to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 05.09.2017

πηγή: tvxs.gr

Διεθνή

Άθρησκοι πάνω από τους μισούς Βρετανούς

Αν τα αποτελέσματα της κοινωνιολογικής έρευνας αντανακλούν όντως την πραγματικότητα, τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας, πάνω από το μισό του πληθυσμού της δεν εντάσσει τον εαυτό του σε κάποια θρησκεία.


Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε την περσινή χρονιά από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Μελετών της Βρετανίας αλλά τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα από το BBC, πήραν μέρος 2.942 ενήλικες, εκ των οποίων, το 53% απάντησαν «καμία θρησκεία» στο ερώτημα σε ποια θρησκεία ανήκουν.Μάλιστα, στις ηλικίες από 18 έως 25, η απάντηση αυτή δόθηκε από το 71%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επίσκοπος του Λίβερπουλ σημείωσε, ότι το να μην ανήκεις σε κάποια θρησκεία δεν σημαίνει ότι είσαι άθεος.

Ωστόσο, το BBC εκτιμά, ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μια τάση μείωσης των θρησκευτικών βεβαιοτήτων και πεποιθήσεων στην Βρετανία.

Στην πρώτη ανάλογη έρευνα το 1983, εκείνοι που απάντησαν ότι δεν ακολουθούν κάποια θρησκεία δεν ξεπερνούσε το 31%. Στην πρόσφατη έρευνα, σχεδόν τα δύο τρία των ερωτηθέντων από 25 έως 34 ετών απάντησαν ότι δεν είναι θρησκευόμενοι. Αντίθετα, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων από 75 ετών και πάνω, απάντησαν πως είναι θρησκευόμενοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο, τέσσερις στους δέκα ανθρώπους που γεννήθηκαν σε θρησκευόμενες οικογένειες, μεγάλωσαν άθεοι.

Το 2016, μόλις το 15% των Βρετανών θεωρούσαν τον εαυτό τους μέλος της Αγγλικανικής εκκλησίας, ποσοστό, δύο φορές μικρότερο από το αντίστοιχο του 2000.

Για τον Ρότζερ Χάρντινγκ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να κάνουν τους θρησκευτικούς ηγέτες να σκεφτούν πολύ σοβαρά.

Πάντως, η οργάνωση «Ανθρωπιστές της Βρετανίας» θεωρεί, πως τα αποτελέσματα της έρευνας εκ νέου αναδεικνύουν το ερώτημα για την θέση της εκκλησίας στο κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα και για τα άλλα προνόμια και επιδόματα που απολαμβάνει από το κράτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)