to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 21.01.2018

Διεθνή

Το SPD ενέκρινε την συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για "μεγάλο" συνασπισμό

Το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε πριν από λίγο στην Βόννη την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με στόχο την συγκρότηση "μεγάλου" συνασπισμού υπό την 'Αγγελα Μέρκελ.


Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά επί συνόλου 642 το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε πριν από λίγο στην Βόννη την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με στόχο την συγκρότηση "μεγάλου" συνασπισμού υπό την 'Αγγελα Μέρκελ.

Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει με κάρτες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.

Ο αντιπρόεδρος του SPD και Δήμαρχος του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς έχει αναλάβει την δύσκολη αποστολή να παρουσιάσει στο Συνέδριο ένα κείμενο το οποίο από την μία πλευρά θα καθησυχάζει τα στελέχη του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα δεν θα κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των Συνέδρων, με την οποία πήρε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. «Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Διχασμός στο εσωτερικό

Τις φωνές τους υπέρ μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας με την Αγκελα Μέρκελ ενώνουν τώρα περίπου 40 πολιτικοί που προέρχονται από όλες τις πολιτικές πτέρυγες του SPD. Σε κοινή έκκλησή τους, την οποία επικαλείται το dpa, προκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την CDU/CSU «σε ένδειξη υπευθυνότητας απέναντι στη Γερμανία, την Ευρώπη και το SPD». Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται πρώην πρόεδροι της κομματικής νεολαίας, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Πλάτσεκ αλλά και η πρώην υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σβαν.

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού αλλά «με μισή καρδιά» τάχθηκε και η δημοφιλής αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιγκ. «Εξακολουθώ να θεωρώ σωστή την απόφαση από τη βραδιά των εκλογών (σσ. να μην συμμετάσχει το SPD στο σχηματισμό κυβέρνησης) και θα το θεωρούσα καλό εάν το SPD πάει στην αντιπολίτευση. Μετά την αποτυχία της Τζαμάικα όμως είχαμε μόνον δυο εναλλακτικές: πρόωρες εκλογές, για τις οποίες δεν υπήρχε πλειοψηφία και για τις οποίες δεν ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι. Ή να διερευνήσουμε τι είναι εφικτό», είπε η αντιπρόεδρος του SPD προς το δημοσιογραφικό δίκτυο RND, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το αποτέλεσμα των διερευνητικών «μεγάλη επιτυχία» για το κόμμα της.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα είναι «Ναι» στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU). Ιδίως στα 31.000 νέα μέλη τα οποία ενεγράφησαν τον τελευταίο χρόνο υπάρχει η επιθυμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού (GroKo)», είπε ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) σε σημερινή του συνέντευξη στην "Neue Osnabrücker Zeitung".

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt λέγοντας πως «πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι με μια αδύναμη Ευρώπη χάνουμε τον αγώνα για τις αξίες και την επιρροή μας. Γι αυτό τάσσομαι υπέρ της μεταρρύθμισης και της προώθησης της Ευρώπης».

Μεγαλύτερος πολέμιος ενός νέου μεγάλου συνασπισμού είναι ο πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κύνερτ. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης τόνισε ότι το αποτέλεσμα των διερευνητικών αντικατοπτρίζει τις γενικές επιφυλάξεις απέναντι στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. «Διότι πολλές κεντρικές απαιτήσεις του SPD δεν αποτυπώθηκαν (στο κείμενο της συμφωνίας)».

Κατά τη συμφωνίας έχουν ταχθεί όμως και οι οργανώσεις του SPD του Βερολίνου και της Σαξονίας όπου καταψήφισαν την έναρξη διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι δημοσκοπήσεις

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφουν τα δημοσκοπικά ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) μόλις μία μέρα πριν από το συνέδριο.

Σύμφωνα με το "Πολιτικό Βαρόμετρο" του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το SPD σημειώνει απώλεια τριών μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση και πέφτει στο 20%, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μία μονάδα και βρίσκεται στο 33%. Τα ποσοστά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) παραμένουν στο 12%, των Φιλελευθέρων (FDP) στο 8%, των Πρασίνων στο 12% και της Αριστεράς στο 10%.

Σε ό,τι αφορά την Άγγελα Μέρκελ, η προοπτική να ξαναγίνει Καγκελάριος θεωρείται σήμερα "καλή" από το 54% των ερωτηθέντων, ενώ την ίδια απάντηση είχε δώσει ακριβώς μετά τις εκλογές το 62%. Μόνο το 38% πάντως θεωρεί καλό το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη.

Ξεκάθαρη ωστόσο είναι η εκτίμηση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά το ποιο κόμμα επέβαλε τις απόψεις του σε αυτές τις συνομιλίες. Το 63% απαντά ότι ήταν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της κυρίας Μέρκελ, το 50% οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και μόνο το 24% το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD). Η στήριξη στον "μεγάλο" συνασπισμό βρίσκεται στο 45%, ενώ το 64% εκτιμά ότι το SPD θα αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την Ένωση.

Πληροφορίες: Deutche Welle, Spiegel, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)