to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 24.05.2019

Πολιτική

«Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας» (φωτογραφίες-βίντεο)

Τα βασικά διλήμματα των ευρωεκλογών έθεσε εμφατικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Σύνταγμα, την οποία χαρακτήρισε "ξέσπασμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, λαϊκό ξέσπασμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής".


Πηγή: Γραφείο Τύπου/AndreaBonetti

"Η σημερινή σας παρουσία δεν θυμίζει συγκέντρωση ευρωπαϊκών εκλογών, η σημερινή σας παρουσία είναι ένα ξέσπασμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, ξέσπασμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες από στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος.

"Κάνανε μεγάλο σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη αυτού του λαού, όσοι προεξοφλήσανε ότι θα παραδοθεί στις ορέξεις τους", είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το μέγεθος των συγκεντρώσεων που είχε στις περιοδείες του ανά τη χώρα. Σημείωσε ότι αυτές τις μέρες εκείνοι "παίρνουν την απάντηση τους, όπως και το 15, έτσι και σήμερα".

"Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας", υπογράμμισε. "Αποφασίζουμε με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα στο μεταμνημονιακό ξέφωτο".

Φωτογραφίες του Άγγελου Καλοδούκα από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα:

Η Ελλάδα δεν είναι πια στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, η οικονομία ανακάμπτει και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση "παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο". Μιλώντας για την εικόνα της χώρας τότε έκανε λόγο για "τιμωρία που επέβαλαν στους πολλούς, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πατρίδας μας, το παλιό πολιτικό κατεστημένο και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας, για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες όπως πρόσφατα ομολόγησαν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ".

Σημείωσε ότι τότε η κυβέρνηση πάλεψε μαζί με τον λαό, αναγκάστηκε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, "για να μπορούμε σήμερα μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά". "Σήμερα αισθανόμαστε όλοι μαζί δικαιωμένοι, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, η οικονομία βγήκε από το φαύλο κύκλο και ανακάμπτει και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά".

 2 άτομα, άτομα στέκονται

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι δώσαμε και κερδίσαμε πολλές μάχες για τους πολλούς

"Τώρα μπορούμε πια να είμαστε εμείς αυτοί που θα ορίζουμε το μέλλον μας και να κυβερνάμε με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι τις υποδείξεις των δανειστών και τώρα έχουμε τη δύναμη να στηρίξουμε, με δημοσιονομική ασφάλεια τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι "δεν ήταν βέβαιο και δεδομένο όταν σφίγγαμε τα δόντια να καθαρίσουμε εμείς, μαζί σας, τα σπασμένα άλλων, τα σπασμένα δεκαετιών, ότι θα φτάναμε σε ξέφωτο σήμερα", ότι "δεν ήταν δεδομένο ότι θα τελείωναν τα μνημόνια και θα ανέκαμπτε η χρεοκοπημένη οικονομία", όμως το κατάφερε η κυβέρνηση επειδή από την αρχή δούλεψε με σχέδιο.

"Όμως το μεγαλύτερο κατόρθωμα δεν ήταν ότι πετύχαμε την ανάσταση της οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι όλα αυτά τα πετύχαμε ένω ταυτόχρονα δώσαμε και κερδίσαμε πολλές μάχες για τους πολλούς και που τότε φαίνονταν χαμένες, αλλά που τις δώσαμε με πίστη και αποφασιστικότητα κόντρα στη τρόικα και του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού". Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι κατάφερε η κυβέρνηση μέσα σε δημοσιονομική ασφυξία να βρει πόρους για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να στηρίξει την κοινωνία, με τις πρωτοβουλίες για την δημόσια υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων "που επέβαλαν τα γεράκια του ΔΝΤ" από 1/1/2019.

Στις μάχες που δώσαμε για τους πολλούς υπήρχαν κάποιοι που δεν έβαλαν πλάτη όλοι σ' αυτή την εθνική προσπάθεια

"Στις μάχες που δώσαμε για τους πολλούς υπήρχαν κάποιοι που δεν έβαλαν πλάτη όλοι σ' αυτή την εθνική προσπάθεια, αλλά μας έβαζαν διαρκώς τρικλοποδιές, σε κάθε μας βήμα προπαγάνδιζαν την καταστροφή και είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας αδιαφορώντας αν αυτό θα σήμαινε και αποτυχία της χώρας", είπε ο Αλλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ότι απέτυχαν σε μία προς μία τις "καταστροφολογικές προβλέψεις" τους και πως "όταν κατέρρεαν όλα αυτά, πήγαιναν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για να ζητήσουν από τους δανειστές να μη μας κάνουν τα χατίρια και να μας τιμωρήσουν, "Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά. Και κυρίως δεν τα ξεχνάτε εσείς οι πολίτες", τόνισε.

 4 άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Ήρθε η ώρα για να αποφασίσει για το μέλλον του ο ελληνικός λαός

"Περάσαμε μια σύγχρονη Οδύσσεια για να φτάσουμε ως εδώ.Όμως η περιπέτειά μας βρήκε τον τελικό της προορισμό, όσα εμπόδια και αν προσπάθησαν να μας βάλουν. Τον Αύγουστο του 18 φτάσαμε επιτέλους στην Ιθάκη, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και από τότε μπορούμε να σχεδιάζουμε και να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι από τότε η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε ένα νέο σχέδιο, το δικό της πρόγραμμα για την αποκατάσταση των αδικιών. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, επαναφορά του κανόνα μια πρόσληψη προς μια αποχώρηση στον Δημόσιο τομέα για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία, με γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους και καθηγητές αντίστοιχα. Είπε ότι προγραμματίζονται άλλες 10.000 προσλήψεις στην υγεία και 15.000 στη παιδεία, πέραν των 4.500 εκπαιδευτικών στα προγράμματα ειδικής αγωγής. Προχώρησε, είπε, στην ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ίδρυση δεκάδων ΤΟΜΥ και κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης, στην αναμόρφωση του χάρτη της Ενιαία Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Θέσπιση του επιδόματος ενοικίου για 240.000 οικογένειες. Αναφέρθηκε στο σχέδιο που προχώρησε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 13%, τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 1% κάθε χρόνο, την ένταξη για πρώτη φορά των επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Ακόμη, θύμισε τη θέσπιση αφορολόγητου για τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών με τη προστασία των επιδοτήσεων με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, το σχέδιο στη προστασία του εισοδήματος των νοικοκυριών με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εως και 50% για τη λαϊκή κατοικία, το σχέδιο στην ελάφρυνση των βαρών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τις 120 δόσεις στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

"Όσο η οικονομία θα ανακάμπτει τόσο εμείς θα σχεδιάζουμε να ευημερούν οι πολλοί", τόνισε.

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Προχωράμε με σχέδιο για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα των πολλών

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τα μόνιμα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, 13η σύνταξη  σε μόνιμη βάση για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα. τη μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, σειρά θετικών μέτρων για το 2020, με μειώσεις φόρων, στήριξης των επιχειρήσεων, της εργασίας των νέων, των αγροτών, των κατοίκων στα νησιά και στις ορεινές περιοχές.

Κατόπιν αυτών σημείωσε ότι "με σχέδιο βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, στηρίξαμε και κερδίσαμε μάχες για τους πολλούς, με σχέδιο προχωράμε τώρα που έχουμε τη δύναμη για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα των πολλών" και πως "όμως τώρα δεν αρκεί εμείς να έχουμε το σχέδιο, ήρθε η ώρα ο λαός να αποφασίσει και να το εγκρίνει".

Ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να ξηλώσει όλα όσα με κόπο και με μάχες καταφέραμε

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα ποια κοινωνικά επιδόματα θέλει ο κ. Μητσοτάκης να ξηλώσει. "Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα αναπηρίας, το στεγαστικό επίδομα, το επίδομα ανεργίας;".

"Ποιο απ' όλα; Ή μήπως όλα; Είναι σαφής η απάντηση. Όπως είναι σαφές και το σχέδιο του", είπε και τον κατηγόρησε ότι

"έχει σχέδιο να ξηλώσει όλα όσα με κόπο και με μάχες καταφέραμε και να επιστρέψει τη χώρα στο βαθύ μνημονιακό σκοτάδι του 2014".

