ. Το σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή (σήμερα επελέγη ο σύμβουλος της διαδικασίας που θα είναι ο οίκος Pricewaterhousecoopers ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία για την επιλογή και νομικού συμβούλου, με στόχο το εγχείρημα να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο. Και στο βαθμό που θα στεφθεί με επιτυχία, να ακυρωθεί στην πράξη η αναγκαιότητα για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που είναι το εργαλείο το οποίο έχει επιλεγεί επί του παρόντος για το άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν "με ενδιαφέρον" το σχέδιο της ΔΕΗ ενώ έθεσαν και εκείνοι από την πλευρά τους την ανάγκη η απελευθέρωση της αγοράς να προχωρήσει με ασφάλεια. Στο ερώτημα δε γιατί δεν ανοίγει η αγορά, από πλευράς ΔΕΗ παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεγάλο μέρος των καταναλωτών (οφειλέτες, υψηλή τάση, ειδικά τιμολόγια κ.α.) παραμένουν αναγκαστικά στη ΔΕΗ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι στόχος και της ΔΕΗ είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση καθώς η ανισορροπία ανάμεσα στα μερίδια που έχει η επιχείρηση στην παραγωγή και τη λιανική είναι εις βάρος της. Τόνισε δε ότι η ΔΕΗ έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ανταγωνιστές της στη λιανική να συνεργαστούν στο σχεδιασμό των θυγατρικών και ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε αυτές ως παθητικός μέτοχος προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά πελατών σε αυτές.

Στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν θέματα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ούτε οι εξελίξεις σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ. Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν το επόμενο διήμερο.

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκαν θέματα ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση, ανέφερε ότι ανοικτό παραμείνει το θέμα της διαγραφής των οφειλών προς το δημόσιο και την εφορία, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι οι συνομιλίες είναι σε καλό επίπεδο και σχολίασε λέγοντας πως «δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά όπως συμβαίνει στα εργασιακά».

Σε ό,τι αφορά στο όριο των 20.000 ευρώ για την ένταξη στο μηχανισμό, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα».


 

Δημ. Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων από το 2018

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων από το 2018», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και σημείωσε πως «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν απατήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στερούνται αληθείας».

«Σε αυτή ειδικά τη φάση της τεχνικής διαπραγμάτευσης είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο. Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Έλληνες πολίτες», είπε ο κ. Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.


 

Οι συναντήσεις της Τετάρτης

Μια πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα-αντίμετρα που θα νομοθετηθούν, υπήρξε κατά στη συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την Τετάρτη, ενώ σήμερα, Πέμπτη, στο τραπέζι θα τεθούν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τα εργασιακά. Κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης, δήλωσε ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων.

Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων). Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.

 

Η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο, κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.

Την Τρίτη, στη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις συζητήθηκε το ύψος του 2% του ΑΕΠ. Άρα, κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα επίσης με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο το νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και ο υπουργός αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. Το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής (ΝΟΜΕ κ.λπ.). Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.

Οι «ημερομηνίες - σταθμοί» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τις καταγράφει η ΕΡΤ:

9 Μαρτίου -> Συνεδρίαση ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

20 Μαρτίου -> Eurogroup

(επόμενες συνεδριάσεις 7 Απριλίου – 22 Μαΐου – 15 Ιουνίου)

 21-23 Απριλίου -> Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ

 23 Απριλίου -> Εκλογές στη Γαλλία / 7 Μαΐου (β’ γύρος)

 27 Απριλίου -> Απόφαση ΕΚΤ για την ένταξη στο QE

 Ιούλιος -> Καταβολή δόσης 7 δισ. στους δανειστές

 24 Σεπτεμβρίου -> Εκλογές στη Γερμανία

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)