to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:39 | 24.10.2016

Πολιτική

Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ολοκληρώθηκε η σημερινή διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Τα μέλη της ολομέλειας δεν προχώρησαν σε ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τα συνταγματικά και νομικά θέματα.


Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.00 η νέα διάσκεψη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όπου συζητήθηκε επί της ουσίας η αίτηση των καναλαρχών να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που οδήγησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και έφερε 255 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Η διάσκεψη ξεκίνησε με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου. 

Αν, όπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ στην Αυγή, η απόφαση θεωρήσει συνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησής του όπως ορίζεται στην τροπολογία η οποία είναι έτοιμη για επανακατάθεση. Μάλιστα οι αδειοδοτημένοι καναλάρχες πιέζουν την κυβέρνηση προς τούτο, διότι την περίοδο αυτή κλείνουν τα διαφημιστικά πακέτα του 2017 και είναι προφανές ότι θα ήθελαν να τα μοιράσουν διά τέσσερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 Στρατής Λιαρέλης ευθέως κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ πως «δεν γίνεται να λειτουργούν όλοι οι σταθμοί». Αν πάλι το ΣτΕ θεωρήσει αντισυνταγματικό τον νόμο, θα υπάρξει αντιστροφή της πραγματικότητας και θα επανέλθουμε στην προτεραία κατάσταση, όπως έχει δηλώσει ο Ν. Παππάς. Έτσι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί, οι καναλάρχες θα πάρουν πίσω τα 85 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη πληρώσει και περίπου 14.000 παιδιά που πήραν την Πέμπτη από την ΕΕΤΑΑ το voucher (με τμήμα των 85 εκατ. ευρώ) για να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα επιστρέψουν στο σπίτι τους...

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη τροπολογία, ο Ν. Παππάς επανέλαβε την Παρασκευή πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει και να προβεί σε βελτιώσεις και αλλαγές αν προσέλθουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και στη Βουλή. Τόνισε όμως πως ο νόμος προβλέπει ότι οι μη αδειοδοτημένοι δεν μπορούν να εκπέμψουν.  «Η τροπολογία είναι ένα βήμα για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη βδομάδα τις επαφές ... Αυτό που δεν θα συμβεί, είναι να ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια που έχουμε κάνει εδώ και έναν χρόνο» πρόσθεσε.  

«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98.0. Όπως είπε, ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις όποιες και αν είναι, και επανέλαβε πως αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός τότε υποχρέωση της πολιτείας είναι να επιστρέψει στο σύνολό του τα χρήματα στους δικαιούχους. Πρόσθεσε πάντως ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θα συνεχίσουμε εντός συνταγματικού πλαισίου την προσπάθεια για να αλλάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», επισήμανε.

Αλ. Τσίπρας: Μάχη ολόκληρης της παράταξης

«Το μεγαλύτερο μέτωπο στη μάχη κατά της διαπλοκής είναι το μέτωπο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το οποίο αφορά την ίδια την υπεράσπιση της Δημοκρατίας κράτους δικαίου», τόνισε μιλώντας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι, από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, επιχείρησε να μποϋκοτάρει με απώτερο στόχο να μη γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, «αλλάζοντας τη θέση του κόμματός του και εξαργυρώνοντας γραμμάτια της εκλογής του».

«Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «το πραγματικό διακύβευμα είναι αν σ' αυτό τον τόπο θα αποφασίζει το κοινοβούλιο και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα. Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση».

«Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει. Υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και δε θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ' επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε «η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού».

