to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 28.08.2017

Πολιτική

Αύριο η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στη Βουλή

Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα βρέθηκε στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ θα συζητηθεί και στην σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουρού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου με τους κοινωνικούς εταίρους. «Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ικανοποιούνται δίκαια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ενώ ενισχύονται τα εργαλεία ελέγχου και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, με στόχο την καταπολέμηση της απλήρωτης, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας», η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου


Ρεπορτάζ: Άντυ Κουκλάδα - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Σήμερα στις 16:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων από τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ προκειμένου να παρουσιάσουν τις αλλαγές που θα φέρει το επικείμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που θα κατατεθεί πιθανότατα και αύριο στη Βουλή. 

Στόχος της συνάντησης είναι να διατυπωθούν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων αναφορικά με το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Κόκκινου», δεν αναμένεται να υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, καθώς ορισμένες διατάξεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο, όπως εκείνη που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα που είχε διατυπώσει στο παρελθόν η ΓΣΕΒΕΕ, ωστόσο, «ερωτηματικό» παραμένει ακόμα η στάση που θα κρατήσει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου,  διευθετεί ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση και δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα των ασφαλισμένων», ενώ «ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τις οποίες διευκολύνεται η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας». Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ικανοποιούνται δίκαια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ενώ ενισχύονται τα εργαλεία ελέγχου και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, με στόχο την καταπολέμηση της απλήρωτης, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει ένα «τέλος» στα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα που έπληξαν τον κόσμο της εργασίας, ιδιαίτερα τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει την νομική οχύρωση των τυπικά αναγνωρισμένων εργασιακών δικαιωμάτων και την εφαρμογή τους στην πράξη. Οι βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου αφορούν την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, αλλαγές όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και μέτρα με κοινωνικό πρόσημο που αφορούν τις αναπηρικές συντάξεις. 

Αλλαγές στα εργασιακά και καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας
 

Αναφορικά με τα εργασιακά, με το επίμαχο νομοσχέδιο, προωθούνται διατάξεις «απεγκλωβισμού» των απλήρωτων εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, με το ν/σ μειώνεται ο χρόνος αναμονής για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε δίκες για μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών από τους εργοδότες. Επίσης, γίνεται απαλλαγή του εργαζόμενου από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για δεδουλευμένες αποδοχές, για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ.

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτό ο οποίος θεωρήσει τη μη καταβολή του μισθού του ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και να λάβει το επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις ο μισθωτός να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ μαζί με την αίτηση για το επίδομα ανεργίας και την εξώδικη δήλωση την οποία απέστειλε στον εργοδότη σχετικά με την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Επίσης, με την ίδια διαδικασία ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το επίδομα ανεργίας εάν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Επιπλέον, θα υπάρχει αυτοματοποιημένο σύστημα (point system) το οποίο θα επιβάλλει στον εργοδότη που παραβιάζει την εργοδοτική νομοθεσία, πρόστιμα και προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης (3-5 ημέρες), που θα εξαρτάται από τη βαρύτητα του παραπτώματος. Για πρώτη φορά εισάγεται ρύθμιση όπου οι επιχειρήσεις που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιο χρήμα. Οι εργοδότες θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν εκ των προτέρων τις υπερωρίες των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να καταπολεμηθεί η υποδηλωμένη εργασία.

Αλλαγές στις ασφαλιστικές διατάξεις
 

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές διατάξεις οι αλλαγές που προωθούνται, εισάγεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι γιατροί δεν θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, αν δεν ασκούν το επάγγελμα. Πλέον η υποχρέωση της ασφάλισης θα συνδέεται με την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας. 

Αλλαγές για τα άτομα με αναπηρία
 

Με το νομοσχέδιο, εισάγονταιο θεσμικές αλλαγές που αφορούν την αναπηρία έτσι ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη, πλήρης και ισότιμη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Για παράδειγμα, αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η ελληνική νοηματική και ως επίσημη μέθοδος γραφής και ανάγνωσης η ελληνική γραφή Μπράιγ. Επιπλέον, δεν θα γίνεται μείωση της αναπηρικής σύνταξης για τα άτομα με αναπηρία τα οποία πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)