to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 19.12.2012

Αθλητισμός

Το «αβγό του φιδιού» εκκολάφθηκε στα γήπεδα

Του Μιχάλη Λαγάνη στην εφημερίδα "6 ΜΕΡΕΣ"


Βιάστηκε η Χρυσή Αυγή να εκδώσει ανακοίνωση για να διαψεύσει πως μέλη της κρύβονται πίσω από τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Δημήτρη Στρατούλη, την Κυριακή το απόγευμα, στο Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης».
Εχουν μάθε άλλωστε από τα «αδέλφια τους», τους ακροδεξιούς οργανωμένους οπαδούς της Λάτσιο, πως «verba volant, scripta manent». Δηλαδή, «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν». Συνεπώς από τη στιγμή που -κατά τη Χρυσή Αυγή- δεν υπάρχει αποδεικτικό υλικό που να πιστοποιεί την ταυτότητα των ασύλληπτων δραστών, οι ισχυρισμοί του ξυλοδαρμένου βουλευτή δεν ευσταθούν...

Ολα καλά κι όλα ανθηρά μέχρις εδώ. Μόνο που η πραγματικότητα των ελληνικών γηπέδων πιστοποιεί ότι το αβγό του φιδιού εκκολάφθηκε… Και η στρατολόγηση νέων μελών συνεχίζεται, μέσα από τις εξέδρες και μεταξύ των οργανωμένων οπαδών. Εκεί όπου η ομάδα είναι «θρησκεία» για τα άγουρα, ακόμα, μυαλά των εφήβων και των 20χρονων παιδιών που νιώθουν την αδρεναλίνη να «κυλά στα ανασηκωμένα μανίκια του μακό, με το έμβλημα της ομαδάρας»!

«Αγέλες» ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του επικεφαλής του συνδέσμου. Ο,τι πει αυτός είναι νόμος. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν εύκολο να χυθεί το «δηλητήριο» του φασισμού και του νεοναζισμού.
 
Από τη ΝΟΠΟ στον νεοφασισμό

 Το υπόβαθρο άλλωστε προϋπήρχε από την εποχή της διαβόητης ΝΟΠΟ -της Νεοναζιστικής Οργάνωσης Παναθηναϊκών Οπαδών, που κυριαρχούσε στην «πράσινη εξέδρα» τη δεκαετία του ’80, αλλά «έσβησε» εν μια νυκτί χάρη στη συστηματική προσπάθεια του τότε προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Οι βετεράνοι της οργάνωσης όμως βρήκαν καταφύγιο σε άλλους συνδέσμους, περιμένοντας επί πολλά χρόνια την κατάλληλη στιγμή ώστε να εκφράσουν τα φασιστικά αισθήματά τους και να στρατολογήσουν νέα μέλη.
Ηταν 6 Σεπτεμβρίου 2004, όταν η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική ομάδα της Ελλάδας έδωσε τον πρώτο επίσημο αγώνα της μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας, με την Αλβανία στα Τίρανα, για την προκριματική φάση του 2006.

Η ήττα-σοκ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνοδεύτηκε από πρωτοφανή επεισόδια στην Ομόνοια εις βάρος Αλβανών μεταναστών, που είχαν βγει να πανηγυρίσουν. Ως υπαίτιοι των επεισοδίων θεωρήθηκαν τα μέλη τής αφανούς έως τότε «Γαλάζιας Στρατιάς» (ο σύνδεσμος δημιουργήθηκε το 2000 σ’ ένα υπόγειο στο Παγκράτι, όπου λέγεται ότι φιλοξενούνταν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής), με αρχηγό τον άγνωστο τότε στο ευρύ κοινό Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος σε συνέντευξή του στα μέσα της εποχής δεν είχε κρύψει την αποστροφή του απέναντι σε οτιδήποτε μη... ελληνικό: «Δεν είμαστε φίλοι των Αλβανών και ούτε θα γίνουμε. Δεν το θέλουμε άλλωστε... Μέλη της Χρυσής Αυγής είναι μέλη του συλλόγου μας και αν θέλουν να μας αποκαλούν φασίστες δεν θα τους χαλάσουμε το χατίρι» έλεγε τότε ο σημερινός βουλευτής.

Η δυναμικότερη εμφάνιση της «Γαλάζιας Στρατιάς» στα ελληνικά γήπεδα έγινε παραμονή της επετείου της 25ης Μαρτίου 2007 στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώρισε τη συντριβή από την Τουρκία με 1-4, στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2008. Πέρα από τις κορόνες περί «εθνικής προδοσίας» στα τηλεπαράθυρα των δελτίων ειδήσεων από τότε βουλευτές όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, η πραγματική ταπείνωση ήρθε από την εικόνα των μελών της «Γαλάζιας Στρατιάς» να απευθύνουν ναζιστικό χαιρετισμό στην ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και να δέρνουν όποιον φίλαθλο τολμούσε να διαμαρτυρηθεί για το... θέαμα. Τότε η πολιτική ηγεσία θεώρησε το συγκεκριμένο περιστατικό μεμονωμένο...
 
