to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:56 | 05.07.2019

Διεθνή

Αύριο ξεκινά η εκλογική διαδικασία των μελών των Τόρις για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής τους

Από αύριο θα αρχίσει η διαδικασία ψηφοφορίας των περίπου 160.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος, που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, μέχρι και την εβδομάδα που τελειώνει στις 21 Ιουλίου.


Στις 22 Ιουλίου θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων και την επόμενη αναμένεται να ανακοινωθεί ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας, που θα είναι ο υποψήφιος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων των μελών του κόμματος.

Σύμφωνα με τριετή πανεπιστημιακή έρευνα που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, γύρω από τα βασικά χαρακτηριστικά των μελών που μετέχουν στα έξι μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας, σχεδόν τα τρία τέταρτα των μελών των Συντηρητικών είναι άντρες (71%), και σχεδόν εννέα στους δέκα (το 86%) ανήκουν στην μεσαία τάξη, ενώ το 97% είναι λευκοί Βρετανοί ή λευκοί άλλης εθνικότητας. Το 44% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών (σε σύγκριση με το 30% των άλλων μεγάλων κομμάτων), και ένα σημαντικό ποσοστό άνω των 75 ετών. Γεωγραφικά το 12% ζει στο Λονδίνο και το 42% στον υπόλοιπο νότο. Σχεδόν τα μισά μέλη δεν έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με κάποιο στέλεχος του κόμματος επί ένα χρόνο, ενώ την τελευταία χρονιά περίπου το 83% επικοινωνούσε συχνά ή περιστασιακά με το κόμμα μέσω email.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον δημόσιο φορέα του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRC) και υλοποιήθηκε από τους καθηγητές Πολιτικής, Τιμ Μπέιλ, στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Πολ Γουέμπ, στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, και της διδάκτορα της Σχολής Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Queen Mary, Μόνικα Πολέτι. Στόχος της έρευνας ήταν η απεικόνιση της σύνθεσης των κομμάτων από τα μέλη τους, συγκεντρώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από την πλευρά των ίδιων των μελών όσο και από τα κόμματα στα οποία ανήκουν.

Σε ότι αφορά την περίοδο που απομένει μέχρι το τέλος της διαδικασίας ανάδειξης του επόμενου επικεφαλής των Τόρις και πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθούν άλλες εφτά προεκλογικές καμπάνιες, με μεγαλύτερη προσοχή να δίνεται στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε ξεκινά η ψηφοφορία.

Η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον περιμένει μία άνετη νίκη του υποψήφιου με μία διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων, αφού το φαβορί αυτής της αναμέτρησης βρίσκεται κατά πολύ μπροστά από τον αντίπαλό του στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για την προτίμηση των μελών στους δύο υποψηφίους. Μάλιστα, λέγεται ότι με εξασφαλισμένη τη νίκη του Τζόνσον, ήδη έχουν ξεκινήσει η διεργασίες επιλογής προσώπων που θα απαρτίσουν την ομάδα του με τα κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, αν και όχι απαραίτητα στις ίδιες θέσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)