Έχουμε σχέδιο και όραμα για μια Ελλάδα ισότητας και αλληλεγγύης, μια Ελλάδα των πολλών

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, "η δική μας Ελλάδα αντίθετα είναι η Ελλάδα των πολλών", τονίζοντας πως αυτό περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των πολλών, αποκατάσταση των αδικιών που μας έφερε η κρίση.

"Γιατί έχουμε σχέδιο και όραμα για μια Ελλάδα ισότητας και αλληλεγγύης", σημείωσε, "μια Ελλάδα των πολλών", ένα σχέδιο με εθνικό στόχο τη μείωση της ανεργίας, με τους εργαζόμενους στο επίκεντρο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κοινωνικό κράτος και προστασία των αδυνάμων, με προοπτική για όλα τα παιδιά, για όλους τους νέους αυτής της χώρας.

 5 άτομα, άτομα στη σκηνή, πλήθος, νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες

Ζητάμε τη δύναμη να μην μπορεί κανείς να μας εκβιάσει και να ακυρώσει τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης

"Τη Κυριακή ψηφίζουμε, αποφασίζουμε με ποιο πολιτικό σχέδιο η Ελλάδα θα πορευτεί στα επόμενα χρόνια", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι "ο κος Μητσοτάκης και τα παλιό πολιτικό κατεστημένο θέλουν τη Δευτέρα να λένε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης δεν έλαβαν τη στήριξη του λαού και πως, αντιθέτως, ότι ο λαός ενέκρινε όσα αυτός πρότεινε.

Και κυρίως ενέκρινε τον κο Βεμπερ που αν εκλεγεί θα μπλοκάρει και θα ακυρώσει τα μέτρα και θα φροντίσει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει είτε στα μνημόνια είτε στις πολιτικές των μνημονίων".

Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι "εμείς λοιπόν τη Κυριακή δε ζητάμε απλά την εμπιστοσύνη ή την επιδοκιμασία του ελληνικού λαού για όσα καταφέραμε, αλλά ζητάμε την εμπιστοσύνη στο σχέδιο και στα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόσαμε και σε όσα αναγγείλαμε, τη δύναμη για να μη μπορέσει κανείς να μας εκβιάσει, να μη μπορέσει κανείς να μας τα πάρει πίσω".

Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η δική σου ζωή, η δική σου αξιοπρέπεια

"Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η δική σου ζωή, η δική σου αξιοπρέπεια", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Συγκεκριμένα,

Απευθυνόμενος στους νέους ενόψει της κάλπης τους είπε ότι "την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η αξία των πτυχίων σας είναι οι 380.000 θέσεις εργασίας που έγιναν και οι άλλες τόσες που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια και είναι οι δικές σας θέσεις εργασίας".

Απευθύνομενος στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες τους είπε ότι "την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η αύξηση του μισθού σας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι το οχτάωρο και τα δικαιώματα σας"

Απευθύνομενος στους απόμαχους της βιοπάλης, στους συνταξιούχους, τους είπε ότι "την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η 13η σύνταξή σας, η ενίσχυση του εισοδήματός σας".

Απευθυνόμενος στους ελευθέρους επαγγελματίες, στους επιχειρηματίες, στους μαγαζάτορες, τους είπε ότι "την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η μείωση των ασφαλιστικών σας εισφορών και οι φορολογικές ελαφρύνσεις".

Απευθυνόμενος στους αγρότες και στις αγρότισσες, τους είπε ότι "την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προστασία του εισοδήματός σου, το αφορολόγητο και οι επιδοτήσεις".

Απευθυνόμενος στους νησιώτες μας τους είπε ότι "την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι το μεταφορικό ισοδύναμο".

 ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Οι πολίτες να δώσουν στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μια πανίσχυρη κοινωνική πλειοψηφία για να γίνει πράξη

Για όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μια πανίσχυρη κοινωνική πλειοψηφία για να γίνει πράξη, υπογραμμίζοντας ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν θα μπορέσει να τα αμφισβητήσει, κανείς τεχνοκράτης της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας, κανείς μιντιάρχης της ελληνικής ολιγαρχίας, κανείς τραπεζίτης κεντρικός ή μη δεν θα μπορέσει να σηκώσει ανάστημα σε αυτό το σχέδιο".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "η τελική απάντηση θα δοθεί το φθινόπωρο, στον δεύτερο μεγάλο γύρο, στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών , για τη νέα μεγάλη νίκη του λαού μας, για τη νέα προοπτική της νέας τετραετίας".

Οι νέοι και οι νέες πρωταγωνιστές της Ελλάδας των πολλών

Ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και τις νέες έκανε ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενους σε αυτούς, τους 17άρηδες, 20άρηδες, 25άρηδες, τους "πρωταγωνιστές της Ελλάδας των πολλών", τους ζήτησε:

"Δώστε ξανά το μήνυμα της ελπίδας. Δώστε απαντήσεις σε αυτούς που καιροφυλακτούν για να σας βαφτίσουν ξανά χαμένη γενιά. Στείλτε ξανά στο περιθώριο τους φασίστες που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις ψυχές σας. Μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μην αφήσετε τις ζωές σας στα χέρια αυτών που σας θέλουν να δουλεύετε 7 μέρες τη βδομάδα, από ήλιο με ήλιο, σε αυτούς που έστειλαν τους φίλους σας στο εξωτερικό, σε αυτούς που έκαναν αβίωτη τη ζωή των γονιών σας και στέρησαν την αξιοπρέπεια από τους παππούδες σας".

 9 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, πλήθος, νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες

Οι δύο μέρες που έμειναν είναι καθοριστικές για να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη για τον λαό μας. Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος σε αυτή την κρίσιμη μάχη

"Οι δύο μέρες που έμειναν είναι καθοριστικές για να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη για τον λαό μας", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του και είπε ότι αυτά τα χαμόγελα που βλέπει απόψε θα τα ξαναδεί την Κυριακή.

"Είναι τα χαμόγελα χαράς για τις καλύτερες μέρες που θα ζήσουμε μαζί. Αλλά είναι και τα χαμόγελα της περιφρόνησης σε αυτούς που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, αλλά δεν τολμούν να βγουν στις πλατείες να κάνουν ανοικτή συγκέντρωση και κλείνονται καλοκαιριάτικα σε κλειστά γήπεδα", σχολίασε.

Τόνισε ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η σημερινή παρουσία των πολιτών στην Πλατεία Συντάγματος και πως "δεν υπάρχει χαμένη ψήφος σε αυτή την κρίσιμη μάχη".

Είπε το "μήνυμα νίκης" που στέλνει η αποψινή συγκέντρωση θα φτάσει στην κάλπη την Κυριακή, σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για την αυτοδιοικητική μάχη ζήτησε να βγουν ενισχυμένοι οι συνδυασμοί της Προοδευτικής Συμμαχίας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής, το δήμο της Αθήνας και το δήμο του Πειραιά, τη Ρένα Δούρου, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Νίκο Μπελαβίλα αντιστοίχως.

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στην Πλατεία Συντάγματος:


Πολίτες της Αθήνας, η σημερινή σας παρουσία, εδώ στην πλατεία Συντάγματος, δεν θυμίζει συγκέντρωση ευρωπαϊκών εκλογών. Η σημερινή σας παρουσία είναι ξέσπασμα δημοκρατίας, ξέσπασμα αξιοπρέπειας, ξέσπασμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής.

Η σημερινή σας παρουσία, αλλά και η παρουσία σε όλες τις περιοδείες, σε όλες τις συγκεντρώσεις, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, φανερώνει ένα πράγμα: Κάνανε μεγάλο σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη αυτού του λαού. Κάνανε μεγάλο σφάλμα όσοι προεξοφλήσανε ότι θα παραδοθεί στις ορέξεις τους. Όσοι πίστεψαν ότι η οικονομική τους δύναμη, η συσσώρευση των μέσων ενημέρωσης, η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση αρκούν για να μας οδηγήσουν  ξανά πίσω στα σκοτάδια των μνημονίων. Και τούτες τις μέρες παίρνουν την απάντησή τους. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Εδώ από το Σύνταγμα δίνουμε την απάντηση. Όπως και το 15, έτσι και σήμερα, δίνουμε απάντηση σε όσους σχεδίαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, σε όσους σχεδίαζαν χωρίς τον ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Αθήνας.

Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, αλλά πια είναι γνωστό σε όλους, απ’ άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα, ότι ψηφίζουμε και για τη ζωή μας. Τη Κυριακή δεν αποφασίζουμε απλά ποιους εκπροσώπους θα στείλουμε στην ευρωβουλή, αλλά την Κυριακή θα αποφασίσουμε και με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα, τώρα που βγήκαμε στο μεταμνημονιακό ξέφωτο, τώρα που μπορούμε ελεύθεροι να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα για την πατρίδα μας, με ποιο σχέδιο θα πορευτούμε. 

Όλα αυτά τα χρόνια αποδείξαμε ότι δουλέψαμε με σχέδιο για να φτάσουμε ως εδώ, μα πάνω από όλα ότι δουλέψαμε με εντιμότητα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολλών. Δεν ξεχάσαμε ούτε μια στιγμή ποιος μας έφερε στις θέσεις διακυβέρνησης, δεν ξεχάσαμε ούτε μια στιγμή από πού προερχόμαστε, ποιους εκπροσωπούμε, ποιών τα συμφέροντα θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και να ενισχύσουμε.

Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο. Τα μνημόνια είχαν οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας. Η ανεργία το 2014 είχε σκαρφαλώσει στο 28%. Η αγορά εργασίας και ο παραγωγικός ιστός είχαν διαλυθεί πλήρως. Οι νέοι επιστήμονες έφευγαν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Οι απόμαχοι της βιοπάλης, οι συνταξιούχοι, είδαν στα 4 πρώτα χρόνια τις συντάξεις τους να μειώνονται 11 φορές και να χάνουν ως και 40% του εισοδήματός τους. Τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις έκλειναν η μια μετά την άλλη. Η μεσαία τάξη έβλεπε το εισόδημά της να συρρικνώνεται δραματικά.
Ενώ, δε μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας τις σκηνές εκείνες που βλέπαμε στα τέλη του 2014, στην πατρίδα μας, χιλιάδες άνθρωποι να σιτίζονται στα συσσίτια, αλλά και άνθρωποι, συμπολίτες μας, να  ψάχνουν στους κάδους των απορριμμάτων για τροφή.
Αυτή ήταν η εικόνα της Ελλάδας το ‘14 και το ’15. Αυτή ήταν η τιμωρία που επέβαλαν στους πολλούς, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πατρίδας μας, το παλιό πολιτικό κατεστημένο και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας. Και όλα αυτά γιατί; Μα για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες, όπως πρόσφατα ομολόγησαν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Ρίξανε τους πολλούς στη βαθιά χαράδρα της εξαθλίωσης και της χρεοκοπίας για να σώσουν τις τράπεζες τους αλλά και όσοι κυβερνάγανε τότε τη χώρα συνέβαλαν σε αυτό, για να συνεχίσουν οι ίδιοι να κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας.

Και το χειρότερο ήταν ότι προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στον λαό. Και είπαν τότε στο πληγωμένο λαό μας οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος: Μαζί τα φάγαμε. Έχετε και εσείς την ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας.

Δεν μπορεί, όμως, να ξεχάσει ο λαός μας ποιοι ήταν αυτοί που λεηλάτησαν τα όνειρα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς. Ποιοι ήταν αυτοί που καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Ποιοι ήταν αυτοί που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Αλλά ο λαός μας τότε, πληγωμένος και ταπεινωμένος σήκωσε ανάστημα και στην εγχώρια ολιγαρχία αλλά και στους δανειστές, που ήθελαν να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους. Και διεκδίκησε ένα πράγμα μόνο: Την αξιοπρέπειά του. Και μας έδωσε την εντολή να ριχτούμε στη μάχη για το δίκιο του. Και παλέψαμε μαζί. Με κάθε ικμάδα των δυνάμεών, μας για να τον υπερασπιστούμε. Μας έφτασαν στα όρια.  Αλλά δε μας λύγισαν. Αναγκαστήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό το καλοκαίρι του 2015. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να μπορούμε σήμερα, όλοι μαζί, να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Για να μπορούμε σήμερα όλοι μαζί να δίνουμε ανάσα αξιοπρέπειας, αισιοδοξίας, ελπίδας και προοπτικής σε αυτό τον τόπο. Για να βρούμε το χρόνο και το χώρο να οργανώσουμε την οριστική και αμετάκλητη έξοδο από τα μνημόνια.

Ζητήσαμε έντιμα από τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί, να μας δώσει τη δύναμη να συνεχίσουμε τη μάχη. Και μας στήριξε, μας εμπιστεύθηκε το Σεπτέμβρη του 2015. Πάλεψε μαζί μας για να φτάσουμε στον ένα και μοναδικό στόχο μας: Να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό του λαού μας. Και σήμερα, αισθανόμαστε πια όλοι μαζί ότι ο αγώνας μας δικαιώθηκε και ότι σωστά πράξαμε που μείναμε στη μάχη. Που δώσαμε αυτό τον αγώνα. Που παλέψαμε σκληρά για να σηκώσουμε λίγο ψηλότερα την πατρίδα μας. 

Και αισθανόμαστε ότι πράξαμε σωστά, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών. Η οικονομία βγήκε από το φαύλο κύκλο και ανακάμπτει. Και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά. Όχι, δεν ισχυρίζομαι, και κανείς από εμάς δεν ισχυρίζεται,  ότι καταφέραμε να επουλώσαμε όλες τις πληγές της κρίσης. Όχι, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν και σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμα αισθανθεί την ευημερία των αριθμών, αλλά γι αυτό είμαστε εμείς εδώ και ζητάμε την δική σας στήριξη. Για να μπορέσουμε από εδώ και στο εξής να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών σε ευημερία όλων των πολιτών, στην καθημερινότητα του απλού πολίτη, στην καθημερινότητα των πολλών. Γιατί τώρα μπορούμε πια να είμαστε εμείς αυτοί που ορίζουμε το μέλλον μας και να κυβερνάμε με βάση τις δικές μας προτεραιότητες, και όχι με βάση τις υποδείξεις κάποιων ξένων τεχνοκρατών. Και τώρα έχουμε τη δύναμη να στηρίξουμε με ασφάλεια δημοσιονομική τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Πολίτες της Αθήνας, φίλες και φίλοι, αυτό δεν ήταν δεδομένο, δεν ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί όταν σφίγγαμε τα δόντια για να καθαρίσουμε εμείς, μαζί σας, τα σπασμένα άλλων, τα σπασμένα δεκαετιών, αυτών που κυβέρνησαν, λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν την πατρίδα μας. Δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε βγει σε ξέφωτο, να ανασαίνουμε και να σχεδιάζουμε εμείς το μέλλον μας.

Δεν ήταν δεδομένο ότι θα τελείωναν τα μνημόνια. Ότι θα ανέκαμπτε η χρεοκοπημένη οικονομία. Το καταφέραμε επειδή από την αρχή δουλέψαμε με πείσμα, με αποφασιστικότητα, με εντιμότητα, αλλά και με σχέδιο. Επειδή νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά. Επειδή προωθήσαμε δύσκολες, αλλά αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να κάνουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα βιώσιμο, αλλά και να δημιουργήσουμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας.

