to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:54 | 25.05.2017

Κοινωνία

Φοιτητικές εκλογές: Νικήτρια η αποχή - Επεισόδια σε Πολυτεχνείο, Παιδαγωγικό και ΑΠΘ

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ψήφισαν και φέτος για την ανάδειξη των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων σε μία διαδικασία που στιγματίστηκε ακόμη μία φορά από επεισόδια - «Οι εκλογές των Φ.Σ του ΕΜΠ πρέπει να επαναληφθούν στις 31 Μαΐου στην Πολυτεχνειούπολη, στου Ζωγράφου, εξασφαλίζοντας τον μη αποκλεισμό της πλειοψηφίας του φοιτητικού κόσμου», το αίτημα του BLOCO μετά την επίθεση πρακρατικών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας


(φωτογραφία από την «παρέμβαση» παρακρατικών στον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας)

Η συμμετοχή φαίνεται, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, να είναι κάτω από 50%.

Πέραν των ανεξάρτητων κινήσεων ή μεμονωμένων δυνάμεων, οι παρατάξεις που πανελλαδικά κατέθεσαν υποψηφιότητες φέτος ήταν οι ΔΑΠ - ΝΔΦΚ της Νέας Δημοκρατίας, Πανελλαδική Κίνηση Σπουδαστών, ΠΑΣΠ (του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτόνομα σχήματα), Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ - ΑΡΔΗΝ) και το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πρώτη δύναμη πανελλαδικά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που εξέδωσαν ξεχωριστά οι παρατάξεις, αναδεικνύεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεύτερη η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), ενώ τρίτη η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή κίνηση (ΕΑΑΚ).

 

Πέρυσι προσήλθαν στις κάλπες 56.000 φοιτητές. Ως πρώτη δύναμη πανελλαδικά αναδείχθηκε το 2016 η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που, στο ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της, ζητάει μεταξύ άλλων ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου και ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Φέτος οι φοιτητές ψηφίζουν ενόψει ενός νομοσχεδίου που επαναφέρει το άσυλο, επαναφέρει τη συνδιοίκηση των ΑΕΙ από τους φοιτητές, εξορθολογίζει το τοπίο των μεταπτυχιακών σπουδών.

Επεισόδια σε σχολές - Απονομιμοποιημένη η διαδικασία στο ΕΜΠ

Το μεσημέρι, ενώ διαδικασία κυλούσε ομαλά στο ΕΜΠ, πραγματοποιήθηκε επίθεση παρακρατικών που οδήγησε σε πολύωρη διακοπή της διαδικασίας των εκλογών. Με ανακοίνωσή του, το BLOCO ΕΜΠ καλεί σε επανάληψη της διαδικασίας στις 31 Μαΐου στην Πολυτεχνειούπολη, στου Ζωγράφου καθώς λόγω της επίθεσης  η πρόσβαση στο Πολυτεχνείο για την πλειοψηφία των απλών φοιτητών/τριών που ήθελαν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες των Συλλόγων τους ήταν αδύνατη. 

«Θεωρούμε ότι οι εκλογικές διαδικασίες, έτσι όπως σήμερα διεξάγονται όπου κάλπες ανοιγόκλειναν για ώρες χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους και η διαβλητότητα της διαδικασίας, είναι κατ’ επίφαση δημοκρατικές, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα κάποιων συνδικαλιστικών δυνάμεων», τονίζει το BLOCO.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στόχος ομάδας νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα έγιναν φοιτητές- μέλη της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΠ, που ήταν συγκεντρωμένοι σε διαφορετικές Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ενώ ένταση επικράτησε και στα Εξάρχεια, όταν περίπου 30 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους κατευθύνθηκαν προς το Χημείο. Διμοιρία των ΜΑΤ προσπάθησε να τους εμποδίσει και οι άγνωστοι άρχισαν να πετούν πέτρες και φωτοβολίδες (φωτογραφία παρακάτω: Ναυτεμπορική).

