to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:04 | 04.10.2016

Πολιτική

Συνεδρίαση στο ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό χρέος: Μέχρι το τέλος του έτους η ολοκλήρωση της συζήτησης για ελάφρυνση (βίντεο)

Συζήτηση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος με θέμα «Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος» πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Πιερ Μοσκοβισί: Κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα

Με ορισμένες «καθησυχαστικές πληροφορίες», όπως ο ίδιος είπε, ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ επισήμανε ότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα» και επισήμανε ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Ελλάδα είχε ανάπτυξη 0,2% το τελευταίο τρίμηνο και προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί. Παρότι το 2016 ξεκίνησε με δυσκολίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική τάση θα ενισχυθεί το 2017.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ο Επίτροπος θεωρεί εφικτή την πρόβλεψη 0,5% για το 2016.

Ανέφερε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει εν μέρει ολοκληρωθεί την άνοιξη, πράγμα που επέτρεψε στις 25 Μαΐου μια πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ. Μια νέα υποδόση καταβλήθηκε τον Ιούνιο, ενώ ένα δεύτερο μέρος της υποδόσης, εξαρτάται από την υιοθέτηση ορισμένων προαπαιτούμενων που θα συμπληρωθούν αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο επίτροπος.

Ο Π. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα», είπε ότι το σύνολο του Εurogroup έχει εκφράσει την ικανοποίησή του ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση- «και αυτό το πράττω και εγώ εξ ονόματος της Επιτροπής», τόνισε.

Σχετικά με το μέλλον, «το διακύβευμα» για τον κ. Μοσκοβισί θα είναι να γίνει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

«Και εύλογο χρονικό διάστημα, να έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι ο Νοέμβριος», τόνισε.

Η επιτυχία αυτής της δεύτερης αξιολόγησης είναι προϋπόθεση, προσέθεσε, «για την ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά». «Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών. Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβριο δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις» υπογράμμισε.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι σημαντική, περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό 2017, πλαίσιο για το περιβάλλον των επιχειρήσεων, τα εργασιακά, το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης και Επενδύσεων «που είναι ένα κλειδί για να ξεκλειδώσει η ελληνική οικονομία», υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Μπορούμε να υπολογίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα τελειώσει σύντομα, ο διάβολος όμως κρύβεται συχνά στις λεπτομέρειες, προσέθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Ανέφερε ότι στο παρελθόν η υλοποίηση των εκάστοτε συμφωνηθέντων ήταν περιορισμένη. «Θα πρέπει αυτή τη φορά να έχουμε μια θετική υλοποίηση, και επαναλαμβάνω ότι στην Κομισιόν είμαστε πάντα υπέρ της Ελλάδας, κατά του Grexit και υπέρ της εξεύρεσης λύσεων. Το ότι είμαστε θετικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε ενδοτικοί ή επιεικείς, είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και θεωρούμε ότι όλα τα υπουργεία θα πρέπει να δεσμευθούν πλήρως για την υλοποίηση του προγράμματος», είπε ο επίτροπος Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «ορισμένα υπουργεία δεν προχωρούν όπως πρέπει».

Αναγνώρισε τέλος ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». «Είναι νόμιμο εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των μεταρρυθμίσεων, διότι δεν θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί μόνο για την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε στην Ολομέλεια, ο κ. Μοσκοβισί δεν έπεισε ιδιαίτερα μέρος των ευρωβουλευτών για την επιτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η Επιτροπή στην Ελλάδα. Πολλοί ευρωβουλευτές δεν φάνηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας, ενώ υπήρξε και μερίδα ευρωβουλευτών που εκφράσθηκε με αυστηρότητα για τις καθυστερήσεις από την Ελλάδα στην υλοποίηση των εκάστοτε συμφωνηθέντων.

 

Δημ. Παπαδημούλης προς Μοσκοβισί: «Οι δανειστές, να τηρήσετε τη συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup - πρέπει να εφαρμοστεί».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE-NGL, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συζήτησης με θέμα «Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος».

Ο Δημ. Παπαδημούλης, ως μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα (Financial Assistance Working Group - FAWG), και ενώπιον του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που εκπροσωπούσε την Κομισιόν, είπε τα εξής:

«Κύριε Μοσκοβισί,

μας αναφέρατε ενθαρρυντικά στοιχεία και μηνύματα για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Και κύριε Μπαλτζ, που σπεύσατε να επιτεθείτε στην Κομισιόν, δυστυχώς για σας και για το κόμμα της δεξιάς, την Ελλάδα δεν την χρεωκόπησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά οι φίλοι σας της Νέας Δημοκρατίας, που άφησαν ελλείμματα 15,5% το 2009 και δημόσιο χρέος 125%.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, προσπαθεί με δύσκολο τρόπο, να ξαναφέρει τη χώρα στην ανάπτυξη. Να μειώσει την ανεργία, να περιορίσει τη γραφειοκρατία, τη φοροδιαφυγή και το πελατειακό κράτος, που οι δικοί σας φίλοι δημιούργησαν.

Αλλά κ. Μοσκοβισί, για να γίνει αυτό πράξη, δεν πρέπει να τηρεί τη συμφωνία μόνο η Ελλάδα -όπως σωστά επισημάνατε- και να προχωρήσει γρήγορα, μέσα στο Νοέμβριο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρέπει και εσείς, οι δανειστές, να τηρήσετε τη συμφωνία σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που μας αναφέρατε, αλλά και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και πρέπει να εφαρμοστούν.

Η πρόθεση του κ. Σόιμπλε και της γερμανικής κυβέρνησης, να αναβληθούν τα πάντα για το ελληνικό χρέος, στο βωμό των δικών τους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, είναι απαράδεκτη. Και δεν βοηθάει όχι μόνο τον ελληνικό λαό αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή κοινή προσπάθεια. Γιατί οι 27, μετά το Brexit, πρέπει να δείξουν ότι προχωρούν ενωμένοι προς την ανάπτυξη, κόντρα σε μια δογματική λιτότητα που απέτυχε.

Και μη ξεχνάτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: ο ελληνικός λαός, ένα υπερήφανο έθνος, έχει υποφέρει πολύ περισσότερο από όλους τους λαούς, και πρέπει να του δείξουμε με έργα και όχι με λόγια, ότι δεν βιώνει διαρκώς τον μύθο του Σισύφου...»

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δέχθηκε ερώτηση από τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη:

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Για να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στον εαυτό μας. Η κρίση της Ελλάδας δημιουργήθηκε τη χαμένη δεκαετία του 1980, και τον λαϊκισμό εκείνης της εποχής - δυστυχώς, λαϊκισμός που μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ του 2014.

Αν θέλουμε λοιπόν να λύσουμε το πρόβλημα, χρειάζεται ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κοινοβουλευτική δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία. Και αυτό πρέπει να είναι και αυτό πρέπει να πει και ο κ. Παπαδημούλης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες».

Ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε στον Μαν. Κεφαλογιάννη ως εξής:

Δημ. Παπαδημούλης: «Ευχαριστώ τον κ. Κεφαλογιάννη για την δήλωσή του - αυτό δεν ήταν ερώτηση, αλλά μου επιτρέπει να προσθέσω: εκτός από τις μεγάλες ευθύνες του κόμματός σας της ΝΔ για τη χρεωκοπία της χώρας, μεγάλες ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)