to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:59 | 18.01.2016

Οικονομία

Αυγή: Η νέα πρόταση για τη μηνιαία εισφορά των νέων αυτοαπασχολούμενων

Το ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου


Νέα πρόταση για χαμηλότερες εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, με έμφαση στους νέους αυταπασχολούμενους και τα μεσαία εισοδήματα, έχει διαμορφώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή επιτροπή των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που συστάθηκε με αντικείμενο τον συνυπολογισμό ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων.

Εξ αρχής το υπουργείο Εργασίας είχε θέσει στόχο τη στήριξη των νέων επαγγελματιών και επιστημόνων, αλλά και την προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων προκειμένου "το άθροισμα φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης να μην προκαλεί αδικίες, αλλά να προωθεί την ισονομία και τη δικαιοσύνη".

Ο υπουργός Εργασίας είχε τονίσει από την περασμένη εβδομάδα ότι, με δεδομένο πως το νέο σύστημα προβλέπει ενιαίους κανόνες για όλους, θα επιδιωχθεί η αθροιστική επιβάρυνση ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος να είναι ανάλογη μεν με το εισόδημα, αλλά να μην καταλήγει δημευτική.

Η επιτροπή φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην επιβολή ανώτατου πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους με στόχο κυρίως την προστασία των αυταπασχολούμενων με εισόδημα έως και 40.000 ευρώ.

Το νέο μοντέλο στο οποίο φαίνεται να έχουν καταλήξει τα δύο υπουργεία σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων προβλέπει πλαφόν στο άθροισμα ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, προκειμένου στα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 55% του φορολογητέου εισοδήματος.

Επίσης για ποσά άνω των 30.000 ενδέχεται να υπάρξει ένα επιπλέον πλαφόν, ώστε η συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 60%. Για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, άνω των 70.000 ευρώ, ήδη το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας προβλέπει ανώτατη μηνιαία εισφορά της τάξης των 1.117 ευρώ, καθώς ορίζει ότι το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 5.860 τον μήνα ή τα 70.320 ευρώ τον χρόνο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο για πρόβλεψη κατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας στα 93 ευρώ, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, αλλά και για όσους αλλάξουν επάγγελμα.

Οι πληροφορίες για τους νέους επαγγελματίες κάνουν λόγο για πρόβλεψη και ηλικιακών ορίων (έως 30 ετών) αλλά και για μεταβατική περίοδο από 0 έως 5 χρόνια.

Τέλος όσον αφορά τα "μπλοκάκια", το κυρίαρχο σενάριο είναι να αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται φορολογικά. Ο μισθωτός θα πληρώνει το 6,5% των εισφορών και το υπόλοιπο 13,5% θα το καταβάλλει ο εργοδότης του και αυτό θα αφορά όποιον έχει μέχρι τρεις εργοδότες. Στην περίπτωση που έχει περισσότερους από τρεις, εφόσον λαμβάνει από τον έναν τουλάχιστον το 75% του εισοδήματός του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)