Απολύτως καταδικαστέα χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, τα παραπάνω επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν από εξωπανεπιστημιακές ομάδες, όπως είπε. «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν, και αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν. Πιστεύω ότι εκφράζω τα συναισθήματα και τις απόψεις όλων εδώ. Αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Για δεύτερη χρονιά, στις εκλογές «κατεβαίνει», όπως προαναφέρθηκε το BLOCO, μια δικτύωση φοιτητικών σχημάτων με αναφορά στην ριζοσπαστική Αριστερά που, όπως τονίζει στις θέσεις του, αγωνίζεται για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, ένα πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς. «Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, απαλλαγμένο από ταξικούς φραγμούς, διεκδικούμε δηλαδή φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές (δικαίωμα στη σίτιση, τη στέγαση, δωρεάν συγγράμματα και μετακινήσεις). Επιπλέον, διεκδικούμε την κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά τμήματα και την χρηματοδότηση τους από τα ιδρύματα, καθώς και την κατάργηση των εργολαβιών», επισημαίνει το BLOCO.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοιτητικές εκλογές: Καταγραφή συσχετισμών ή μοχλός διεκδικήσεων;

Η Αλεξάνδρα Φτούλη, φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης και μέλος του BLOCO, μιλώντας πρόσφατα στην κεντρική εκδήλωση του σχήματος στην Αθήνα, έθεσε την ατζέντα των σημερινών διεκδικήσεων στα ζητήματα του πανεπιστημίου. «Όταν οι φοιτητές κινητοποιούνται μαζικά και ενωτικά μπορούν να νικάνε», τονίζει και θυμίζει τους αντιπάλους των σημερινών φοιτητών: «Το 2014-2015 βρήκαμε απέναντι μας την "Φορτσακιάδα", όταν ο γνωστός πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν βουλευτής της ΝΔ θέλησε να καταργήσει τους φοιτητικού συλλόγους φέροντας τα ΜΑΤ, την καταστολή και το facecontrol μέσα στο πανεπιστήμιο. Σήμερα, το πλαίσιο έχει αλλάξει και μετά τον "διάλογο για την Παιδεία" (σ.σ.: επί Φίλη) που ήταν ένα θετικό βήμα έστω και με πολλές αδυναμίες, έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο που θα επαναφέρει το άσυλο και τη συνδιοίκηση και θα βάλει σε τάξη τα μεταπτυχιακά, ικανοποιώντας κάποια από τα πάγια αιτήματα του φοιτητικού κινήματος». 

Όπως όμως υπογραμμίζει η Αλ. Φτούλη, αυτό δε σημαίνει εφησυχασμό για τους φοιτητές και τις δυνάμεις τις ριζοσπαστικής Αριστεράς στα πανεπιστήμια. Αντίθετα, βάζοντας μπροστά βασικά αιτήματα που απαντούν στα πραγματικά αιτήματα των φοιτητών (δωρεάν σίτιση και στέγαση, έξω οι εργολάβοι από τις σχολές), το Bloco μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος (το οποίο ομολογουμένως βρίσκεται σε πλήρη καθίζηση) στηριζόμενο και στις επεξεργασίες του παρελθόντος. «Σήμερα θέλουμε σύγκρουση με περιπτώσεις όπως του Καραμπίνη στο ΔΠΘ  και του Ζαπράνη στο ΠΑΜΑΚ οι οποίες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο αλλά χρειαζόμαστε και ένα συνολικό σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επισημαίνοντας ότι πλέον οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αναβαθμισμένο ρόλο και ευθύνες και πρέπει να κάνουν τα αιτήματά τους αιτήματα όλης της κοινωνίας».

