to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 06.11.2020

Κοινωνία

«Ατιμωρησία»: Κατατέθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία

Ένα χρόνο μετά τη σύσταση της Επιτροπής κατατέθηκε το πόρισμα - Η Επιτροπή σημειώνει πως συνεδρίασε μόλις 3 φορές, ενώ διαπιστώνει «ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων», απροθυμία της ΕΛΑΣ να συνεργαστεί με το Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και «μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς»


Στη Βουλή κατέθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου το πόρισμα «φωτιά» της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου και του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για την αστυνομική βία.

Στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή σημειώνει πως αν και η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις «ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς».

Στα συμπεράσματά του πορίσματος αναφέρονται ότι υπήρξε απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με το Συνήγορο του Πολίτη, αφού υπάρχει «συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά». Επιπλέον, εντοπίστηκε μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες, μη υποβολή καίριων ερωτήσεων, παράληψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για «μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, αλλά και με απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολιτών. Τέλος εντοπίστηκε πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Σημειώνεται, ότι στις 26.11.2019 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σύστησε επιτροπή διερεύνησης της αστυνομικής βίας με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο. Αντικείμενο της επιτροπής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.

Συνεδρίασε τρεις φορές μόνο

Ωστόσο, όπως αναγράφεται στο πόρισμα, η Επιτροπή δεν συνεδρίασε παρά ...τρεις φορές, επειδή δεν διορίστηκε από το κράτος αντικαταστάτης του Ταξίαρχου κ. Λαδομένου, στην απολύτως αναγκαία θέση του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού:

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία στην Ελλάδα

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Κώστα Μάρκου  ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε στη Βουλή το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου.

Στα συμπεράσματά της αναφέρονται:

- Υπήρξε απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με το Συνήγορο του Πολίτη:

-μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες,

-μη υποβολή καίριων ερωτήσεων,
-παράληψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων.

- Μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων:

-αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς

-απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολιτών

- Συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη.

- Μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα του Συνηγόρου.

- Πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου προτείνει:

- Επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων.
- Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις.
- Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας.
- Αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης, ειδικά αν σε αυτή έγινε χρήση όπλων.
- Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ
- Συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές.
- Άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους.
- Ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη.
- Ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής από άτυπο   σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

Στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή  σημειώνει πως παρά το ότι η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς.  Η αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας μπορεί να γίνει «μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο σε αστυνομικά αλλά και σε ανεξάρτητα όργανα».

Κ. Μάρκου: Έξι σελίδες το πόρισμα, όσο και οι μήνες που καθυστέρησε ο Χρυσοχοϊδης να δώσει το πόρισμα...

Όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, το πόρισμα αριθμεί έξι [6] σελίδες, όσοι και οι μήνες δηλαδή που καθυστέρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να το δημοσιοποιήσει, επικαλούμενος την σαθρή δικαιολογία ότι από τις 04 Μαΐου 2020 που το παρέλαβε «αξιολογούσε το  περιεχόμενό του». «Φυσικά μόνη η ανάγνωση των συμπερασμάτων του Πορίσματος αρκεί για να αιτιολογήσει την καθυστέρηση αυτή, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πόρισμα – κόλαφο για την Ελληνική Αστυνομία και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», πρόσθεσε ο Κ. Μάρκου.

Και ο Κ. Μάρκου επισήμανε: «Το ανησυχητικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο αναφορικά με το Πόρισμα, δεν είναι μόνο ότι από την ημέρα που παραδόθηκε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομία συνέχισε σε δεκάδες περιπτώσεις να ασκεί συστηματικά αυθαίρετη βία· είναι, κυρίως, ότι με την εν γένει συμπεριφορά του κ. Υπουργού και την απόκρυψη του πορίσματος από τη δημοσιότητα, δόθηκε ένα σήμα ότι η ανεξέλεγκτη βία εκ μέρους της αστυνομίας δικαιολογείται ως φυσιολογική, θεσμική, νόμιμη και αναμενόμενη πρώτα - πρώτα από την κυβέρνηση.

»Ελπίζουμε, η επί εξάμηνο μελέτη του Πορίσματος και η ισόχρονη αξιολόγηση των συμπερασμάτων του από τον κ. Υπουργό, να τον οδηγήσει σε μια στροφή στον τρόπο που πολιτεύεται από την ημέρα που ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να σταματήσουν τα περιστατικά ανεξέλεγκτης βίας εκ μέρους της αστυνομίας, αλλά και να εμπεδωθεί στους παρανομούντες αστυνομικούς το αίσθημα ότι δεν απολαμβάνουν κάποιας ιδιότυπης ασυλίας που έχει τη μορφή μόνιμης ατιμωρησίας».

Χρ. Σπίρτζης: Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε περαιτέρω. Αρκεί μια ανάγνωση του πορίσματος.

