to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:54 | 16.10.2017

Πολιτική

«Αβάσιμο το δημοσίευμα της Die Welt, περί ελληνικών "ψευδών στοιχείων" για προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές»

«Το αβάσιμο δημοσίευμα της Welt "επιβεβαιώνει" μεμονωμένες απόψεις ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων, που στοχοποιούν την Ελλάδα και δεν στοιχειοθετεί μια πραγματικότητα», αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε σχετική ανακοίνωσή του και διευκρινίζει ότι η εφημερίδα δεν ζήτησε σχολιασμό ή απαντήσεις από την ελληνική Πολιτεία κατά την καταγραφή του ρεπορτάζ.


Ως «αβάσιμο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα στέλνει ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων στη χώρα.

 

«Το αβάσιμο δημοσίευμα της Welt "επιβεβαιώνει" μεμονωμένες απόψεις ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων, που στοχοποιούν την Ελλάδα και δεν στοιχειοθετεί μια πραγματικότητα», αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του και διευκρινίζει ότι η εφημερίδα δεν ζήτησε σχολιασμό ή απαντήσεις από την ελληνική Πολιτεία κατά την καταγραφή του ρεπορτάζ. 

Επίσης δηλώνει την έκπληξή του, καθώς το ρεπορτάζ «δεν υποστηρίζεται από κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο, είναι ατυχές κι έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένο αριθμό εισροών προσφύγων-μεταναστών και η Γερμανία βρίσκεται σε σύνθετη μετεκλογική περίοδο».

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων έχει κλείσει και τη φύλαξή του έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. μαζί με τη Frontex, ενώ αναφορές από Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ΔΟΜ κάνουν λόγο για «περιστατικά αντίστροφης πορείας από την ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα», αναφέροντας ότι μόνο κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, από την ΠΓΔΜ επανεισήχθησαν περί τα 600 άτομα στην Ελλάδα. Επίσης, επισημαίνει ότι σε συνεργασία με την ΕΕ εντείνεται ο έλεγχος στα αεροδρόμια της χώρας, ώστε άτομα χωρίς τα απαραίτητα και νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα να εντοπίζονται και να αποτρέπεται η έξοδός τους από τη χώρα.

Σχετικά με τα νούμερα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχεται ότι «υπάρχουν δυσκολίες στην καταγραφή του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού, λόγω της ρευστότητάς του», αλλά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει προχωρήσει σε πλήρη και σαφή καταγραφή των ανθρώπων στα νησιά, παρά τις αυξημένες εισροές». Παράλληλα, «συνεχίζονται οι προσπάθειες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε ως το τέλος Νοεμβρίου, να παρουσιάσουμε μια πλήρη και λεπτομερή καταγραφή» στην ηπειρωτική χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)