to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:34 | 13.06.2014

Πολιτική

Ατομικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο Ναυτιλία θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση

Ανακοίνωση του τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης, να επιβάλλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, στην Ποντοπόρο Ναυτιλία


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Όπως καταγγέλλει η Π.Ν.Ο. και τα ναυτεργατικά Σωματεία, η δικομματική κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ.–Ν.Δ. και ο υποταγμένος στα εφοπλιστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προωθούν για άλλη μια φορά στο χώρο της ναυτεργασίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην Ποντοπόρο Ναυτιλία και τη νομιμοποίηση των ατομικών συμβάσεων.

Αφού την άνοιξη του 2013, καταψηφίστηκε από τη Βουλή η σχετική διάταξη που υπήρχε στο νόμο 4150/2013, τώρα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, επιχειρεί την επαναφορά του θέματος, με πρόσχημα ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, έχει λήξει από 31/10/2010.

Πρόκειται, για μια άθλια πολιτική συναλλαγή μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της κυβέρνησης, με στόχο να νομιμοποιήσουν ντε φάκτο τις ατομικές συμβάσεις στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, σε αντικατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται τα τελευταία 70 χρόνια, στο χώρο της ναυτικής εργασίας.

Η επαναφορά του θέματος, συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή από πλευράς κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει την αξίωση των εφοπλιστών στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, επαναφέροντας εργασιακές συνθήκες, που αντιστοιχούν σε περίοδο εργασιακού μεσαίωνα.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ναυτεργάτες και στα Συνδικάτα των ναυτεργατών και θα στηρίξουμε με κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία -μέσα και έξω από την Βουλή- για να μην περάσουν οι αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές.

Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από θέση κυβερνητικής ευθύνης, θα αποκαταστήσει το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θα διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας, των εργαζομένων και στην κατεύθυνση ενός μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα υπηρετεί την ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)