to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 19.01.2018

Πολιτική

Όλες οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Σειρά προτάσεων και ιδεών κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας της - Δ. Τζανακόπουλος: «Θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας» - ΠΓΔΜ: «Η έκβαση στον ΟΗΕ για το όνομα θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα για συμβιβασμό» - Επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ


Δέσμη ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο», όπως είπε, κατέθεσε στους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με την οποία άνοιξε η αυλαία της διαπραγμάτευσης Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», ανέφερε ο κ. Νίμιτς ξεκινώντας τη δήλωσή του, πλαισιωμένος από τους δύο πρέσβεις.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο "Μακεδονία" με κάποια μορφή στην ονομασία της», διευκρινίζοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού» (Διαβάστε αναλυτικά: «Μια καλή δέσμη ιδεών για έναν ανεκτό συμβιβασμό»: Οι δηλώσεις Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τους πρέσβεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», το πακέτο της λύσης που κατέθεσε χτες ο Μάθιου Νίμιτς περιλαμβάνει δέσμη προτάσεων στα αγγλικά και στα σλαβικά, όλες με τον όρο Μακεδονία Σύμφωνα με πληροφορίες,  της εφημερίδας η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «Novamacedonia”, το «Uppermacedonia” και το «Northern Macedonia”.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mkd.mk, τα ονόματα φέρονται να είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

«Αδειάζει» τον διαπραγματευτή της η ΠΓΔΜ

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της πΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της πΓΔΜ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εξέδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα μια ανακοίνωση με τίτλο: «Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

Κατηγορηματικός ο Στόλτενμπεργκ προς ΠΓΔΜ: Αν θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ βρείτε λύση στην ονομασία

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διεμήνυσε πως εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο εάν λύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, πρώτα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, το επαναλάβαμε στην Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014 και στην Βαρσοβία το 2016. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει "σχέδιο Β" για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει τρόπος να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος» ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είναι σημαντικό να έχετε φιλοδοξίες. Είναι ενθαρρυντική η αποφασιστικότητα της χώρας σας να δώσει ώθηση στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και πραγματικά έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Όμως, συγχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να είστε ρεαλιστές και να αντιληφθείτε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με ομοφωνία και εάν ένα κράτος εμποδίσει με την ψήφο του μία απόφαση, τότε δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση. Αυτό που κάνει πιο δύσκολη την ένταξή σας, είναι να στηρίζεστε στην ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχετε επιλύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί ξανά και ξανά ότι πρέπει πρώτα να λύσετε το ζήτημα αυτό και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να λύσετε » πρόσθεσε.

Παράλληλα χαιρέτισε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου όταν αγνοείται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) στην προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΔΧ είναι νομική και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ αποφασίζει με βάση την αρχή της ομοφωνίας. «Δεν θα ήμουν ειλικρινής απέναντί σας αν άφηνα να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του θέματος του ονόματος» πρόσθεσε. 

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε την επίσκεψη του γ.γ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ως καθοριστική, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί πραγματική ενθάρρυνση και στήριξη για τις προσδοκίες ότι το 2018 θα είναι μια ιστορική χρονιά για την ΠΓΔΜ, αλλά και για όλη την περιοχή, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 

Δ.Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση, που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα

Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει το "κρυφτούλι" και να πάρει καθαρή θέση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό "247".

«Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να το επιτύχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές στερέωμα και νομίζω ότι επειδή ακριβώς τα Βαλκάνια είναι μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, έχει περάσει πάρα πολλά, είναι εξαιρετικά σημαντικό σιγά σιγά να κλείνουν οι εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα για να έχει τη δυνατότητα το σύνολο της περιοχής να περάσει σε μια ιστορική περίοδο συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι η λογική, με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμα τη θέση της, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό, έχει υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα και έχουν εκφράσει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τη θέση της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να σταματήσει το κρυφτούλι και να μην ξεχνάει ότι είναι λίγο ειρωνικό στη ΝΔ να μιλούν για "διγλωσσία" της κυβέρνησης καθώς το 1992 η ΝΔ, ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις, μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία εντελώς διαφορετική του υπουργού Εξωτερικών που χειριζόταν το θέμα».

«Η ΝΔ, πρέπει να έχει την υπευθυνότητα να τοποθετηθεί όχι με όρους εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας, ούτε με όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά να μιλήσει καθαρά, να πάρει καθαρή θέση ως προς το τι θα κάνει έχοντας ως γνώμονα της τοποθέτησης της το συμφέρον της χώρας και όχι την μικροπολιτική αξιοποίηση ενός θέματος που δεν προσφέρεται για τέτοια» προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος. Για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τις προτάσεις του κ. Νίμιτς είπε ότι τέθηκε ένα πλαίσιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

 

Σχετικές εξελίξεις και δηλώσεις:

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)