Και επειδή, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σταματήσαμε, βάλαμε τέλος στο πάρτι της ρεμούλας, στην διαπλοκή, στη διαφθορά, στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στην δημόσια υγεία, στις δημόσιες προμήθειες, στο φάρμακο και στα εξοπλιστικά. Και έτσι πετύχαμε το ακατόρθωτο. Αναστήσαμε την χρεοκοπημένη οικονομία και πιάσαμε στόχους, που δε κατάφεραν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις του παλιού κατεστημένου, του παλιού πολιτικού συστήματος να πιάσουν, παρ’ ότι λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

¨Όμως, πολίτες της Αθήνας, το μεγαλύτερο κατόρθωμα για εμάς, δεν ήταν ότι πετύχαμε την ανάσταση της οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι όλα αυτά τα πετύχαμε ενώ ταυτόχρονα δώσαμε και κερδίσαμε μάχες καθημερινές για τους πολλούς. Πολλές μάχες κερδίσαμε για τους πολλούς, που έζησαν μαζί μας τη δυνατότητα να ανασάνουν, να έχουν μια προοπτική και να προστατευθούν από την σκληρή λιτότητα των μνημονίων. Μάχες που τότε φαινόντουσαν χαμένες, αλλά που τις δώσαμε με πίστη και αποφασιστικότητα κόντρα στη τρόικα και του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα για εμάς ήταν,  όταν μέσα στα μνημόνια και μέσα στο σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», δηλαδή της δημοσιονομικής ασφυξίας που μας είχαν στήσει οι προηγούμενοι,  καταφέραμε να βρούμε τους πόρους για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, και νομοθετήσαμε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που έδιωξε χιλιάδες συμπολίτες μας από τα συσσίτια, που δεν άφησε  κανέναν μόνο και απροστάτευτο απέναντι στην κρίση.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα για εμάς ήταν όταν δώσαμε πρόσβαση σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  και στα δημόσια νοσοκομεία. Όταν καταργήσαμε το 5ευρω εισόδου στα εξωτερικά ιατρεία και όταν τα ξαναστήσαμε τα νοσοκομεία στα πόδια τους, με 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όταν καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε την κατάσταση στα σχολεία που λειτουργούσαν δίχως καθηγητές και με φωτοτυπίες έως τον Δεκέμβρη και επαναφέραμε την κανονικότητα με επάρκεια σε βιβλία και καθηγητές.  Όταν κάθε τέλους του χρόνου, παρά τις δυσκολίες, ότι περίσσευε από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, το μοιράζαμε με δικαιοσύνη με το κοινωνικό μέρισμα που δώσαμε 3 συνεχόμενες φορές στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Όταν αυξήσαμε τις δαπάνες για την πρόνοια από τα 700 εκ στα 3 δις. Όταν θεσπίζαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για 600.000 συμπολίτες μας που ήταν στο όριο της φτώχειας. Όταν ακυρώναμε τέλος, τις αχρείαστες, προεξοφλημένες από τους αντιπάλους μας, περικοπές στις συντάξεις που μας επέβαλαν τα γεράκια του ΔΝΤ από 1/1/19, και εμείς καταφέραμε και τις ακυρώσαμε κόντρα στις προβλέψεις τους, κόντρα στις προσδοκίες τους, κόντρα στα σχέδιά τους.

Και όλα αυτά, τις μικρές αλλά καθημερινές νίκες τις πετύχαμε σε συνθήκες πειθαρχίας, μέσα σε συνθήκες ασφυξίας, μέσα σε συνθήκες επιτροπείας, μέσα στα μνημόνια. Για αυτό εμείς αποδείξαμε ότι υπάρχει τρίτος δρόμος. Δεν είναι μόνο ο δρόμος της απόλυτης υποταγής που μας δίδαξαν οι προηγούμενοι, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος ή ο δρόμος της απόλυτης ρήξης που κάποιοι ήθελαν να μας οδηγήσουν σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη για να ικανοποιήσουμε τα σχέδια του κ. Σόιμπλε. Αλλά αποδείξαμε ότι υπάρχει ο τρίτος δρόμος του αγώνα, της πάλης, για καθημερινές νίκες, για την προστασία των πολλών, για την κοινωνική προστασία. Και ναι, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς, να μπαίνει στη μάχη, να δίνει αγώνες, να προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία όσο μπορεί, να μη δραπετεύει από τις ευθύνες που της δίνει ο λαός.    

Πολίτες της Αθήνας, όμως, αν αυτά είναι τα δικά μας δείγματα γραφής, οι μάχες που δώσαμε για τους πολλούς, οι νίκες που κράτησαν όρθιους τους πολλούς μέσα στις δύσκολες συνθήκες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή υπήρχαν κάποιοι που όχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια, αλλά προσπαθούσαν διαρκώς να μας βάλουν τρικλοποδιές.

Αυτοί που σε κάθε μας βήμα προπαγάνδιζαν την καταστροφή και είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας, αδιαφορώντας αν αυτό ταυτόχρονα θα σήμαινε και αποτυχία της χώρας. Προέβλεψαν –θυμάστε τις προβλέψεις τους μία  προς μία, απέτυχαν, αλλά τις θυμάστε ποιες ήταν -  προέβλεψαν ότι δε θα κλείσουν οι αξιολογήσεις αρχικά. Μετά προέβλεψαν ότι θα εφαρμοστεί κόφτης στις συντάξεις και τους μισθούς. Μετά ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια. Αργότερα ότι δεν θα πάρουμε ελάφρυνση του χρέους. Ότι θα εφαρμοστούν οι περικοπές σε συντάξεις και το αφορολόγητο. Και τέλος, πριν από λίγους μήνες μας έλεγαν ότι δε θα καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές.

Και σήμερα είμαστε με την φτηνότερη πρόσβαση που είχε ποτέ η χώρα. Απέτυχαν σε μία προς μία στις προβλέψεις τους, αλλά ήταν αυτοί οι οποίοι καταστροφολογούσαν κάθε στιγμή και σε κάθε μάχη, σε κάθε σύγκρουση. Και όταν οι προβλέψεις τους αποτύγχαναν, δεν έχαναν το χρόνο, δεν δίσταζαν να ταξιδεύουν και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες για να ζητάνε από τους δανειστές να μη μας κάνουν τα χατίρια, για να ζητάνε από τους δανειστές μας να μας τιμωρήσουν.

Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά. Δεν τα ξεχνάει, όμως, και ο ελληνικός λαός, όλα αυτά που έζησε τα τελευταία χρόνια. Ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ζήσαμε μια σύγχρονη Οδύσσεια για να φτάσουμε ως εδώ. Όμω,ς η περιπέτειά μας βρήκε τον τελικό της προορισμό, όσα εμπόδια και αν προσπάθησαν να μας επιβάλουν. Και τον Αύγουστο του 18, φτάσαμε επιτέλους στην Ιθάκη. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, και από τότε μπορούμε να σχεδιάζουμε και να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα. Και από τότε μπορούμε εμείς να βρίσκουμε τον τρόπο για να φτάνουμε στους συμφωνημένους στόχους.

