to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 08.02.2019

Κοινωνία

Αθωώθηκε η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου, που είχε μηνύσει ο δικηγόρος της Ζαρούλια

Την αθώωση της δημοσιογράφου Ελένης Ηλιοπούλου αποφάσισε σήμερα το Θ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης από τον πρώην δικηγόρο της χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια Άγγελο Αγγελέτο.


Την αθώωση της δημοσιογράφου του «στο Κόκκινο 105,5» αποφάσισε σήμερα το Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Τη μήνυση είχε υποβάλει εναντίον μου ο μέχρι πρότινος συνήγορος της χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια, Άγγελος Αγγελέτος, για το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2014 είχα ενημερώσει μέσω email (την ιδιωτική λίστα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της συντονιστικής επιτροπής των φιλοζωικών σωματείων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας) πως ο συγκεκριμένος δικηγόρος είχε αναλάβει την υπεράσπιση της βουλευτή της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού του νεοναζιστικού κόμματος.

«Το δικαστήριο σήμερα με την απόφαση του έκρινε ότι αυτά τα οποία έγραψα τότε είναι αξιολογικές κρίσεις από μέρους μου, αποδεχόμενο ουσιαστικά το επιχείρημα του συνηγόρου μου Θανάση Καμπαγιάννη, πως ως δημοσιογράφος έχω τη δυνατότητα αλλά και το καθήκον να προβαίνω σε οποιαδήποτε είδους ενημέρωση ακόμα και αν αυτή περιλαμβάνει αξιολογικές κρίσεις, όπως η προαναφερόμενη, όταν βασίζεται σε αληθινά γεγονότα» έγραψε η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μετά την ανακοίνωσή της απόφασης. 

Την αθώωση της δημοσιογράφου Ελένης Ηλιοπούλου αποφάσισε σήμερα το Θ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης από τον πρώην δικηγόρο της χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια Άγγελο Αγγελέτο.

Ο δικηγόρος είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος της δημοσιογράφου, που κάνει ρεπορτάζ επί χρόνια για την κακοποίηση των ζώων μέσω της σελίδας της zoosos.gr, επειδή είχε ενημερώσει σε κλειστή λίστα με μέλη της ΠΦΠΟ (Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία) για τη συνεργασία του δικηγόρου με τη βουλεύτρια των ναζί και σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Σε διαφορετική περίπτωση, υπήρχε ο κίνδυνος εφόσον η ομοσπονδία επέλεγε να αναθέσει εκ νέου στον δικηγόρο υπόθεσή της, να συνδεθεί άθελα της με τη Χρυσή Αυγή, καθώς είχε πλέον προκύψει η συνεργασία του με κορυφαίο στέλεχος των ναζιστών.

Η Ε. Ηλιοπούλου τόνισε ότι προχώρησε σε σχετικές διευκρινίσεις, ότι δεν μπορεί να είσαι φασίστας και φιλόζωος μαζί, καθώς μέλη τη ΠΦΠΟ έχουν την άποψη ότι στα θέματα για ζώα «δεν χωρούν τα πολιτικά.»

Ο δικηγόρος της δημοσιογράφου, Θανάσης Καμπαγιάννης θύμισε ότι στο παρελθόν είχε βρεθεί σε δεινή θέση εξαιτίας αυτής της απολιτίκ προσέγγισης ο Αρκτούρος. Συγκεκριμένα είχε δεχτεί οικονομική ενίσχυση από τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας τότε ότι δεν έχει σημασία από πού προέρχεται η βοήθεια αλλά ότι παρέχεται. Στη συνέχεια όμως ακολούθησε μεγάλη κατακραυγή και την επέστρεψε.

