to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το αυγό του φιδιού στα περίπτερα

Σε ρόλο Ελληνα Τραμπ με ρεσιτάλ ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και μπόλικη δόση πάντα ανώνυμων αστυνομικών σεναρίων έχει επιδοθεί εδώ και χρόνια η εφημερίδα με τα κουπόνια, το «Πρώτο Θέμα».


Το τελευταίο κυριακάτικο φύλλο του Αναστασιάδη με δύο συνεχόμενα δισέλιδα αφενός προαναγγέλλει τη νέα φάση-«φωτιά» στην οποία μπαίνει το προσφυγικό με αφορμή τα «επεισόδια» στη Χίο, αποδίδοντας τις απόπειρες εμπρησμού του καταυλισμού, το ξύλο στους αλληλέγγυους και τον βαρύτατο τραυματισμό προσφύγων στους αγανακτισμένους κατοίκους «που βράζουν από οργή και απόγνωση», με αναφορές στον ύποπτο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ρόλο που εμφανίζονται να παίζουν οι άνθρωποι που τους βοηθούν και ανήκουν στις ΜΚΟ.

Αγνοώντας φυσικά την Υπατη Αρμοστεία και την ανακοίνωσή της ειδικά για τον καταυλισμό της Σούδας, αγνοώντας το ποιοι αλληλέγγυοι κακοποιήθηκαν από χρυσαυγίτες και αγνοώντας, τέλος, το ότι μάχη για τη ζωή του δίνει ένας νεαρός πρόσφυγας που χτυπήθηκε στο κεφάλι, η εφημερίδα κάνει λόγο για «αντιφατικές» πληροφορίες σχετικά με το πώς πυροδοτήθηκαν τα γεγονότα και τον ρόλο που έπαιξαν χρυσαυγίτες και ακροδεξιοί στη Χίο.

Σπέρνοντας φόβο και πανικό σε κατοίκους που ήδη ζορίζονται πολύ, αλλά κυρίως σε εκείνους που δεν τα βιώνουν στον τόπο τους αλλά απλά φαντάζονται με τη βοήθεια τον συντακτών του Αναστασιάδη σημεία και τέρατα, το λαϊκίστικο ακροδεξιό έντυπο προετοιμάζει συστηματικά το έδαφος για να υποδεχτούν οι κατάλληλα φανατισμένοι αναγνώστες του τον όποιο επίδοξο Ελληνα Τραμπ κληθεί να δρέψει τους καρπούς της προπαγάνδας και του πανικού.

Η ξενοφοβική όμως προπαγάνδα μαζί με τα αστυνομικά σενάρια που τροφοδοτούν οι κάθε λογής δράσεις ομάδων αντιεξουσιαστών συνεχίζεται και στο επόμενο δισέλιδο με τίτλο «Ξένοι οι μισοί από τους εμπρηστές του Πολυτεχνείου».

Το «ρεπορτάζ» αναφέρεται στους τρεις αλλοδαπούς μεταξύ των 11 συλληφθέντων γύρω από το Πολυτεχνείο το βράδυ των επεισοδίων. Φυσικά δεν υπήρξε κανένας εμπρησμός του Πολυτεχνείου, όσο κι αν τα επεισόδια με τις καμένες καρέκλες και τις μολότοφ ήταν σαφώς προαποφασισμένα από εκείνους που θεωρούν υποχρέωση να συνοδεύεται πάντα η επέτειος με παρόμοιο τρόπο.

Πάντα σύμφωνα... με αξιωματικούς, που ποτέ φυσικά δεν μαθαίνουμε ποιοι είναι ούτε το γιατί επιλέγουν το «Πρώτο Θέμα» για να διατυπώνουν παρόμοια αστυνομικά σενάρια, μαθαίνουμε ακόμα ότι υπάρχουν «ειδικοί» καθοδηγητές που πιάνουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τα «γαλουχούν» έτσι ώστε να γίνουν αύριο οι νέοι «γενίτσαροι» (εμφανίζονται εδώ να αγνοούν ακόμα και το ποιοι ήταν οι γενίτσαροι).

