to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ένας από τους 10 μεγάλους «δολοφόνους»

Στις δέκα βασικές αιτίες θανάτου συγκαταλέγεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Lancet. Διεθνής ομάδα ειδικών διαπίστωσε ότι, ιδιαίτερα τα μικροσωματίδια αιθάλης ευθύνονται - άμεσα ή έμμεσα- για πάνω από 3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.


Συγκεκριμένα, σε ολόκληρο τον κόσμο, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους, το 2010, έναντι 800.000, το 2000. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες τοποθετούν την ατμοσφαιρική ρύπανση ανάμεσα στις συχνότερες αιτίες θανάτου, μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κατανάλωση προϊόντων καπνού ή αλκοόλ.

Ειδικά στις χώρες της Νοτίου Ασίας, όπου τα ποσοστά ρύπανσης είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, διαπιστώνουν ραγδαία αύξηση των πρόωρων θανάτων που μπορούν να αποδοθούν σε αυτόν τον παράγοντα, ενώ οι ασθένειες που συνδέονται με αυτόν έχουν σημειώσει αύξηση 300% τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζουν ότι σε Νότια και Ανατολική Ασία, 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το 2010, από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η έκθεση εξετάζει συνολικά τους «παράγοντες κινδύνου» για ασθένειες σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθετώντας πρώτη την υψηλή αρτηριακή πίεση. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η παιδική θνησιμότητα μειώνεται, η μεγάλη πρόσληψη τροφής επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι ο υποσιτισμός, ενώ οι άνθρωποι γενικά ζουν περισσότερο, όχι όμως απαραίτητα και καλύτερα.

«Βρισκόμαστε στο σημείο μετάβασης σε έναν κόσμο, όπου η αναπηρία αποτελεί την κυρίαρχη ανησυχία σε αντίθεση με τον πρόωρο θάνατο», αναφέρει στη Washington Post ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Κρίστοφερ Μάρεϊ. «Οι ρυθμοί της αλλαγής είναι τέτοιοι που δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε το βάρος των ασθενειών στις περισσότερες περιοχές».

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 500 ερευνητές από 302 πανεπιστήμια και οργανισμούς σε 50 χώρες. Σε διάστημα πέντε ετών, εξέτασαν 235 αιτίες θανάτου, από το AIDS και τον αλκοολισμό μέχρι τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και τα δαγκώματα ζώων. Μελέτησαν επίσης τις επιπτώσεις 67 «παραγόντων κινδύνου», ανάμεσά τους το κάπνισμα, τη σεξουαλική κακοποίηση ή ακόμη και την έλλειψη φρούτων από τη διατροφή, που μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση ασθενειών.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι η εικόνα της υγείας στον κόσμο έχει αλλάξει την εικοσαετία 1990 - 2010, ενώ την ίδια περίοδο το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, στα 67 χρόνια για τους άνδρες και στα 73 για τις γυναίκες.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)