Και από την πρώτη στιγμή, μετά από αυτή την ιστορική στιγμή για τον τόπο, εφαρμόσαμε δικό μας σχέδιο, το δικό μας πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης των πολλών, ένα πρόγραμμα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μια νέα οικονομική πολιτική, όπως την ονομάσαμε. Και προχωρήσαμε, με σχέδιο άμεσα, την επόμενη μέρα: Στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικεί, να αγωνίζεται, να έχει ελπίδα και προοπτική.  Στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με νόμο, με 11% αύξηση, όταν αυτοί μείωσαν στο 22%. Αλλά και στην κατάργηση αυτής της ρατσιστικής διάταξης για τους νέους ανθρώπους, στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους. Για να ξαναδώσουμε ελπίδα, προοπτική, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και να την εργασία στην εργασίας μας. Προχωρήσαμε, με σχέδιο στην επαναφορά του κανόνα πρόσληψη προς αποχώρηση στον Δημόσιο τομέα 1 προς 1, από 1 προς 5 που είχαν οι προηγούμενοι, για να στηρίξουμε τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια σχολεία, με γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους και εκπαιδευτικούς. Και προγραμματίζονται πλέον για τα νοσοκομεία, στην Υγεία, άλλες 10.000 προσλήψεις, 2,5 κάθε χρόνο για φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια,  και στην Παιδεία 15000 προσλήψεις, πέραν των 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, που προσλαμβάνονται από τον Σεπτέμβριο. Γιατί για εμάς δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα, πρόσβαση στη γνώση. Σε ποιοτική εκπαίδευση στα δημόσια σχολειά μας. Και προχωρήσαμε με σχέδιο στην ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ίδρυση δεκάδων ΤΟΜΥ και κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα.  Προχωρήσαμε με σχέδιο στην αναμόρφωση του χάρτη της Ενιαίας Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, καταργώντας τον αναχρονιστικό θεσμό των ΤΕΙ και δημιουργώντας νέες ποιοτικές πανεπιστημιακές σχολές σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, πολλαπλασιάζοντας τις θέσεις για την εισαγωγή των νέων παιδιών στα πανεπιστήμια. Προχωρήσαμε με σχέδιο στη θέσπιση του επιδόματος ενοικίου για 240.000 οικογένειες, ένα μέτρο που στηρίζει τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, αλλά ταυτόχρονα δίνει και τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια που δεν μπορούν να φτιάξουν το σπιτικό τους, να κάνουν οικογένεια, τους δίνει ένα στήριγμα να φύγουν από το παιδικό δωμάτιο, να κάνουν οικογένεια, να ζήσουν το μέλλον που ονειρεύονται. Ένα στήριγμα στους αδύναμους και ιδιαίτερα στους νέους.   Προχωρήσαμε όμως με σχέδιο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 13%, τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 1% κάθε χρόνο, την ένταξη για πρώτη φορά των επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Προχωρήσαμε με σχέδιο και για τον αγροτικό κόσμο, με τη θέσπιση αφορολόγητου για τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών, με τη προστασία των επιδοτήσεων, με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη. Και προχωρήσαμε με σχέδιο στη προστασία του εισοδήματος των νοικοκυριών, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2020 έως και 50% για τη λαϊκή κατοικία. Όχι, όμως, γι’ αυτούς που έχουν βίλες στην Κηφισιά, στην Εκάλη, στο Καβούρι. Όχι γι’ αυτούς που έχουν κατοικίες δηλωμένες σε offshore εταιρείες, αλλά για τη λαϊκή κατοικία. Και προχωρήσαμε με σχέδιο και στην ελάφρυνση των βαρών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τις 120 δόσεις στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, και δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Όμως, φίλες και φίλοι, όλα αυτά που με σχέδιο υλοποιήσαμε ήταν μονάχα η αρχή. Διότι, όσο η οικονομία θα ανακάμπτει τόσο θα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε, με ασφάλεια για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ανάσα και προοπτική για τους πολλούς. Το  ξέρω ότι αυτό που λέω φέρνει σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αυτούς που δεν θέλουν να ακούνε για τους πολλούς, πόσο μάλλον για μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλω να την πω. Όσο η οικονομία θα ανασαίνει, θα ανακάμπτει, οι δείκτες θα ευημερούν, τόσο εμείς θα σχεδιάζουμε να ευημερεί και η κοινωνία. Να ευημερούν και οι πολλοί, που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση και τη χρεοκοπία.

Γι’ αυτό και μόλις μας δόθηκαν τα μαντάτα για την πορεία το ’18 και το ’19, προχωρήσαμε στην ανακοίνωση μόνιμων μέτρων για την στήριξη των πολλών Και τα ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Τη 13η σύνταξη  σε μόνιμη βάση για 2,5 εκ συνταξιούχους. Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα. Τη μείωση του κόστους στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο. Αλλά και μια σειρά θετικών μέτρων για το 2020, με μειώσεις φόρων, στήριξη επιχειρήσεων, στήριξη της εργασίας των νέων, των αγροτών, των κατοίκων στα νησιά και στις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας.

Πολίτες της Αθήνας, με σχέδιο βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Με σχέδιο στηρίξαμε και κερδίσαμε μάχες για τους πολλούς. Με σχέδιο τώρα, που έχουμε τη δύναμη, θέλουμε να προχωρήσουμε για να οικοδομήσουμε αυτό που εμείς ονομάζουμε Ελλάδα των πολλών. ¨Όμως τώρα,  δεν αρκεί εμείς να έχουμε το σχέδιο. Τώρα πρέπει αυτό το σχέδιο να το εγκρίνει ο λαός. Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσει και να αποφασίσει για το μέλλον του ο ελληνικός λαός.

Γιατί αν εμείς έχουμε το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών, είναι και αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, αλλά τώρα επιθυμούν με αλαζονεία και εκδικητικότητα να επανέλθουν και μας κουνάνε το δάκτυλο. Είναι και αυτοί  που έχουν σχέδιο. Έχουν σχέδιο για τη χώρα. Και το σχέδιό τους είναι να επιστρέψουν, για να συνεχίσουν ακριβώς από εκεί που σταμάτησαν. Να επιστρέψουν για να ξαναστήσουν τις μνημονιακές πολιτικές της κοινωνικής αδικίας. Να επιστρέψουν για να διαλύσουν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε. Να επιστρέψουν για να εφαρμόσουν ένα σχέδιο που στην τελική ανάλυση αδικεί κατάφωρα τους πολλούς και ευνοεί σκανδαλωδώς τους λίγος και εκλεκτούς, την ελίτ. Την ελίτ την οποία στηρίζουν και από την οποία στηρίζονται.

Και όσο και αν προσπάθησαν σε αυτή την προεκλογική περίοδο να το κρύψουν, τελικά δεν τα κατάφεραν. Ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε μεγάλος μαρτυριάρης σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Και όταν δεν μαρτυρά τον πανικό του για το σκορ που θα χάνει το βράδυ της Κυριακής, μαρτυρά τις ιδέες του, μαρτυρά το πρόγραμμά του, μαρτυρά το σχέδιό του.

Το σχέδιό του, λοιπόν, διαπνέεται με δυο λόγια από τη φιλοσοφία της ρήσης που μας πρωτοείπε στη ΔΕΘ πριν δυο χρόνια. Ότι «η κοινωνική αδικία είναι φυσικό φαινόμενο». Το σχέδιό του, αν ήταν ταινία ή βιβλίο θα είχε τίτλο: «Το ΔΝΤ ξανάρχεται». Και θα είχε συμπαραγωγούς τον ΣΕΒ, την παρασιτική εγχώρια ολιγαρχία και τους τεχνοκράτες οικονομολόγους του ΔΝΤ, που λεηλάτησαν τη χώρα. Και, βέβαια, θα είχε για σκηνοθέτη τον μαθητή του κ. Σόιμπλε, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή και γνωστό ανθέλληνα κ. Βέμπερ, που θέλει να τον κάνει και πρόεδρο της Κομισιόν.
Και βασικά κεφάλαια, βασικές σκηνές αυτού του έργου θα ήταν η 7ήμερη εργασία, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η  κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, η  κατάργηση της 13ης σύνταξης, το  ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. Οι ίδιοι το βάφτισαν έτσι, αλλά έτσι είναι διότι θα δημιουργήσει τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα οδηγήσει σε τεράστιες μειώσεις των συντάξεων. Η διάλυση της δημόσιας Υγείας, για χάρη των ιδιωτών που ήδη έχουν κάνει deal μαζί τους, για να βάζουν τους γιατρούς να δουλεύουν για τους μεγαλοϊδιοκτήτες βιοδιαγνωστικών κέντρων και τους κλινικάρχες. Η επαναφορά του 1 προς 5 στο δημόσιο, οι  απολύσεις δασκάλων και γιατρών και νοσηλευτών, η κατάργηση του αφορολόγητου, με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ που θα συρρικνώσει το εισόδημα των αγροτών και της μεσαίας τάξης.

Αυτά είναι μόνο λίγα από όσα προλάβανε να μας μαρτυρήσουν τις μέρες της προεκλογικής περιόδου.

Φίλες και φίλοι, αυτά όλα που σας είπα, δεν τα είπαμε εμείς, τα είπανε μόνοι τους. Και κάθε φορά που τα έλεγαν, έβγαινε το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. να διορθώσει τον αρχηγό του, λέγοντας στον ελληνικό λαό, ψηφοφόροι δεν είναι αυτό που νομίζετε, δεν ακούσατε καλά, κάτι θα παρακούσατε. Όμως, δυστυχώς, είναι αυτό που νομίζουμε, είναι αυτό που ακούσαμε. Και ορισμένες φορές, όταν προσπαθούν να τον διορθώσουν, τα κάνουν ακόμα χειρότερα.