Για τους λόγους που η Χρυσή Αυγή άμεσα ή έμμεσα επιδιώκει να έχει παρουσία στο φιλοζωικό κίνημα η Ε. Ηλιοπούλου εξήγησε ότι «η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί τη φιλοζωία σαν μανδύα για να δείξει κοινωνικό πρόσωπο, που τόσο έχει ανάγκη.» Παράλληλα επιδιώκει να εκφοβίσει και να φιμώσει όσους επιδιώκουν να αποκαλύψουν τις προθέσεις της, όπως έκανε σταθερά η Ε. Ηλιοπούλου με τα ρεπορτάζ της.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος οι χρυσαυγίτες συχνά διαστρέβλωναν δημοσιεύματά της ώστε να υποστηρίξουν τις ξενοφοβικές τους θέσεις: «Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγους μήνες ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, με ερώτησή του στη Βουλή παραποίησε δημοσίευμα του www.zoosos.gr και υποστήριξε ότι πρόσφυγες sτο χώρο φιλοξενίας του Σχιστού βίασαν έναν σκύλο. Η παραποιημένη είδηση αναπαρήχθη σε πολλές φασιστικές σελίδες και στο εξωτερικό, απ' όπου κι ενημερώθηκα γιατί μου απηύθυναν συγκεκριμένα ερωτήματα. Έτσι αφού βρήκα τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου που εξέτασε το πτώμα του σκύλου – το οποίο δεν είχε βιαστεί αλλά πέθανε από εντερικά προβλήματα καθώς ήταν ανεμβολίαστο – δημοσίευσα νέο ρεπορτάζ για να είναι τελείως ξεκάθαρο τι συνέβη και να μη χρησιμοποιούν οι νεοναζί το σάιτ κατά πως του βολεύει για να δώσουν κύρος στα δικά τους fake news.»

Από την πλευρά του ο Α. Αγγελέτος ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται «πιο αριστερά και από το ΚΚΕ». Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν οι Χρυσαυγίτες ειναι νεοναζί, απάντησε ότι μόνοι «κάποιοι είναι», προσπαθώντας στη συνέχεια να τα «μαζέψει» λέγοντας ότι αναφερόταν στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποίησε στα δικαστήρια η Συνέλευση Εργαζομένων/Ανέργων/Φοιτητών στα ΜΜΕ Κατάληψη ΕΣΗΕΑ, στην οποία επίσης είχε κάνει μήνυση ο Αγγελέτος επειδή «τόλμησε» να αναδημοσιεύσει κείμενο με απειλές του δικηγόρου στη δημοσιογράφο.

Η ανάρτηση της Ε. Ηλιοπούλου μετά την ανακοίνωση της απόφασης

Μια νίκη, μια αθώωση και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμπαράσταση!

Την αθώωση μου αποφάσισε σήμερα το Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Τη μήνυση είχε υποβάλει εναντίον μου ο μέχρι πρότινος συνήγορος της χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια, Άγγελος Αγγελέτος, για το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2014 είχα ενημερώσει μέσω email (την ιδιωτική λίστα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της συντονιστικής επιτροπής των φιλοζωικών σωματείων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας) πως ο συγκεκριμένος δικηγόρος είχε αναλάβει την υπεράσπιση της βουλευτή της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού του νεοναζιστικού κόμματος.

Σε εκείνο το email – καθώς η Π.Φ.Π.Ο. είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον συγκεκριμένο δικηγόρο – είχα χρησιμοποιήσει μεταξύ άλλων τη φράση «άνθρωπος εμπιστοσύνης των νεοναζί» και είχα τονίσει την αναγκαιότητα η φιλοζωική κοινότητα να μην συνεργαστεί μαζί του, ώστε να μην υπάρχει κανένας συσχετισμός.

Το δικαστήριο σήμερα με την απόφαση του έκρινε ότι αυτά τα οποία έγραψα τότε είναι αξιολογικές κρίσεις από μέρους μου, αποδεχόμενο ουσιαστικά το επιχείρημα του συνηγόρου μου Θανάση Καμπαγιάννη, πως ως δημοσιογράφος έχω τη δυνατότητα αλλά και το καθήκον να προβαίνω σε οποιαδήποτε είδους ενημέρωση ακόμα και αν αυτή περιλαμβάνει αξιολογικές κρίσεις, όπως η προαναφερόμενη, όταν βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Αποδεικνύεται έτσι πόσο δίκιο είχα ως εργαζόμενη δημοσιογράφος (και ως μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.) να μιλάω για δίκη γνώμης και για δημοσιογραφική δίωξη. Τέλος να αναφέρω ότι το δικαστήριο έπαυσε και την ποινική δίωξη σε βάρος μου για το αδίκημα της εξύβρισης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)