Η επικίνδυνη αυθαίρετη ταύτιση των χώρων και των στεκιών αλληλεγγύης με «εκτροφεία τρομοκρατών» διατυπώνεται πλέον ευθέως στην εφημερίδα, με προκάλυμμα τις δήθεν αστυνομικές μαρτυρίες, τροφοδοτώντας τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που τόσο διακαώς μοιάζει να αποζητάει ένα φανατισμένο κομμάτι ακροδεξιών και των ΜΜΕ που τους εκφράζουν.

Δυστυχώς στην ίδια γραμμή ήταν -αλλά πολύ πιο «κόσμια»- και το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» του Σαββάτου, που τόνιζε τη σύλληψη των τριών προσφύγων ανάμεσα στους 11 συλληφθέντες, δίπλα στο «νέο κρούσμα βανδαλισμού στην ανοχύρωτη Αθήνα» (συνθήματα στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη) και δίπλα επίσης στο κύριο άρθρο υπό τον τίτλο «Επικίνδυνο χάος».

Το χειρότερο όμως μπροστά στην ανάγκη να αναδειχθεί το προσφυγικό ζήτημα σε απειλή χάους και να ταυτιστεί με διάφορα επεισόδια οργανωμένα από ομάδες αντιεξουσιαστών είναι, πρώτον, ότι παραβλέπεται εδώ η εντεινόμενη εγκληματική δράση ναζιστικών και φασιστικών ομάδων και, δεύτερον, ότι κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα συσπειρωθούν ψηφοφόροι κομμάτων όπως η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ.

Πλανώνται βέβαια πλάνην οικτράν στον βαθμό που αυτός είναι ο στόχος κι αν δεν τους πείθει τίποτε άλλο, ας ρίξουν μια ματιά στο πού οδήγησαν παρόμοιες πρακτικές αρκετά κράτη της Ευρώπης και πρόσφατα τις ΗΠΑ.

Η προπαγάνδα αυτού του τύπου περί ανάγκης περιχαράκωσης των συνόρων, απειλής εισόδου τζιχαντιστών λόγω προσφυγικού, υποτιθέμενου κινδύνου εκμηδένισης «εθνικών» αξιών και, τέλος, η απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων οδήγησαν στα κάθε λογής «Γιόμπικ», στο Brexit και στον Τραμπ, ενώ οι πρώτοι που κατέρρευσαν ήταν οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες.

Το 1882, βλέποντας το τότε όπως και το τωρινό «κακό» να πλησιάζει, ο Φρ. Νίτσε έγραφε στη «Χαρούμενη Επιστήμη» (εδαφ. 377) .

Η ανθρωπότητα! Υπήρξε τάχα ποτέ πιο ειδεχθής γριά ανάμεσα σ’ όλες τις ειδεχθείς γριές;...
Οχι, εμείς δεν αγαπάμε την ανθρωπότητα, από την άλλη μεριά όμως δεν είμαστε αρκετά “Γερμανοί” ώστε να μπορούμε να γίνουμε συνήγοροι του εθνικισμού και του φυλετικού μίσους και να χαιρόμαστε με την εθνικιστική ψώρα της καρδιάς και τη δηλητηρίαση του αίματος που κάνουν σήμερα τους λαούς της Ευρώπης να στήνουν σύνορα και να οχυρώνονται σαν να πρόκειται για καραντίνα...
Εμείς οι απάτριδες είμαστε πολύ πολύμορφοι και ανάμεικτοι ως προς τη φυλή και την καταγωγή μας και γι’ αυτό δεν νιώθουμε τον πειρασμό να συμμετάσχουμε στον ψευδολόγο φυλετικό αυτοθαυμασμό και απρέπεια τα οποία επιδεικνύονται σήμερα στη Γερμανία ως σύμβολο του γερμανικού τρόπου σκέψης και είναι διπλά ψεύτικα και αποτρόπαια στον λαό της “ιστορικής αίσθησης”.
Είμαστε με μια λέξη -και ας είναι αυτή λόγος τιμής μας!- καλοί Ευρωπαίοι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)