Γιατί δε ξέρω αν είναι χειρότερο ή καλύτερο ο αρχηγός τους να είναι αθεράπευτα νεοφιλελεύθερος, από το να ισχυρίζονται ότι είναι απλά άσχετος και δεν γνωρίζει τη διαφορά της 7ήμερης εργασίας των εργαζομένων από την 7ήμερη λειτουργία του εργοστασίου, που υπάρχει εδώ και χρόνια.
Ή ακόμα, όταν προσπάθησαν να διορθώσουν αυτό που είπε για τα δώρα των Χριστουγέννων. Και είπαν, δεν εννοούσε το δώρο στον ιδιωτικό τομέα που θέλει να καταργήσει, αλλά τα κοινωνικά επιδόματα. Αλήθεια, ποια είναι αυτά τα κοινωνικά επιδόματα που θέλει να ξηλώσει; Μήπως είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που εμείς θεσπίσαμε και παίρνουν 600 χιλιάδες δικαιούχοι; Μήπως είναι τα οικογενειακά επιδόματα, που παίρνουν 900 χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα; Μήπως είναι τα επιδόματα αναπηρίας, που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας; Μήπως είναι το στεγαστικό επίδομα, που παίρνουν 240 χιλιάδες νοικοκυριά; Ή το επίδομα ανεργίας, που παίρνουν 150 χιλιάδες δικαιούχοι;
Ποιο απ’ όλα αυτά τα επιδόματα θέλουν να καταργήσουν; Ή μήπως όλα; Η απάντηση είναι σαφής, όπως είναι σαφές και το σχέδιό τους.
Έχουν σχέδιο να ξηλώσουν όλα όσα με κόπο και με μάχες καταφέραμε να στήσουμε όλα αυτά τα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, εμείς έχουμε και σχέδιο και όραμα, για μια Ελλάδα της ισότητας, της αλληλεγγύης. Έχουμε εθνικό στόχο να συνεχίσουμε την πορεία μείωσης της ανεργίας. 1 εκατομμύριο ανέργους δημιούργησαν αυτοί. 380 χιλιάδες θέσεις εργασίας εμείς, σε αντίστοιχο χρόνο. Άλλες 380 χιλιάδες έχουμε στόχο. Άλλο τόσο, να φτάσει η ανεργία σε επίπεδα κανονικά για μια ευρωπαϊκή χώρα, για μια χώρα στον πυρήνα της Ε.Ε.  Και, βεβαίως, έχουμε σχέδιο, με τους εργαζόμενους στο επίκεντρο, με συνθήκες εργασίας ποιοτικές, με τους νέους επιστήμονες στο επίκεντρο, με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελαφραίνοντας σταδιακά τα βάρη, αλλά και με ισχυρό κοινωνικό κράτος και με τους νέους και τις νέες να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη γνώση, είτε αυτά είναι  στο Κερατσίνι είτε στο Αιγάλεω είτε στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, είτε στο Δροσερό της Ξάνθης είτε στα χωριά του κάμπου, είτε στα ορεινά χωριά της Ηπείρου, στη Λέσβο, στα νησιά μας, στην Καλαμάτα. Παντού, όλα τα παιδιά θέλουμε να έχουν πρόσβαση στη γνώση και ίσα δικαιώματα.

Και τέλος έχουμε σχέδιο και όραμα για μια Ελλάδα στην οποία κάθε άνθρωπος που γεννιέται σ’  αυτή τη χώρα και μεγαλώνει σ’  αυτή τη χώρα, θα είναι Έλληνας, θα είναι Ελληνίδα, θα είναι παιδί μας, θα είναι ένας από μας. Γιατί εμείς δεν ερχόμαστε για να χωρίσουμε τον κόσμο. Εμείς ερχόμαστε για να ενώσουμε τον κόσμο.
Έχουμε σχέδιο και όραμα να εντάξουμε στον κοινωνικό ιστό και τους μετανάστες που γεννιούνται και μεγαλώνουν και ζουν εδώ αλλά και αυτούς που βρίσκονταν για χρόνια στον κοινωνικό αποκλεισμό, τους Ρομά συμπολίτες μας, τους τσιγγάνους, που τους χαιρετούμε, τους αγαπάμε και τους χαιρετούμε, που έρχονται στις συγκεντρώσεις μας και ανεμίζουν την ελληνική σημαία και τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά έχουμε και όραμα μια Ελλάδα που οι πολίτες θα  έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ελευθερίες, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα και την καταγωγή τους.
Μια Ελλάδα σύγχρονη, μια Ελλάδα δημοκρατική, μια Ελλάδα ευρωπαϊκή. Διότι εμείς θεσπίσαμε, εμείς τολμήσαμε και προχωρήσαμε σε μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ταυτότητα φύλου, για την ιθαγένεια, για το σύμφωνο συμβίωσης. Είμαστε περήφανοι που προχωρήσαμε σε μεγάλες θεσμικές τομές, δικαιωματικές τομές για μια σύγχρονη και δημοκρατική Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι, πολίτες της Αθήνας, αυτή είναι η Ελλάδα των πολλών που οραματιζόμαστε, αυτά είναι τα πρόσωπα της Ελλάδας των πολλών. Εσείς είστε τα πρόσωπα της Ελλάδας των πολλών. Ο καθένας και η καθεμιά που μας παρακολουθεί σήμερα από τους δέκτες της τηλεόρασης.
Για αυτό λοιπόν λέμε ότι την Κυριακή ήρθε η ώρα να πάρουμε μια απόφαση όπου το βασικό δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε μαζί αυτή την πορεία προς τα μπρος ή αν θα γυρίσουμε πίσω.
Και την απόφαση θα την πάρετε εσείς και μονάχα εσείς.  Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε απλά για τους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή. Την Κυριακή ψηφίζουμε και για το ποιο πολιτικό σχέδιο θέλουμε να κερδίσει. Με ποιο πολιτικό σχέδιο θέλουμε η Ελλάδα να πορευτεί τα επόμενα χρόνια. Το παλιό πολιτικό κατεστημένο, με εκπρόσωπο τον κ. Μητσοτάκη,  θέλουν τη Δευτέρα να λένε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης και η πορεία, το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασα στον ελληνικό λαό δεν έλαβαν την στήριξη του λαού. Αντιθέτως, ότι ο λαός ενέκρινε όσα αυτός πρότεινε, είτε ηθελημένα, είτε κατά λάθος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Όμως τα πρότεινε. Θέλει το πολιτικό κατεστημένο και ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα να πει ότι ο ελληνικός λαός ενέκρινε για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Βέμπερ. Αυτόν που μας κουνούσε το δάχτυλο και ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να τιμωρηθεί ο ελληνικός λαός που σήκωσε κεφάλι. Και που, αν εκλεγεί, θα μπλοκάρει και θα ακυρώσει τα μέτρα, και θα φροντίσει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει είτε στα μνημόνια, είτε στις πολιτικές των μνημονίων και χωρίς μνημόνια.