Μικρές νίκες - μεγάλες διεκδικήσεις

Όπως επισημαίνει το BLOCO, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα στον τομέα της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος στο γυμνάσιο και το λύκειο, η μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία, αλλά και η άρση των διαγραφών φοιτητών, η παραίτηση των συμβουλίων διοίκησης, η δυνατότητα των φοιτητών δεύτερου πτυχίου να παίρνουν δωρεάν συγγράμματα, η παροχή φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος σε φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και η οικονομική ενίσχυση φοιτητών και φοιτητριών από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αναγνωρίζουμε πως αυτά τα βήματα κινούνται στην κατεύθυνση του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του πανεπιστημίου και ικανοποιούν βασικά αιτήματα του φοιτητικού κινήματος, παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε οι μικρές αυτές νίκες να γενικευθούν σε όλη τη φοιτητική κοινότητα. Βασικό προαπαιτούμενο ωστόσο για την πραγματική αλλαγή στο πανεπιστήμιο είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησής και η ουσιαστική στήριξή του από την πολιτεία. Ένα από τα βασικά προβλήματα του πανεπιστημίου είναι η έλλειψη της δημοκρατίας στο εσωτερικό του. Συνελεύσεις καθηγητών και σύγκλητοι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς και εμείς διεκδικούμε αυτή η κατάσταση αν ανατραπεί άμεσα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να ασκήσουν πιέσεις τόσο προς τις πανεπιστημιακές ελίτ όσο και προς την κυβέρνηση για την θεσμοθέτηση ενός διαφορετικού πλαισίου λειτουργίας των ιδρυμάτων, ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνδιοίκησης , συναπόφασης και δημοκρατίας. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα ψηφίζεται ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Διεκδικούμε μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς δίδακτρα, ώστε να μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να σπουδάσει, μεταπτυχιακά προγράμματα με επιστημονικό αντικείμενο προσανατολισμένο στις κοινωνικές και παραγωγικές ανάγκες, χωρίς υπέρογκες αμοιβές των καθηγητών και με αυστηρό έλεγχο των οικονομικών τους. Οι αυξημένες ανάγκες για στέγαση των φοιτητών αναδεικνύουν ξανά το πάγιό μας αίτημα, για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών και ακινήτων των πανεπιστημίων αλλά και άλλων δημόσιων φορέων όπως οι περιφέρειες και οι δήμοι, προς όφελος της στέγασης των φοιτητών.

Όλα τα παραπάνω οφείλουμε να τα διεκδικήσουμε μέσω των φοιτητικών μας συλλόγων και των συνελεύσεών μας. Η εικόνα ωστόσο που έχει αποκτήσει σήμερα ο φοιτητικός συνδικαλισμός μόνο προωθητική δεν είναι για τα παραπάνω αιτήματα. Οι συνελεύσεις μας, δεν συσπειρώνουν τον κόσμο που θα έπρεπε εν όψει τις σοβαρότητας των προβλημάτων, με κυρίαρχη ευθύνη των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που καλλιεργούν συστηματικά την αποπολιτικοποίηση και την αδιαφορία προς κάθε τι συλλογικό. Από την άλλη, οι δυνάμεις της Αριστεράς, οφείλουν να έχουν ρόλο προωθητικό, διεκδικητικό και να παρεμβαίνουν με αιτήματα γειωμένα στο σήμερα, ώστε πράγματι να καταφέρουμε να πετύχουμε υλικές νίκες στο τώρα. Είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και το πανεπιστήμιο μας.

Τι διεκδικεί

Όπως συνεχίζει στις θέσεις του το BLOCO: «Θέλουμε να βρεθούμε μαζί με όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που θέλουν να σκεφτούν και να δράσουν συλλογικά, και δεν πιστεύουν στα μεγάλα σχέδια και τις έτοιμες λύσεις στα κοινά μας προβλήματα. Να παλέψουμε μαζί  για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό, ανοιχτό σε όλους εμάς και στις ανάγκες μας. Αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον στο οποίο όλες και όλοι θα μπορούμε να ονειρευόμαστε, να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια.

Και ποιον αφορούν πια οι Φοιτητικοί Σύλλογοι;

Το Πανεπιστήμιο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, όπως και κάθε επιμέρους κοινωνικός χώρος. Και όπως στη ίδια τη ζωή, η πολιτική «ενδιαφέρεται» για μας, ακόμα και αν εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την πολιτική. Έτσι και οι συνελεύσεις μας, που είναι πολλές φορές ελάχιστα μαζικές και εσωστρεφείς, μικρά κοινοβούλια που ελάχιστα αποτελεσματικά κρίνονται εν τέλει για την αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας ως φοιτητές,  δεν παύουν να αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής κοινότητας των φοιτητών και των φοιτητριών. Πιστεύουμε ότι η πολιτική δεν είναι δουλειά των «ειδικών». Είναι υπόθεση όλων μας, όσο στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις.

