to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 12.02.2023

Διεθνή

Αυξημένη η συμμετοχή σε σχέση με το 2018: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης διεκδικούν την προεδρία της Κύπρου

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00.


Τον 8ο Πρόεδρό τους εκλέγουν σήμερα οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες για τον 2ο και τελικό γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Διεκδικητές της Προεδρίας είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, που αναδείχθηκαν ως οι βασικοί από τον α' γύρο της περασμένης Κυριακής και από σύνολο συνολικά 14 υποψηφίων.

Ποσοστό 35,4% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων άσκησε μέχρι τις 12:00 το εκλογικό δικαίωμά του για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Εκλογής, Κώστα Κωνσταντίνου, στον α' γύρο των εκλογών το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33,7%, ποσοστό που συνεπάγεται αύξηση 1,7 ποσοστιαίων μονάδων. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη ώρα στις προεδρικές εκλογές του 2018, το ποσοστό ανήλθε στο 32,6%, γεγονός που καταδεικνύει αύξηση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 561. 033 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 240 εγκλωβισμένοι και 730 Τουρκοκύπριοι.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 18:00, με διάλειμμα μιας ώρας, 12:00-13:00.

Θα λειτουργήσουν επίσης 35 εκλογικά κέντρα, σε 25 πόλεις του εξωτερικού, σε 12 χώρες.

Προηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (10/02) το τελευταίο διακαναλικό debate μεταξύ των κ.κ. Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη, το οποίο μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Sigma, Ant1, Omega, Alpha και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Η συζήτηση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Omega και με αυτήν ολοκληρώθηκε και η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο, που διήρκεσε 12 και πλέον μήνες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κώστα Κωνσταντίνου, το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00.

Λίγο μετά τις 22:00, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο "Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία", κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι δύο υποψήφιοι

Ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ αλλά πλέον ανεξάρτητος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, (που υποστηρίζεται στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία από το Δημοκρατικό Κόμμα – ΔΗΚΟ και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου) έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των εκλογών με 32,04%, με τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση της κούρσας με 29,61%.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ ο ίδιος, κατέβηκε στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητος, με την υποστήριξη πλήθους κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύη), ενάντια στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών από την 1η Μαρτίου του 2018 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου του 2022. "Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν είναι αντίπαλός μας, αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στο όραμά μας έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται… " δήλωσε ο ίδιος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, από την άλλη μεριά, υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει την τελευταία δεκαετία βασικός διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

"Η ετυμηγορία του λαού είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου… Σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί" είχε σπεύσει να δηλώσει ο κ. Μαυρογιάννης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής.

Οι δυο τους, αν και αντίπαλοι για την προεδρία, μοιράζονται μια σειρά από κοινές εμπειρίες. Έχουν και οι δύο αναμετρηθεί με το Κυπριακό από προβεβλημένες θέσεις ευθύνης, και μάλιστα σε μια περίοδο κομβικών εξελίξεων. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν και οι δύο συνεργαστεί στενά με τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Εμφύλιος στον ΔΗΣΥ

Κατά τη συνεδρίαση, τις προηγούμενες ημέρες, του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που επρόκειτο να παίξει ρόλο ρυθμιστή αποφασίστηκε ψήφος κατά συνείδηση, με το κλίμα πάντως εντός του κόμματος να είναι πολωμένο και την πλειοψηφία των ομιλητών να χαρακτηρίζουν "προδότη" και "αποστάτη" τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αρκετοί τάχθηκαν και υπέρ της "υπέρβασης" -όπως είπαν- και της ψήφου στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μετά τη συνεδρίαση, στελέχη του ΔΗΣΥ δημοσιοποίησαν τι προτίθενται να κάνουν με πολλούς από αυτούς -ακόμα και αν δεν δημοσιοποιούν το όνομα- να λένε "όχι στον αποστάτη". Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι πλέον για την πλειοψηφία των στελεχών του ΔΗΣΥ, τουλάχιστον όπως εκφράστηκαν στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ο "αποστάτης" και ο "προδότης" που ευθύνεται για την ήττα του κόμματος και δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή.

Επίσημα, πάντως, το κόμμα αποφάσισε να βρίσκεται στην αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, με βάση τις αρχές που πρεσβεύει.

"Δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές, κερδίσαμε την ταυτότητά μας, τις αρχές και τις αξίες μας, αρχές και αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ του 1976, όχι για τις καρέκλες αλλά για τα πιστεύω μας" είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην καταληκτική ομιλία της συνεδρίασης που κράτησε σχεδόν επτά ώρες.

"Όταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα γνώριζα και για τους Ιούδες και ήταν γνωστό ότι θα είχα απέναντί μου τους αποστάτες" είπε ο κ. Νεοφύτου. "Συνειδητά" πρόσθεσε, "έβαλα υποψηφιότητα για την παράταξη, τα πιστεύω, τις αρχές μας και για αυτό είμαστε νικητές και να το αισθάνεστε, γιατί δεν βρέθηκε ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου να πει ότι τούτο το περήφανο κόμμα θα γίνει ουρά είτε προς το ΑΚΕΛ είτε προς την κοινοπραξία που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους".

Αν χάσουμε, είπε ακόμα, θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση. "Δεν είμαστε σε δύσκολη θέση να επιλέξουμε, ακολουθούμε την αρχή που είχαμε επιλέξει καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας".

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που ο κυπριακός λαός τους κατέταξε στην αντιπολίτευση, δεν ήταν δυνατό ένα πολιτικό γραφείο να στρεβλώσει την απόφαση ενός κυρίαρχου λαού, ώστε να μοιραστούν υπουργεία και να σώσουν το κόμμα. "Το κόμμα το ενώνεις πάνω σε αρχές και πολιτικές, δεν το ενώνεις με τις οποιεσδήποτε καρέκλες του οποιουδήποτε. Αν οι καρέκλες ήταν ο αυτοσκοπός δεν θα υπήρχε ο ΔΗΣΥ".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)