Εμείς λοιπόν την Κυριακή, πολίτες της Αθήνας, πολίτες όλης της Ελλάδας που παρακολουθείτε την κεντρική μας προεκλογική συγκέντρωση, δεν ζητάμε απλά την εμπιστοσύνη ή την επιδοκιμασία σας για όλα όσα καταφέραμε. Ζητάμε την εμπιστοσύνη στο σχέδιο και στα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόσαμε και σε όσα εξαγγείλαμε. Ζητάμε τη δύναμη για να μην μπορέσει  ποτέ ξανά κανείς να μας εκβιάσει Ζητάμε τη δύναμη για να μην μπορέσει κανείς να μας τα πάρει πίσω. Ζητάμε τη δύναμη για να μπορέσουμε, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις, να κλείσουμε τον δρόμο στον ανθέλληνα κ. Βέμπερ, στον δογματικό της λιτότητας, του νεοφιλελευθερισμού, να κλείσουμε το δρόμο προς την Προεδρία της Κομισιόν, γιατί αυτό θα σημαίνει απειλή και νέα δεινά, και για την Ελλάδα και για τις άλλες χώρες του Νότου.
Για αυτό και σήμερα, πολίτες της Αθήνας, απευθυνόμαστε σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. Απευθυνόμαστε πρωτίστως στη μεγάλη και προοδευτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Στη δημοκρατική παράταξη που ανασυγκροτείται με την Προοδευτική Συμμαχία, δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και που δίνει δυναμικό παρών απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις συγκεντρώσεις μας. Απευθυνόμαστε όμως και σε όλους όσοι έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 την εντολή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια Απευθυνόμαστε όμως και σε συντηρητικούς ψηφοφόρους, σε δημοκράτες, πατριώτες ψηφοφόρους, που δεν βρέθηκαν ποτέ στην κάλπη της αριστεράς. Και τους λέμε ότι πλέον οι μάσκες έπεσαν, δικαιολογίες δεν υπάρχουν Τώρα πλέον ξέρετε ότι αυτό που διακυβεύεται σ’  αυτές τις ευρωεκλογές δεν είναι οι υπαρκτές ιδεολογικές μας διαφορές, αλλά το αν θα συνεχίσουμε με σχέδιο για να στηρίζουμε τους πολλούς ή αν θα γυρίσουμε πίσω στο σχέδιο να στηριχτούν οι λίγοι και οι πολλοί να αδικηθούν. Αυτοί που έβαλαν πλάτη,  αυτοί που έκαναν τις θυσίες να ξαναγυρίσουν στη λεηλασία και τη χρεοκοπία. Ο λαός δεν ξεχνά και δεν ξαναγυρνά πίσω, αλλά αυτό το σύνθημα πρέπει να γίνει δύναμη μέχρι την κάλπη, να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. Στην κάλπη μετριέται το μπόι του λαού μας, την ερχόμενη Κυριακή, και το ανάστημά του πρέπει να είναι ψηλό.
Θέλω λοιπόν φίλες και φίλοι, πολίτες της Αθήνας, ελληνικέ λαέ που μας παρακολουθείς τούτη την ώρα, να απευθυνθώ σε όλους και σε όλες, πρωτίστως στις νέες και στους νέους και τους ζητώ να πάρουν το δικό τους μέλλον στα δικά χέρια τους. Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξία των πτυχίων σας. Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο που θα πάρετε στα χέρια σας είναι οι 380.000 θέσεις εργασίας που έγιναν, και άλλες τόσες που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Είναι οι δικές σας θέσεις εργασίας. Απευθύνομαι στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες  Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η αύξηση του δικού σας μισθού  Είναι οι  συλλογικές σας διαπραγματεύσεις. Είναι το οκτάωρό σας, είναι τα δικαιώματα σας. Μην τα χαρίσετε τα δικαιώματά σας. Πάρτε το ψηφοδέλτιο και τη ζωή σας στα χέρια σας. Απευθύνομαι στους συνταξιούχους, στους απόμαχους της βιοπάλης που μας παρακολουθούν. Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η 13η σύνταξή σας. Είναι η ενίσχυση του δικού σας εισοδήματος. Απευθύνομαι στους ελευθέρους επαγγελματίες, στους επιχειρηματίες, στους μαγαζάτορες. Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η μείωση του ΦΠΑ, είναι η μείωση των ασφαλιστικών σας εισφορών, είναι οι φορολογικές σας ελαφρύνσεις. Απευθύνομαι στους αγρότες και στις αγρότισσες που μας παρακολουθούν απόψε απ’ άκρη σ’  άκρη σε όλη την Ελλάδα. Είναι την Κυριακή, στο ψηφοδέλτιο που θα πάρετε στα χέρια σας, η προστασία του εισοδήματός σας, το αφορολόγητο και οι επιδοτήσεις σας. Μην το πετάξετε, μην αφήσετε να πέσει κάτω. Ρίξτε στην κάλπη τη δύναμη της ζωής σας, το μέλλον σας, την προοπτική σας. Και απευθύνομαι ειδικά στους νησιώτες και στις νησιώτισσές μας  που μας παρακολουθούν από τα νησιά της Ελλάδας. Την Κυριακή, στο ψηφοδέλτιο είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Είναι η στήριξη των νησιών μας, των ακριτικών μας νησιών. Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η δική σας η ζωή.
   Απευθύνομαι σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δική σου ζωή, η δική σου η αξιοπρέπεια. Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας, το μέλλον στα χέρια σας. Πάρτε στα χέρια σας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ρίξτε το στην κάλπη για να νικήσει η Ελλάδα των πολλών, για να προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο για την Ελλάδα  της νέας εποχής.
Πολίτες της Αθήνας,  η Ελλάδα των πολλών είναι το δικό μας σχέδιο, αλλά έχει μια βασική προϋπόθεση. Μια πανίσχυρη κοινωνική πλειοψηφία που θα  δώσει στήριξη και υπόσταση σ’  αυτό το σχέδιο.  Γι αυτό  σας ζητώ όλες και όλοι να μπείτε μπροστά σε αυτό το νέο, όμορφο ταξίδι για τη νέα εποχή της πατρίδας μας.
Το πρώτο βήμα είναι να προχωρήσουμε μαζί, το πρώτο βήμα είναι η ισχυρή εντολή, η ισχυρή ψήφος στήριξης στη νέα οικονομική πολιτική και  στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας την Κυριακή.
Με την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν θα μπορέσει αυτά να τα αμφισβητήσει. Κανένας τεχνοκράτης της τραπεζοκρατίας της ευρωπαϊκής, κανένας μιντιάρχης της ολιγαρχίας της ελληνικής, κανένας τραπεζίτης κεντρικός ή μη κεντρικός δεν θα μπορέσει να υψώσει ανάστημα σ’  αυτό το σχέδιο για την ανάταση του λαού μας, για την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Και η τελική απάντηση βεβαίως θα δοθεί το φθινόπωρο, στον δεύτερο μεγάλο γύρο, τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών για τη νέα μεγάλη νίκη του λαού μας, για τη νέα προοπτική της τετραετίας. Γιατί αυτή θα είναι η πρώτη ευκαιρία. Η πρώτη τετραετία ήταν μια τετραετία που κυβερνήσαμε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη για να καθαρίσουμε τα σπασμένα που άφησαν οι προηγούμενοι και να βγάλουμε τη χώρα από την χρεοκοπία. Τώρα μπορούμε να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο και το δικό μας όραμα, ,χάρη όμως στη δική σας στήριξη, στη δική σας επιμονή, στη δική σας προσπάθεια.
