to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 02.03.2015

Οικονομία

Attac Γερμανίας: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της

Δριμύ «κατηγορώ» για την καταστροφική λιτότητα από την γερμανική Attac η οποία τονίζει ότι τα μέτρα που κατέθεσε η Ελλάδα «δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επείγουσα αναγκαία βοήθεια για τη χώρα, η οποία πλήττεται από οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή»


Όπως αναφέρει η διεθνής οργάνωση κατά του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης:

Μετά την υπερψήφιση του επονομαζόμενου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα η (γερμανική) κυβέρνηση και οι έως τώρα θεσμοί της τρόικας πρέπει να δώσουν επαρκές περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση  να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μπορέσει να κάνει τα πρώτα βήματα ώστε να καταπολεμήσει τις καταστροφικές συνέπειες της σκληρής πολιτικής λιτότητας. Το ίδιο ισχύει και για για τις άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η Ισπανία, όπου θα γίνουν εκλογές αυτή τη χρονιά.

“Εάν η γερμανική κυβέρνηση συνεχίσει να εμποδίζει την κοινωνική προοπτική για τις λεγόμενες χώρες της κρίσης, διακυβέβευται όχι μόνο το ευρωπαϊκό όραμα, αλλά ρισκάρει και την ενδυνάμωση των ακροδεξιών δυνάμεως στις εν λόγω χώρες. Ηδη η ελληνική “Χρυσή Αυγή” και το γαλλικό “Εθνικό Μέτωπο” προσελκύουν ανθρώπους και αντιμετωπίζουν τις αντιδημοκρατικές, ακραία φιλελεύθερες επιταγές με ακροδεξιά  συνθήματα” προειδοποιεί ο επικεφαλής της “ομάδας ευρωκρίση” Κάρστεν Πέτερς. “Eίναι καιρός  ο υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε και οι θεσμοί της έως τώρα τρόικας να αναγνωρίσουν επιτέλους, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση της χώρας.”

Το γεγονός ότι η αυστηρή πολιτική λιτότητας δεν απέτυχε εξαιτίας των πολιτών της, αποδεικνύει μια ματιά στους αριθμούς: το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει λάβει αστρονομικές διαστάσεις, το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το ποσοστό της ανεργίας είναι 26% και οι ασθένειες όπως η μαλάρια εξαπλώνονται, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Κατά τον Βέρνερ Ρέτς, συντονιστή της ΑΤΤΑC, Η εξέλιξη της Ελλάδας δείχνει με τρομακτικό τρόπο τον παραλογισμό της λεγόμενης πολιτικής λιτότητας: Aν ο δημόσιος τομέας κάνει οικονομίες, οι πολίτες δεν έχει αγοραστική δύναμη και οι επιχειρήσεις δεν αναμένουν πωλήσεις, ποιός θα επενδύσει;  

O κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η Ελλάδα είναι για την ATTAC ένα πρώτο βήμα, ώστε να ανακάμψει η Ελλάδα οικονομικά και κοινωνικά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την στοχευμένη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το κλείσιμο των κενών για την αποφυγή του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα, θέλει να καταπολεμήσει την εγκληματική πολιτική των περικοπών, με την έκδοση, το ταχύτερο δυνατόν, κουπονιών σίτισης και με την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. “Αυτά τα μέτρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επείγουσα αναγκαία βοήθεια για τη χώρα, η οποία πλήττεται από οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή”  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)