Η επιβεβαίωση όσων καταγγέλλουμε από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής βίας, που τις περισσότερες φορές τυγχάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, σφραγίζεται σήμερα από το πόρισμα της επιτροπής του καθηγητή κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτου.

Τονίζουμε ότι το πόρισμα της Επιτροπής εστάλη στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, στις 4 Μαΐου 2020 και κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, 6 μήνες μετά από την αποστολή του, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Κων/νου Μάρκου.

Το γιατί από την Κατεχάκη μέχρι τη Βουλή το πόρισμα της επιτροπής έκανε 6 μήνες να φτάσει το αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε με μια απλή ανάγνωση του πορίσματος, με τις ανατριχιαστικά συμπεράσματα, τις ενδεικτικές προτάσεις και τις κομψές ακαδημαϊκές διατυπώσεις του γενικού συμπεράσματος.

Τα περιστατικά αστυνομικής βίας που ζήσαμε, τους τελευταίους 6 μήνες κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού»  του πορίσματος από την Κατεχάκη στη Βουλή, τα θυμόμαστε όλοι πάρα πολύ καλά. Τα θυμόμαστε στις δίκαιες μαθητικές διαμαρτυρίες για τα ελλιπή μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στα σχολεία, στην ειρηνική συγκέντρωση έξω από το εφετείο, στη συνεχή χρήση χημικών μέχρι και μέσα σε καφετέριες με μικρά παιδιά, στη συμπεριφορά ακραίων στοιχείων στους δρόμους της Αθήνας, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Ορεστιάδας, σε κάθε μορφής κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Οι ευθύνες αυτού του αντιδημοκρατικού κατήφορου αλλά και οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας, η ανοχή ή η συγκάλυψη των μειοψηφικών ακραίων στοιχείων εντός της αστυνομίας, ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε περαιτέρω. Αρκεί μια ανάγνωση του πορίσματος.

Δεν θα κουραστούμε να αναφέρουμε ότι το πολιτικό δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη «Τρόμος και Πάταξη» έχει απελευθερώσει ακροδεξιούς θύλακες εντός της αστυνομίας, που με τις πράξεις τους και την συμπεριφορά τους θίγουν την ελληνική κοινωνία, τη δημοκρατία μας αλλά και την πλειοψηφία των αστυνομικών, που υπηρετούν με σεβασμό την ελληνική κοινωνία και με πίστη στη δημοκρατία και το σύνταγμα.

Η θετική διαπίστωση είναι ότι υπάρχουν επιστήμονες και λειτουργοί, που ακόμη κι αν διαφωνεί κάποιος μαζί τους, σέβονται την επιστημονική τους ιδιότητα και το υπηρεσιακό τους καθήκον, προασπίζουν το ακαδημαϊκό κύρος και δεν γίνονται άλλοθι συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Δυστυχώς τέτοιες στάσεις, που όφειλαν να είναι αυτονόητες για όλους, στις μέρες μας, με τη λειτουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του, δεν είναι και γι’ αυτό  πρέπει να επιβραβεύονται δημόσια.

Αλλά ο Λ. Οικονόμου... διαβεβαιώνει πως «ουδείς απολαμβάνει κάποιας ιδιότυπης ασυλίας κάτω από την αστυνομική στολή»

  «Το μήνυμα που εκπέμπουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο. Ουδείς απολαμβάνει κάποιας ιδιότυπης ασυλίας κάτω από την αστυνομική στολή» δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, σαν να μην έχει διαβάσει το πόρισμα της Επιτροπής Αλεβιζάτου που ο ίδιος κατέθεσε στη Βουλή με αφορμή τις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Κώστα Μάρκου από τον ΣΥΡΙΖΑ και Κρίτωνα Αρσένη από το ΜεΡΑ25 για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, οι οποίοι κατηγόρησαν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι επί έξι μήνες, αρνείται σκόπιμα να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση Αλεβιζάτου.

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν αυτό που προηγήθηκε σε πολλά θέματα της Επιτροπής Αλεβιζάτου και ήταν το ίδιο που την δημιούργησε, αποδεικνύοντας στην πράξη τη βούλησή του για λογοδοσία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ισχυρίστηκε  ο Λ. Οικονόμου, ενώ ανέφερε ότι «στο πόρισμα περιλαμβάνονται σειρά επισημάνσεων και προτάσεων, στο πλαίσιο της διαρκούς επιδίωξης της ηγεσίας του υπουργείου, για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας».

 Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης υπογράμμισε ότι στο πόρισμα Αλεβιζάτου διαπιστώνεται μεταξύ άλλων, απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη καθώς και μεροληψία υπέρ εμπλεκόμενων αστυνομικών, αλλά και ατιμωρησία τους.

πηγή: ethnos.gr - ΑΠΕ/ΜΠΕ - efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)