to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 25.08.2020

Κοινωνία

Άτυπη καραντίνα και άδειες άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους μετά τις διακοπές

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εργοδότες που επιβάλλουν άδειες άνευ αποδοχών


Μπροστά σε ένα νέο τοπίο «ζούγκλας» και εργοδοτικής ασυδοσίας βρίσκονται εργαζόμενοι που επιστρέφουν από τα νησιά και τις διακοπές τους στα αστικά κέντρα και την βάση τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες, τις οποίες καταγράφει ρεπορτάζ του ethnos.gr, ολοένα και περισσότεροι εργοδότες επιβάλλουν «άτυπες καραντίνες» με 5ήμερες άδειες άνευ αποδοχών σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από διακοπές, ενώ δεν λείπουν και αρκετοί οι οποίοι ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ με δικά τους έξοδα πριν επιστρέψουν στην δουλειά.

Μπροστά στο φάσμα της αυξανόμενης ανεργίας κι ενώ οι τζίροι των επιχειρήσεων μαζί με την κατανάλωση έχουν υποστεί καθίζηση, δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι που αναγκάζονται να συναινέσουν σε αυθαίρετες πρακτικές προκειμένου να διασώσουν την θέση εργασίας τους.

Η ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο και την πιθανότητα ενός… παλιρροϊκού κύματος απολύσεων είναι άλλωστε έκδηλη παντού, καθώς όλοι φοβούνται το χειρότερο μετά την λήξη της συντομότερης και χειρότερης τουριστικής σεζόν των τελευταίων ετών.

Γρίφος η ασφαλής επιστροφή στο γραφείο

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ασφαλής επιστροφή στο γραφείο, μετά την σημαντική έξαρση της πανδημίας και την... μετεξέλιξη των νησιών σε εστίες υπερμετάδοσης του νέου κορονοϊού, εξελίσσεται σε γρίφο και σπαζοκεφαλιά για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο πως τα προληπτικά τεστ και η τηλεργασία τουλάχιστον μιας εβδομάδας έχουν μπει ήδη από τα μέσα Αυγούστου στη ζωή των εργαζομένων, αρχικά στις ιδιωτικές μονάδες υγείας και στη συνέχεια στις τράπεζες.

Στα ιδιωτικά νοσοκομεία την διεξαγωγή προληπτικών τεστ σε όσους γυρίζουν από διακοπές ζήτησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και είναι κάτι που εφαρμόζεται πλέον συστηματικά. Αλλά και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες εφάρμοσαν εγκαίρως τα δικά τους πρωτόκολλα επιστροφής στο γραφείο, με προληπτικό τεστ που καλύπτεται από την τράπεζα και τηλεργασία μιας εβδομάδας μετά την επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια.

Τα τελευταία 24ωρα οι οδηγίες εντείνονται ώστε ακόμη και οι τραπεζοϋπάλληλοι που απασχολούνται στα καταστήματα να μένουν μια βδομάδα σπίτι μετά τις διακοπές με... «άδεια Covid-19».

Αν και δεν υπάρχει ένα γενικής εφαρμογής πρωτόκολλο επιστροφής στο γραφείο – με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες – υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένοι κανόνες που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.

Όπως λένε, για παράδειγμα, οι ειδικοί, την άδεια άνευ αποδοχών την αιτείται ο εργαζόμενος και ο εργοδότης μπορεί να την χορηγήσει ή να την αρνηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να την επιβάλλει ο εργοδότης μονομερώς, καθώς αυτό είναι παράνομο.

«Η άδεια άνευ αποδοχών δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί υποχρεωτικά από τον εργοδότη, διότι η μονομερής χορήγηση της ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής των υπηρεσιών του μισθωτού, με αποτέλεσμα την υπερημερία του εργοδότη», εξηγεί ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. «Η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται μόνο κατόπιν κοινής συμφωνίας του εργαζομένου και του εργοδότη. Ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει στη χορήγησή της, όπως αντίστοιχα δεν μπορεί να την επιβάλει μονομερώς. Ο εξαναγκασμός σε άδεια άνευ αποδοχών συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του μισθωτού και ισοδυναμεί με παράνομη απόλυση», προσθέτει ο ίδιος.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει – λένε οι ειδικοί – και για τον τυχόν εξαναγκασμό του μισθωτού να πάρει επιπλέον άδεια αναψυχής, μετά τις διακοπές του, κατά την περίοδο της «άτυπης καραντίνας». Πρόκειται για άλλη μια αυθαίρετη πρακτική καθώς υπάρχουν καταγγελίες πως εργοδότες ζητούν από μισθωτούς τους να πάρουν έξτρα άδεια αναψυχής για να καλύψουν τις μέρες της άτυπης καραντίνας. «Ο εξαναγκασμός σε λήψη άδειας αναψυχής παρά την θέληση του εργαζόμενου ισοδυναμεί με βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του, δηλαδή με άκυρη απόλυση», προσθέτει ο κ. Καρούζος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)