to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 20.05.2020

Πολιτική

Αποκάλυψη της «Αυγής»: H ψηφιακή απάτη Βρούτση μειώνει τις συντάξεις!

Έγγραφο-βόμβα από την ομάδα έργου του ΕΦΚΑ αναφέρει ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα βρεθούν με μειωμένες αποδοχές λόγω σοβαρών λαθών στη διαδικασία επανυπολογισμού, αναφέρει σήμερα με πρωτοσέλιδο τίτλο η εφημερίδα Αυγή. 300.000 ενστάσεις συνταξιούχων που κατατέθηκαν το τελευταίο οκτάμηνο έχουν αγνοηθεί πλήρως από το υπουργείο.


Σε μειωμένες απολαβές οδηγούνται δεκάδες χιλιάδες συνταξαξιούχοι, λόγω των σοβαρότατων λαθών στη διαδικασία του επανϋπολογισμού - Σε εκκρεμότητα οι συντάξεις σε ΝΑΤ, ΔΕΗ και άλλα Ταμεία - Ψηφιακό "άλμα στο κενό" από τον ερχόμενο Ιούνιο με θύματα τους συνταξιούχους - Ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ: Ανδρέας Πετρόπουλος

Σε συνειδητή εξαπάτηση 300.000 χιλιάδων συνταξιούχων σπεύδει ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης προκειμένου να "τρέξει" την περίφημη ψηφιακή σύνταξη από τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για την περίφημη έκδοση των κύριων συντάξεων ψηφιακά μέσω του συστήματος "ΑΤΛΑΣ" στον νέο e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο όπως αποδεικνύεται από μια σειρά εγγράφων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ που φέρνει σήμερα στο "φως" η Αυγή, πρόκειται για τη μεγαλύτερη - απολύτως συνειδητή - απάτη εις βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, προκειμένου μόνο και μόνο να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση για σύνταξη σε λίγα δευτερόλεπτα από τον Ιούνιο του 2020 και να επιβεβαιωθεί το περίφημο επιτελικό κράτος του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.

Όπως προκύπτει με την συγκεκριμένη διαδικασία αφενός η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οδηγείται σε ένα ``ψηφιακό άλμα στο κενό``, αφετέρου χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν μειωμένες συντάξεις! Και αυτό καθώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου προειδοποιούν την ηγεσία του ΕΦΚΑ και τον υπουργό Εργασίας να μην προχωρήσουν στη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς ο επανϋπολογισμός των συντάξεων εμπεριέχει σοβαρότατα λάθη.

Ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις (και λογικά θα τις ζητήσει ο πρωθυπουργός) καθώς μετά το φιάσκο της "τηλεκατάρτισης", του vouchergate, οδηγείται πλέον στο ακόμα μεγαλύτερο φιάσκο του e-ΕΦΚΑ.

Η ψηφιακή απάτη

Ας δούμε όμως με τη σειρά των γεγονότων πως σπεύδει ο Γ.Βρούτσης σε ένα τόσο σημαντικό λάθος, εξαπατώντας χιλιάδες συνταξιούχους, με μόνο "οδηγό" ότι παίζει το τελευταίο του χαρτί για να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας ενόψει ανασχηματισμού.

Τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων,  σε 223.000 συνταξιούχους που προέβλεπε ο ν.4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) ενώ παραδέχεται πως υπάρχουν λάθη(!) στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Λίγο πιο πριν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Συνήγορος του Πολίτη, αποστέλλει έγγραφο, με το οποίο ζητά να υπάρξει διαφάνεια και απόφαση επανυπολογισμού για όλες τις συντάξεις που έχουν επανυπολογιστεί.

Ωστόσο, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην προσπάθειά της να εκθέσει την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδει να εκδώσει εκκαθαριστικά σημειώματα συντάξεων, δίχως όμως να αναγράφει σε αυτά, πως προκύπτει η διαδικασία του επανυπολογισμού, ώστε να καταστεί εφικτός ο έλεγχος από πλευράς των συνταξιούχων.

Μετά τη γενική κατακραυγή ο υπουργός Εργασίας ανακοινώνει (τον περασμένο Οκτώβριο) ότι θεσπίζει ηλεκτρονική διαδικασία ενστάσεων, για όλους τους συνταξιούχους, προκειμένου να μην υπάρξουν χαμένες προθεσμίες και απώλειες δικαιωμάτων. Περισσότεροι από 300.000 συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου, σπεύδουν να καταθέσουν ενστάσεις, όπως τους παροτρύνει ο υπουργός. Σήμερα σχεδόν ένα χρόνο μετά, καμία από τις  ενστάσεις αυτές, δεν έχει απαντηθεί και φυσικά οι - κατά παραδοχή του αρμόδιου Υπουργού κ.Βρούτση  - λανθασμένοι επανυπολογισμοί δεν έχουν διορθωθεί!

Σαν να μην συμβαίνει τίποτα

Στις 15 Απριλίου το υπουργείο ανακοινώνει ξεκινάει την πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης  διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης: α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων. β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019.