Εσωτερική γκρίνια στη ΝΔ για τη στάση Μητσοτάκη: Διευκολύνουμε τον Τσίπρα

Κατά κάποιο τρόπο τις εξελίξεις, ακόμη και σε επίπεδο ΣτΕ, τις προσδιορίζει και η στάση της ηγεσίας της Ν.Δ. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η επίμονη άρνηση της ηγεσίας της Ν.Δ. να συσταθεί το ΕΣΡ δίνει «επιχειρήματα» σε όσους θεωρούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται αντιθεσμικά και μπλοκάρει την εφαρμογή ψηφισμένου νόμου από τη Βουλή. Και με αυτή τη στάση πως η Ν.Δ. παραβιάζει και την επιταγή του Συντάγματος, αφού δεν επιτρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, οπότε η κυβέρνηση αποκτά το μείζον δικαίωμα να εργαστεί για την εφαρμογή των νόμων...

Οι απόψεις αυτές, όπως τονίζει το ρεπορτάζ της Αυγής, φαίνεται ότι βρίσκουν ευήκοα ώτα και μέσα στη Ν.Δ., που ηγετικά στελέχη της επισημαίνουν ότι η σκληρή στάση εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης, διευκολύνει όλο και λιγότερους καναλάρχες και φέρνει το κόμμα σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του καθώς η Ν.Δ. ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στο εσωτερικό του κόμματος πληθαίνουν οι φωνές ηγετικών παραγόντων που εκτιμούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης έπρεπε να δεχθεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και «να κάνει παιχνίδι» μέσα από την ανεξάρτητη Αρχή αντί να αφήσει την κυβέρνηση να δημιουργεί νομικά τετελεσμένα. Σημειώνουν ακόμη ότι τα μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν μπορούν να απέχουν από τις ανεξάρτητες Αρχές.

Τρεις γραμμές στη Ν.Δ.

Με αυτά τα δεδομένα, συνεχίζει η ανάλυση του Κ. Πουλακίδα, δεν είναι τυχαίο ότι στο ίδιο μέρος, την ίδια μέρα και τις ίδιες περίπου ώρες εκφράσθηκαν από τη Ν.Δ. τρεις διαφορετικές στάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες και το ΣτΕ. Συγκεκριμένα:

- Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής και επέμεινε στην απόσυρση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλιώς δεν θα επιτρέψει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

- Στη Διάσκεψη των Προέδρων που συζητούσε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης (ο οποίος έσπευσε να δηλώσει υπέρ της συνεννόησης - προφανώς σε αντίθεση με κάποιους άλλους...) κράτησαν πιο εφεκτική στάση. Ζήτησαν αναβολή ολίγων ημερών έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα ο Ν. Δένδιας αρχικά ξέχασε να πει ότι ζητάει την απόσυρση του νόμου και χρειάσθηκε να ζητήσει τον λόγο για δεύτερη φορά προκειμένου να υπενθυμίσει το αίτημα ως μια «πάγια θέση» της ΝΔ...

- Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θόδωρος Φορτσάκης στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε επίθεση στους δικαστές του ΣτΕ με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις. Εξέφρασε θλίψη «για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΣτΕ, που κάποτε ήταν η αφρόκρεμα του νομικού κόσμου, ό,τι υψηλότερο υπήρχε στην Ευρώπη». «Η στάση του ΣτΕ από το καλοκαίρι και μετά μας εκπλήσσει και μας θλίβει. Όταν η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται εγκαίρως, όταν οι δικαστές πηγαίνουν διακοπές αντί να συνεδριάσουν για ένα θέμα που διχάζει την εθνική αντιπροσωπεία, όταν βρίσκουν τρόπο να ρυθμίσουν σε ελάχιστο διάστημα τα ζητήματα της προσωρινής δικαστικής προστασίας, ενώ φοβούνται να συνεδριάσουν», «το ΣτΕ έχει προθέσεις αυτοκτονίας»! Υπογραμμίζεται ότι ο Θ. Φορτσάκης δεν είναι ένα τυχαίο πολιτικό πρόσωπο για τη Ν.Δ., είναι πρώην πρύτανης και καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου, δηλαδή των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται το ΣτΕ, ενώ το δικηγορικό γραφείο του έχει εκδικάσει πάρα πολλές υποθέσεις στο ΣτΕ...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)