Με βάση τα παραπάνω:

  • οι ΓΣ πρέπει να αποτελούν τον χώρο όπου κάθε φοιτητής και φοιτήτρια μπορεί να εκπροσωπηθεί, να ακούσει και να ακουστεί, να συζητήσει και να αποφασίσει συλλογικά για τα ζητήματα που αφορούν την σχολή και την καθημερινότητά τους
  • οι συζητήσεις εντός των ΓΣ οφείλουν να καταλήγουν όχι σε μεγαλόπνοα μανιφέστα αλλά σε συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις
  • πρέπει να ενισχύσουμε άμεσα και συγκροτημένο τρόπο τη δυνατότητα όλων για ισάξια συμμετοχή με κάθε οργανωμένη δύναμη μέσα στην Γ.Σ.
  • οραματιζόμαστε την δημιουργία ενός κοινού χώρου συζήτησης όλων των κομματιών της πανεπιστημιακής κοινότητας
  • Διεκδικούμε  την ουσιαστική θεσμοθέτηση της συνδιοίκησης εντός του Πανεπιστημίου, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλες τις δομές του.
  • Διεκδικούμε την επανασυγκρότηση δευτεροβάθμιων αλλά και τριτοβάθμιου οργάνου των φοιτητών/ τριών, μακριά βέβαια από τις παθογένειες και την γραφειοκρατική λειτουργία του παρελθόντος
  • Να δώσουμε φωνή και χώρο σε αυτούς που τους τον παίρνουν. Να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε όπου δεν υπάρχουν τις φοιτητικές λέσχες με καλλιτεχνικές ομάδες, ομάδες ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και με ομάδες για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, των προσφύγων – μεταναστών φοιτητών, των ΑΜΕΑ κλπ

Ένα Πανεπιστήμιο που δεν παράγει κοινωνικά χρήσιμη γνώση δεν είναι ένα Πανεπιστήμιο.
Είναι ένα απλό κέντρο κατάρτισης.

Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να αποτελεί μία ζωντανή διαδικασία που θα εμπλέκει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην παραγωγή της γνώσης. Αυτό απαιτεί μεθόδους διδασκαλίας που θα διακρίνονται από την αλληλεπίδραση καθηγητή – φοιτητή, συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία και τη συλλογικότητα. Όσον αφορά στην ουσία της παραγόμενης και αναπαραγόμενης πανεπιστημιακής γνώσης, εμείς προτάσσουμε τον προσανατολισμό των προγραμμάτων σπουδών στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και την ενίσχυση της αμφισβήτησης και της κριτικής στο κυρίαρχα πρότυπα που επιβάλλουν την στείρα εξειδίκευση και τον τεχνοκρατισμό.

Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο με ενιαία και αδιάσπαστα προγράμματα σπουδών, όπου η οποιαδήποτε ειδίκευση θα γίνεται μέσα από τα μαθήματα επιλογής και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, και όχι από καθαυτό τον κορμό των μαθημάτων.  Διεκδικούμε την απόσυρση όλων των μέτρων εντατικοποίησης των σπουδών μας (μαθήματα αλυσίδες, όρια δήλωσης μαθημάτων κ.α.) ενώ παράλληλα ζητούμε την  ενίσχυση των μαθημάτων κορμού, ώστε να αποκτούμε μια πιο ολοκληρωμένη θεώρηση του επιστημονικού μας αντικειμένου και όχι μόνο αποσπασματικές γνώσεις.

Δωρεάν Σπουδές για όλους και όλες!

Διεκδικούμε ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς ταξικούς φραγμούς , που θα προσφέρει δωρεάν σπουδές και μέριμνα για όλους και όλες. Μέριμνα που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία και την ευθύνη των πανεπιστημίων, μακριά από λογικές ιδιωτικής πρωτοβουλίας εντός των ιδρυμάτων.

