to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 04.10.2019

Πολιτική

«Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά...»: Το προσφυγικό στην «Ώρα του πρωθυπουργού»

Περιορισμούς στη διαδικασία ασύλου, κατάργηση ενός από τα 4 στάδια εξέτασης των αιτημάτων, επιμονή στο ακροδεξιό αφήγημα περί «μεταναστευτικού» ζητήματος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε όλη την ξενοφοβική του ατζέντα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα την τραγική κατάσταση στη Μόρια - Χαρακτηριστική η φράση «δεν θα γίνουμε ο φιλικός υποδοχέας των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου»


Πρεμιέρα σήμερα για την «Ώρα του πρωθυπουργού», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα την «κατάργηση του καταυλισμού της Μόριας και εσωτερικών συνόρων». Ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε όλη την, ήδη ανακοινωμένη, αντιπροσφυγική του ατζέντα, επαναλαμβάνοντας τους περιορισμούς που θα θέσει στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, εξαγγέλοντας ξανά την καταστροφική και απάνθρωπη επιλογή για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης-φυλακών στα νησιά και επιχειρώντας άστοχους παραλληλισμούς με τη... Νήσο Έλις των ΗΠΑ.

Ο Γ. Βαρουφάκης ζητούσε από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή εάν προτίθεται να κλείσει τον καταυλισμό στη Μόρια και αν θα προχωρήσει στην «κατάργηση των ιδιότυπων εσωτερικών συνόρων που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν τους κατοίκους των νησιών (Έλληνες και μετανάστες)».

Είχε επίσης ζητήσει να ενημερωθεί πότε θα προβεί η πολιτεία στη δημιουργία πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οικογένειες μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια να ενταχθούν στις ανά τη χώρα τοπικές κοινωνίες, με τρόπο που να ωφελεί και τις τοπικές κοινωνίες και τους κατατρεγμένους που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Επιμένει να μιλά για «μεταναστευτικό» ο πρωθυπουργός - Καλύπτει την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός επιχειρώντας έναν χοντροκομμένο διαχωρισμό που ευνοεί την ακροδεξιά ρητορική, εστιάζοντας στον αριθμό των Σύρων προσφύγων (20% - τουλάχιστον αυτή τη φορά είπε σωστά το ποσοστό, τουλάχιστον για το 2019). Ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε, κάνοντας αντιπαραβολή με το 2015, πως οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ «οικονομικού μετανάστη» και όχι πρόσφυγα - ο πρωθυπουργός δηλαδή θεωρεί πως όλοι οι πρόσφυγες από το πληττόμενο από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις Αφγανιστάν είναι «οικονομικοί μετανάστες».

(H πρωτολογία του Κυρ. Μητσοτάκη)

Οι ευθύνες και πάλι... στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και «απουσία προστασίας των συνόρων», και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «να πάψουν να είναι τιμητές». Μίλησε για ιδεοληπτική πολιτική ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε επί 4 χρόνια τίποτα, ώστε «να ικανοποιήσει κάποιους "δικαιωματιστές"» (!).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

«Η Ελλάδα δεν θα ειναι το καταφύγιο του κάθε κατατρεγμένου, του κάθε πονεμένου»

 

Η δευτερολογία Μητσοτάκη, όπου πιο... απελευθερωμένος πλέον, μιλά για «τους πονεμένους αυτού του κόσμου» για τον οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει «φιλικός υποδοχέας»

Δεν θέλει φράκτες, αλλά κανόνες... στα πρότυπα της νήσου Έλλις των ΗΠΑ

Στον ανεκδιήγητο παραλληλισμό των κανόνων που σχεδιάζει, κατά τις αναφορές του πρωθυπουργού, η Ελλάδα, με τις σκληρές συνθήκες που έρχονταν οι μετανάστες στην Αμερική κατά το πρώτο μισό του πρωηγούμενου αιώνα, προχώρησε ο πρωθυπουργός. «Οι μετανάστες που πήγαιναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πάνε και θα καταγραφούν στη νήσο Έλλις, ανέφερε, για να επισημάνει πως οι Αυστραλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατα της Αυστραλίας, με στόχο να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι».

Η Μόρια θα μείνει στη θέση της

Η Μόρια θα πρέπει να έχει όσους μπορεί να φιλοξενήσει, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν έκανε επί 4 χρόνια τίποτα και τους άφηνε εκεί για να ικανοποιήσει κάποιους "δικαιωματιστές", ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει την καταστροφική επιλογή να φτιαξει κλειστά κέντρα κρατησης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Ζήτημα εθνικής ασφάλειας»: Πάσα και κάλυψη των επιλογών Χρυσοχοΐδη στο προσφυγικό

Εξήγησε πως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όταν διαπιστώνεται ότι καταφθάνουν κάποιοι 25ρηδες με πολλά χρήματα και χωρίς να δείχνουν ταλαιπωρημένοι και να μην έχουν υποστεί κακουχίες.

Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά...

«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική ρατσισμού και ξενοφοβίας»

Φυσικά ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως είναι υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, προσθέτοντας: Μακάρι τα παιδιά όσων μείνουν να αριστεύσουν, αφού πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία στην παρέλαση.

Οι «εθνικές πολιτικές» προηγούνται της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας: Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου

Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.

Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η "ήρα από το στάρι".

Αυξημένες περιπολίες και νέα κλειστά κέντρα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ενισχύεται η θωράκιση της χώρας με αυξημένα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα και αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στη θάλασσα είπε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής.

Επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς -όπως είπε- διαφωνούσε με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΞΑΝΑ:

Με «εθνική ομοψυχία» θα αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική στο προσφυγικό

Την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι και η 'Αγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης. Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμη επαρκή δείγματα αλληλεγγύης και αφήνουν χώρες του Βίζεγκραντ να διαχειριστούν το πρόβλημα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Τόνισε πως αν δεν συμμετέχουν οι χώρες αυτές στην κατανομή των προσφύγων δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Σένγκεν. Υπογράμμισε, τέλος, πως θα θέσει το θεμα στη Σύνοδο Κορυφής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)