Τα παρακλάδια του νεοναζισμού

Μεμονωμένα και ακραία φαινόμενα θεωρούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι πρόεδροι των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων τις ενέργειες ακροδεξιών και νοσταλγών του ναζισμού στις εξέδρες των γηπέδων, οι οποίοι κρύβονταν πίσω από την «ταμπέλα» των οργανωμένων οπαδών.
Η πιο γνωστή συμμορία εθνικιστών είναι οι «ερυθρόλευκοι» «Misfits 7» που σήμα έχει τη νεκροκεφαλή των SS... Κεντρικό σύνθημα των μελών της είναι «ΘΡΥΛΟΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ...», που ακούγεται ακόμα και σήμερα στις εξέδρες του γηπέδου «Καραϊσκάκης», κατά τη διάρκεια των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού.
Τα πρώτα σαφή σημάδια ακροδεξιών διαθέσεων έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δειλά δειλά και στον Παναθηναϊκό, μέσω του συνδέσμου των «Athens Funs Ζωγράφου».
 
Νέο μόρφωμα

 Αμέσως μετά την επίθεση των τραμπούκων εις βάρος Δημήτρη Στρατούλη, ο επίσημος σύνδεσμος φιλάθλων της ΑΕΚ, η «ORIGINAL 21», καταδίκασε σε σκληρή ανακοίνωσή της το επεισόδιο και «προειδοποίησε» τους δράστες ότι θα τους βρει... Είναι άλλωστε κοινή πεποίθηση στον χώρο των οργανωμένων οπαδών ότι οι περισσότεροι υποστηρικτές της ΑΕΚ στρέφονται ιδεολογικά προς την Αριστερά.

Πρόσφατα έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το τεράστιο πανό με το σύνθημα «Ούτε να το σκέπτεστε», το οποίο άπλωσαν τα μέλη της «Οriginal 21» στο Περιστέρι, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να ανοίξουν γραφεία της οργάνωσης στη Λεωφόρο Θηβών. Αντίστοιχο πανό κατά της Χρυσής Αυγής αναρτήθηκε από τον κεντρικό «πυρήνα»των οργανωμένων οπαδών της Ενωσης και την Κυριακή το απόγευμα στο ΟΑΚΑ, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο.

Ποιοι ήταν αυτοί λοιπόν οι οποίοι επιτέθηκαν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ; Οσοι ασχολούνται με τα «συνδεσμιακά» του συλλόγου γνωρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό έχει εμφανιστεί στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου ένα νέο μόρφωμα των «κιτρινόμαυρων» οργανωμένων οπαδών οι οποίοι αποκαλούνται «GETTO».


«Πρόκειται για μια μικρή ομάδα που ποτέ δεν έκρυψε τα φασιστικά και ναζιστικά της αισθήματα και η οποία βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με την Original. Δίπλα λοιπόν σε αυτούς πήγε και κάθισε, προφανώς χωρίς να το γνωρίζει, ο κ. Στρατούλης, με συνέπεια να επακολουθήσει ο ξυλοδαρμός του στο ημίχρονο της αναμέτρησης» ανέφεραν στην εφημερίδα «6μέρες» αστυνομικές πηγές.


«Ανοχύρωτο» το ΟΑΚΑ

 Ακαρπες παραμένουν, μέχρι στιγμής, οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αργά το βράδυ της Κυριακής στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου έγινε προσαγωγή ενός νεαρού ατόμου που θεωρήθηκε ύποπτο, όμως ο Δ. Στρατούλης δεν τον αναγνώρισε ως έναν εκ των φυσικών αυτουργών του ξυλοδαρμού του.
Το νέο περιστατικό βίας όμως ήρθε να ξεγυμνώσει ακόμη μία φορά το «τυφλό» ηλεκτρονικό κλειστό σύστημα ασφαλείας του Ολυμπιακού Σταδίου «Σπύρος Λούης», που κόστισε μια ολόκληρη περιουσία στον ελληνικό λαό το 2004.
Ηδη από τις 2 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τα μέτρα ασφαλείας του ντέρμπι «Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός», οι εκπρόσωποι των «ερυθρολεύκων» είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα προς τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για τη μη λειτουργία των περισσότερων από τις κάμερες ασφαλείας εντός του Σταδίου και στον περιβάλλοντα χώρο.

Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι τωρινό. Αποκαλύφθηκε με τον χειρότερο τρόπο στις 29 Μαρτίου 2012, στο ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων» που διακόπηκε εξαιτίας των άγριων επεισοδίων μεταξύ χούλιγκαν του Παναθηναϊκού και των ΜΑΤ εντός και εκτός του γηπέδου.
Στην έκθεση της εταιρείας που είναι αρμόδια για τη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης αναφερόταν ότι από τις 34 συνολικά σταθερές κάμερες στις θύρες του γηπέδου λειτουργούσαν μόνο οι... 11, ενώ από τις 8 περιστρεφόμενες κάμερες που χρησιμοποιούνται για την εποπτεία του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου των θυρών λειτουργούσαν οι 6...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)