Και θέλω να κλείσω, απευθυνόμενος σε αυτούς και σε αυτές που κρατούν όπως πάντα στα χέρια τους τα κλειδιά του μέλλοντος. Σε αυτούς και σε αυτές που σε όλες τις μεγάλες στιγμές, σε όλα τα μεγάλα δημοκρατικά προσκλητήρια στην πατρίδα μας ήταν στην πρώτη γραμμή, στις νέες και στους νέους. Από τους μεγάλους αγώνες της Εθνικής μας Αντίστασης, τη γενιά του 114 της Νεολαίας Λαμπράκη, της γενιάς του Πολυτεχνείου, της αλλαγής το ΄81, του φοιτητικού κινήματος το ΄80 και το ΄90 μέχρι τη μεγάλη πολιτική ανατροπή του ΄15, οι νέες και οι νέοι ήταν αυτοί που έδιναν το στίγμα των μεγάλων αλλαγών, των μεγάλων τομών. Και θέλω να πω στις νέες και τους νέους: Η δική σας φωνή ήταν αυτή που ακούστηκε περήφανα σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2015. Η δική σας ψήφος έστειλε σπίτια τους αυτούς που σας έκλεψαν το μέλλον. Η δική σας δύναμη μπορεί να δώσει ξανά μέλλον και προοπτική. Δώστε ξανά λοιπόν το μήνυμα της ελπίδας. Δώστε απαντήσεις σε αυτούς που καιροφυλακτούν για να σας βαφτίσουν ξανά μια χαμένη γενιά. Στείλτε ξανά στο περιθώριο τους φασίστες, την ακροδεξιά, όλους αυτούς που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις ψυχές και τις καρδιές σας. Μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη.  Μην αφήσετε τις ζωές σας στα χέρια αυτών που  θέλουν να σας βάζουν να δουλεύετε 7 μέρες την βδομάδα, από ήλιο σε ήλιο,  Σε αυτούς που έστειλαν τους φίλους σας στο εξωτερικό, σε αυτούς που έκαναν αβίωτη τη ζωή των γονιών σας και στέρησαν την αξιοπρέπεια από τους παππούδες σας. Εσείς πρέπει να πάρετε το μήνυμα και να μπείτε μπροστά. Εσείς ξανά. Οι 17αρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φορά, οι 20αρηδες, οι 25αρηδες, η γενιά του τώρα, οι γενιές του αύριο. Αυτοί θα είναι, εσείς θα είστε οι πρωταγωνιστές της  Ελλάδας των πολλών.
Πολίτες της Αθήνας, η σημερινή σας παρουσία εδώ, στην πλατεία Συντάγματος, σε μια πλατεία που ξανανταμώσαμε σε δύσκολες στιγμές το ΄15, σε μια πλατεία που μας θυμίζει τις μεγάλες μάχες αλλά και τις μεγάλες νίκες του λαού μας, εσείς που ήρθατε σήμερα εδώ, αλλά και οι χιλιάδες που έρχονται στις συγκεντρώσεις και στις περιοδείες μας απ όλες τις γενιές, απ΄ όλες τις ηλικίες, όλοι εσείς πρέπει να ξέρετε ότι οι δύο μέρες που έμειναν είναι μέρες καθοριστικές για να πετύχουμε μια νέα μεγάλη νίκη για το λαό μας.
Την Κυριακή το βράδυ είμαι βέβαιος ότι αυτά τα βλέμματα της αποφασιστικότητας και της αισιοδοξίας, τα χαμόγελα που βλέπω σήμερα εδώ και που συνάντησα σε ολόκληρη τη χώρα αυτές τις μέρες, θα είναι η εικόνα και το πρόσωπο ολόκληρης της Ελλάδας. Θα είναι τα χαμόγελα χαράς για τις καλύτερες μέρες που θα ζήσουμε μαζί. Αλλά θα είναι και τα χαμόγελα της περιφρόνησης σ’  αυτούς που εδώ και  4 χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Αλλά τούτες τις μέρες δεν τολμούν να βγουν στις πλατείες να κάνουν μια ανοιχτή συγκέντρωση. Κλείνονται καλοκαιριάτικα σε κλειστά γήπεδα.. Οι συγκεντρώσεις μας τις τελευταίες μέρες στο Ηράκλειο, στο Αγρίνιο, στη Θεσσαλονίκη, στην Άρτα, στα Γιάννενα, στην Καλαμάτα, παντού σε όλη την Ελλάδα, ήταν συγκεντρώσεις που αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός λαός δεν θα γυρίσει τόσο εύκολα πίσω. Και είναι συγκεντρώσεις που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα των πολλών είναι η προοπτική για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Και είναι η καλύτερη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων, η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η σημερινή σας παρουσία. Άλλωστε εμείς έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις των καναλαρχών και να κερδίζουμε στις αυθεντικές δημοσκοπήσεις. Να κερδίζουμε στις καρδιές των λαϊκών ανθρώπων. Να κερδίζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία στην κάλπη. Να κερδίζουμε τη στήριξη των πολλών που μας δίνει έμπνευση και τόνωση να συνεχίσουμε.
Εμείς, πολίτες της Αθήνας, δεν στηριζόμαστε ούτε σε δημοσκόπους, ούτε σε δημοκόπους. Ούτε σε μεγάλους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, ούτε σε ολιγάρχες, ούτε σε υπόδικους επιχειρηματίες που έχουν πολλά λεφτάς. Εμείς στηριζόμαστε σε έναν και μόνον, τον ελληνικό λαό, σε εσάς, στις νέες και στους νέους, στους ανθρώπους του μόχθου, της δημιουργίας, στους έντιμους ανθρώπους της βιοπάλης.
Γι αυτό κι αν οι συγκεντρώσεις μας δείχνουν και ήδη οι αντίπαλοί μας το μαρτυρούν ότι το βράδυ της Κυριακής θα κερδίζουμε 1-0, σας ζητώ να μην επαναπαυτείτε κι εσείς να είστε αυτοί που τις επόμενες μέρες θα διευρύνετε και θα σιγουρέψετε αυτή τη διαφορά. Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος σ’  αυτή την κρίσιμη μάχη, γιατί αυτή η κρίσιμη μάχη είναι μάχη για το αύριο της Ελλάδας και των πολλών. Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω με το ίδιο πείσμα και την ίδια αποφασιστικότητα που δώσατε τις νικηφόρες μάχες του ΄15, με το ίδιο πείσμα και την ίδια αποφασιστικότητα να μην χάσετε ούτε λεπτό, ούτε ώρα, ούτε στιγμή μέχρι την κάλπη. Σπίτι-σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά. Θα νικήσουμε ξανά. Γιατί οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά. Θα νικήσουμε μαζί, ενωμένοι, σε ένα σκοπό. Να χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Να χτίσουμε την Ελλάδα των πολλών.
Η σημερινή συγκέντρωση έδωσε μήνυμα νίκης. Και το μήνυμα αυτό θα φτάσει στην κάλπη. Θα φτάσει, απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη, το βράδυ της Κυριακής. Όμως, την Κυριακή δεν ψηφίζουμε μόνο για την ευρωπαϊκή κάλπη. Την Κυριακή ψηφίζουμε σε όλη την Ελλάδα και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Και εκεί πρέπει στην κάλπη να βγουν ενισχυμένοι οι συνδυασμοί της προοδευτικής συμμαχίας. Οι συνδυασμοί που θα δουλέψουν την επόμενη μέρα για να γίνουν καλύτερες οι πόλεις μας και τα χωριά μας. Για να ζήσουμε με μια καλύτερη προοπτική για  το μέλλον των παιδιών μας. 
Εδώ στην Αθήνα και την Αττική δίνουμε τη μάχη και θέλω να καλέσω εδώ στην εξέδρα την περιφερειάρχη της Αττικής, την Ρένα Δούρου, την Ρένα που τόσο πολύ στοχοποιήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί δεν τους έκανε τα χατίρια, γιατί δεν έκανε τα χατίρια στους μεγαλοεργολάβους και στους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ, την Ρένα που έφταιγε για όλα όσα συνέβαιναν σε αυτόν τον τόπο. Γι αυτό όμως, επειδή έφταιγε για όλα, θα πάρει τη στήριξη σας και θα έχει την λαϊκή ετυμηγορία το βράδυ της Κυριακής για άλλα 5 χρόνια στη Περιφέρεια να συνεχίσει το μεγάλο έργο που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια.
Θέλω να φωνάξω στο βήμα και έναν νέο άνθρωπο, έναν νέο άνθρωπο που έδωσε μάχες όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να αναπνέουν, να έχουν κανόνες, να έχουν δικαιώματα και που τώρα διεκδικεί με αξιώσεις να είναι ο επόμενος και ο νεότερος Δήμαρχος της Αθήνας, τον Νάσο Ηλιόπουλο. Γιατί η Αθήνα δεν ανήκει στα τζάκια, δεν υπάρχει οικογενειοκρατία στην πόλη μας.
Και να φωνάξω εδώ στο βήμα, εδώ δίπλα μας, τον Νίκο Μπελαβίλα, αυτόν που δίνει την μάχη στο λιμάνι, που δίνει τη μάχη απέναντι στο καθεστώς της ολιγαρχίας, δίνει τη μάχη για την εργατούπολη του Πειραιά που πρέπει να ξαναγυρίσει στον δημοκρατικό του δρόμο.
Για εμάς αυτή η εκλογική μάχη, όπως και κάθε εκλογική μάχη, είναι μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Χορεύοντας και τραγουδώντας θα πάμε και σε αυτή τη μάχη, για να κερδίσουμε τις ψυχές και τις καρδιές των συμπολιτών μας. Τις ψυχές και τις καρδιές των πολλών. Και θα κερδίσουμε. Να είστε βέβαιοι. Τούτες τις μέρες, κάποιοι είπαν ότι γύρισα απ’ άκρη σ’ άκρη ολόκληρη την Ελλάδα και αναρωτιούνται: Μα πως τα κατάφερες; Η απάντηση είναι: Πήρα τόσο αγάπη όλες αυτές τις μέρες από χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που μου δίνει δύναμη, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Και να κερδίσουμε και αυτές τις εκλογές για να οικοδομήσουμε το όραμά μας. Την Ελλάδα της δικαιοσύνης. Την Ελλάδα της ισότητας. Την Ελλάδα των πολλών.
Καλό αγώνα, καλή δύναμη και με τη νίκη! Σας ευχαριστώ θερμά από τα βάθη της καρδιάς μου.  Γεια σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)