to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 07.06.2018

Πολιτική

«Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Τσαβούσογλου»

Ως «ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος - «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής


Ως "ατυχή" χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.

"Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017" επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι "σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο".

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».


Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές. Επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.


Τσαβούσογλου: Η Τουρκία ανέστειλε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων

Η Τουρκία αναστέλει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, ως απάντηση στη απόφαση του δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με δημοσίευμα πριν λίγο στην εφημερίδα Χουριέτ.

Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα μελετά κυρώσεις κατά της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση των 8 στρατιωτικών, ο Τσαβούσογλου σχολίασε πως αυτή η κίνηση ήταν «απαράδεκτη».

«Η Ελλάδα υφίσταται ισχυρή πίεση, ιδίως οι δικαστές της, από τη Δύση», ισχυρίστηκε ακόμα ο Τσαβούσογλου. 

«Έχουμε μια συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ και μια συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αναστείλαμε τη συμφωνία με την Ελλάδα», πρόσθεσε. Η συμφωνία επανεισδοχής επιτρέπει την επιστροφή των «παράνομων μεταναστών» στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την αποδοχή Σύρων προσφύγων για μετεγκατάσταση στην ΕΕ απευθείας από την  Τουρκία.

 Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε συγκεκριμένα:

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαική Ενωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα».


Αντιδράσεις των κομμάτων

Νέα Δημοκρατία: Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας.  

Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.  

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός οι δηλώσεις Τσαβόγλου

Ως ανεπίτρεπτο εκβιασμό χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ευρώπη για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους "8" Τούρκους αξιωματικούς.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του όπου τονίζεται ότι: « Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)