Μειωμένες συντάξεις

Συγκροτείται μαλιστα εντός του e-ΕΦΚΑ, Ομάδα Έργου Συντάξεων ΕΦΚΑ, προεξαρχούσης της Διεύθυνσης Απονομής Συντάξεων Λόγω Θανάτου. Και έτσι επανέρχεται στην επιφάνεια η ``κλοπή`` και η ``απάτη`` που έχει συντελεστεί εις βάρος  όλων των συνταξιούχων!

Η Ομάδα, στέλνει προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ πολυσέλιδο έγγραφο, με παρατηρήσεις αντιδρώντας στην εντολή της διοίκησης του φορέα που θέλει, οι λανθασμένοι επανυπολογισμοί για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους,  να αποτελέσουν τη ``δεξαμενή``, από την οποία θα αντληθούν όλα τα δεδομένα για την ψηφιακή έκδοση των νέων συντάξεων θανάτου.

Χαρακτηριστικά, σε σχέση με  το έγγραφο της αναδόχου εταιρίας που έχει πειράξει το λογισμικό για την έκδοση των συντάξεων, η ομάδα αναφέρει ότι το ποσό της βασικής σύνταξης που εμφανίζεται στον επανυπολογισμό των παλαιών ασφαλισμένων δεν είναι  σωστό, καθώς στο ποσό της βασικής σύνταξης θα πρέπει να δίνεται η ΑΤΑ από την ημερομηνία έναρξης της σύνταξης και μέχρι την ημερομηνία θανάτου  και στη συνέχεια να γίνονται οι μνημονιακές κρατήσεις  για τον καθορισμό του ποσού προ φόρου.

Προτείνει δε τα στοιχεία του επανυπολογισμού να αντλούνται από το  τ. Ο.Π.Σ.- Ι.Κ.Α., δηλαδή από άλλο πληροφοριακό σύστημα. Είναι η πρώτη παραδοχή των υπηρεσιακών παραγόντων, ότι οι επανυπολογισμοί είναι λανθασμένοι.

Με αυτά προκύπτει το εξωφρενικό γεγονός, οι συνταξιούχοι να εμφανίζουν μεγαλύτερες προσωπικές διαφορές από τις πραγματικές, που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν αυξήσεις πολύ αργότερα από την σωστή ημερομηνία, όποτε και αν ξεπαγώσουν οι αυξήσεις. Επίσης αρκετοί συνταξιούχοι, ενδέχεται, είτε να λάβουν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, ως δικαιούχοι συντάξεως θανάτου, είτε να λάβουν μεγαλύτερα ποσά με την υποχρέωση κάποια στιγμή να τα επιστρέψουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ομάδα έργου ΕΦΚΑ:

Οι συντάξεις δεν υπολογίζονται σωστά!

"...πρέπει να το παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες".

Η ομάδα έργου του ΕΦΚΑ παρατηρεί ότι τα ποσά της Εθνικής Σύνταξης στις συντάξεις θανάτου,δεν υπολογίζονται σωστά, όπως επίσης και ότι δεν υπολογίζεται ο επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης στα Βαρέα ένσημα, στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ , στα εντασσόμενα ταμεία κλπ.

Με λίγα λόγια εντοπίζει σωρεία λαθών και συνεχίζει με εκκλήσεις προς τον υπουργό και τον διοικητή e-ΕΦΚΑ Χ. Χάλαρη, να μην προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση. Ωστόσο η επιτροπή λαμβάνει την αποστομωτική απάντηση "...υπάρχει δέσμευση, πρέπει να το παρουσίασουμε στον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες"!

1.Στις συντάξεις του  τ.ΤΣΜΕΔΕ η ομάδα παρατηρεί, ότι οι μνημονιακές  κρατήσεις γίνονται σε λανθασμένα ποσά, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα ποσά των παροχών. Επίσης, ότι η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη έχει υπολογιστεί με βάσει τις καταστατικές διατάξεις του τ.ΤΣΜΕΔΕ και όχι με βαση τον πραγματικό χρόνο.

2.Η ``σφαγή`` συνεχίζεται και στα εντασσόμενα ταμεία των τραπεζών, όπου παρατηρούνται αντίστοιχα λάθη, με το κυριότερο να είναι, ότι δεν έχει δοθεί ο επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης(π.χ. σε συνταξιούχους της πρώην Ε.Τ.Ε.).

3.Λάθη υπάρχουν και στον πρώην ΟΑΕΕ(κυρίως στους νέους ασφαλισμένους) και στην απεικόνιση των κατωτάτων ορίων συνταξιοδότησης. Ακολουθούν, λάθη στον πρώην Ταμείο Νομικών και στο πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ(δημοσιογράφοι).

4.Στο ταμείο των ασφαλισμένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς(τ.ΤΣΕΑΠΣΓΟ) και στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ δεν έχουν καν γίνει οι επανυπολογισμοί!

5.Λανθασμένοι είναι οι επανυπολογισμοί στους συνταξιούχους του τ. ΤΑΠ-ΔΕΗ στους οποίους, δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπλέον συντελεστές αναπλήρωσης, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί για 11.413  παλαιούς συνταξιούχους!

6.Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ για όλους τους συνταξιούχους του ΝΑΤ(περίπου 66.000) δεν έχουν γίνει καθόλου οι επανυπολογισμοί, ένα χρόνο σχεδόν  μετά την παραδοχή του ίδιου του Υπουργού!

Διαβάστε ακόμα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)