Σίτιση: Πάγιο αίτημα του φοιτητικού κινήματος αποτελεί η δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών – τριών, με την άμεση κατάργηση της κάρτας σίτισης, και την απομάκρυνση των εργολαβιών τύπου catering από τις πανεπιστημιακές κοινότητες. Σαν αντίποδα εμείς προτείνουμε τη δημιουργία λεσχών υπό την διαχείριση των ιδρυμάτων, σε συνεργασία με συνεταιρισμούς, δομές αλληλεγγύης, και κοινωνικά παντοπωλεία. Επιπλέον, οι φοιτητικές λέσχες, ως κομμάτι ενός Πανεπιστημίου που όπως εμείς το οραματιζόμαστε θα είναι ανοιχτές στις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άνεργοι, άστεγοι κ.α.).

Στέγαση: Είναι αναγκαίο η στέγαση να είναι επαρκής για όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες που το έχουν ανάγκη, καθώς και  ο πλήρης εξοπλισμός  των κτηρίων των εστιών όπως επίσης και τη συντήρηση τους με ευθύνη του Πανεπιστημίου (θέρμανση, καθαρό πόσιμο νερό, καθαριότητα, υλικοτεχνικός εξοπλισμός). Παράλληλα, εμείς διεκδικούμε την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κτηρίων των πανεπιστημίων ή των δήμων, με σκοπό τη δημιουργία νέων εστιών.

Μεταφορές: οι δωρεάν μεταφορές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των διεκδικήσεων του φοιτητικού κινήματος. Διεκδικούμε, σε χρόνο ενεστώτα, δωρεάν μετακινήσεις για όλους και όλες τους φοιτητές/τριες στον τόπο σπουδών τους αλλά και δωρεάν μεταφορές από και προς τον τόπο καταγωγής τους. Κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα πρέπει να διασφαλίζει την ασφαλή μετακίνηση των σπουδαστών με δική του ευθύνη, με ειδικό προϋπολογισμό μακριά από λογικές κερδοσκοπίας.

Συγγράμματα: Διεκδικούμε όχι μόνο την διανομή όλων των απαιτούμενων συγγραμμάτων για την κάλυψη των αναγκών των μαθημάτων με ευθύνη του πανεπιστημίου, αλλά και την δημιουργία πλήρως εξοπλισμένου πανεπιστημιακού τυπογραφείου, με σκοπό να μην κερδίζουν υπέρογκα ποσά οι ιδιωτικοί εκδοτικοί οίκοι. Παράλληλα διεκδικούμε την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών , ώστε να αποτελούν ένα πλήρες εργαλείο στα χέρια των φοιτητών. Τέλος, στηρίζουμε αυτοδιαχειριζόμενα ηλεκτρονικά δίκτυα ανταλλαγής σημειώσεων, στα οποία έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλοι οι φοιτητές/τριες.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράμματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες
  • Κατάργηση των εργολαβιών σε φύλαξη και καθαριότητα εντός των ιδρυμάτων. Δυνατότητα στα ιδρύματα να προσλαμβάνουν απευθείας εργαζόμενους σε μόνιμες και αορίστου χρόνου θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό
  • Κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης, ενός συντηρητικού και νεοφιλελεύθερης έμπνευσης θεσμού
  • Κατάργηση των ECTS (πιστωτικών μονάδων) – διατήρηση του ενιαίου προγράμματος σπουδών
  • Κατάργηση της μαθητείας (ΤΕΙ)
  • Κατοχύρωση και θεσμοθέτηση του πανεπιστημιακού ασύλου
  • Κρατική χρηματοδότηση για τα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων. Πλήρης διαφάνεια στα κονδύλια για έρευνα που απορροφώνται από τα ιδρύματα.
  • Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα
  • Ενεργή και διαρκής συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, δράσεις εντός του κοινωνικού χώρου του Πανεπιστημίου για την στήριξη των προσφύγων
  • Επεξεργασία και εκπόνηση σχεδίου διαπολιτισμικών προγραμμάτων σπουδών για τους πρόσφυγες μαθητές και φοιτητές που παραμένουν στην χώρα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)