to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 27.09.2019

Κοινωνία

Αθωώθηκε από το δικαστήριο ο Κώστας Φωθιαδάκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Για την αλληλεγγύη στον αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, αθώο έκρινε τον Κ. Φωθιαδάκη, πρώην μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών


Αθώο έκρινε τον Κ. Φωθιαδάκη, πρώην μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής 27/9. Κατά τη διάρκεια κινητοποίησης των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ που είχαν απολυθεί από την τότε ηγεσία του Υπουργείου. Ο Κ. Φωθιαδάκης, μαζί με βουλευτές, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, ο Κ. Φωθιαδάκης είχε βρεθεί στον δρόμο προκειμένου να συμπαρασταθεί στον αγώνα των καθαριστριών. Επιχειρώντας να αποκρούσει αναίτια επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά των γυναικών, βρέθηκε να κατηγορείται για “διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης”.

Σύμφωνα με την εξιστόρηση του για τα γεγονότα: “οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονταν στο δρόμο, κυριολεκτικά για 10 μήνες (συνολικά έμειναν για πάνω από ένα χρόνο), αφού είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το κτίριο του Υπουργείου στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, τους τελευταίους 2 μήνες εκείνη την περίοδο (Ιούνιος 2014). Αρκετές ήταν οι φορές που ήρθαν αντιμέτωπες με την βαρβαρότητα της περιόδου του δόγματος της μηδενικής ανοχής.

Η πολιτική επιλογή της συμπαράστασης στον αγώνα τους πρακτικά και οργανωτικά μας έβαλε στο πλαίσιο της καθημερινής στήριξής τους.  Έτσι και την 12.6.2014 βρισκόμουν στο Υπουργείο Οικονομικών μαζί με άλλα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και με άλλους αλληλέγγυους, περιμένοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου που θα αποφαινόταν σχετικά με την επαναπρόσληψη τους.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας (15.30), προσήλθε στο χώρο του υπουργείου ο δικηγόρος τους προκειμένου να τους ανακοινώσει την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριπτε το αίτημά τους για επαναπρόσληψη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στις παρευρισκόμενες καθαρίστριες και αποφάσισαν εκείνη τη στιγμή να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών (οδό Νίκης)  προκειμένου να δείξουν την απογοήτευσή τους και να δώσουν «το μήνυμα» ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους. Μαζί με άλλους αλληλέγγυους και δημοσιογράφους ακολουθήσαμε την πορεία των καθαριστριών για να δείξουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας.

Στο σημείο βρέθηκαν δύο διμοιρίες των ΥΜΕΤ που αρχικά προσπάθησαν να αποτρέψουν την πρόσβαση στο Υπουργείο. Αργότερα μας περικύκλωσαν αναίτια και χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά των καθαριστριών και των υπολοίπων παρευρισκόμενων που ακολουθούσαν την πορεία, οι δυνάμεις των ΥΜΕΤ άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μας με σκοπό να απωθήσουν τις καθαρίστριες και να τις απομακρύνουν από το σημείο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι καθαρίστριες τους φώναζαν «σταματήστε είμαστε μανάδες σας». Ωστόσο, οι αστυνομικοί συνέχισαν εντελώς αναίτια να τις χτυπούν και τις σπρώχνουν με τις ασπίδες τους.

Οι αστυνομικοί, προκειμένου να απωθήσουν τις καθαρίστριες, τις χτυπούσαν με τις ασπίδες τους και τις κλωτσούσαν στα πόδια. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι καθαρίστριες τους φώναζαν «σταματήστε είμαστε μανάδες σας». Ωστόσο, οι αστυνομικοί συνέχισαν εντελώς αναίτια να τις χτυπούν και τις σπρώχνουν με τις ασπίδες τους. Στη θέα αυτής της άδικης επίθεσης τρέξαμε μπροστά όπως και άλλοι αλληλέγγυοι (μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Χρήστος Καραγιαννίδης) και παραταχτήκαμε με την πλάτη μας μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό να προστατέψουμε τις καθαρίστριες από τα χτυπήματα των αστυνομικών.

Μάλιστα, χαρακτηριστικά τους λέγαμε «χτυπήστε εμάς όχι αυτές». Ταυτόχρονα, προσπαθούσαμε να τους πείσουμε να σταματήσουν την άδικη και αναίτια επίθεση σε βάρος των καθαριστριών. Παρόλα αυτά, η άδικη επίθεση των αστυνομικών συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν καθαρίστριες, διάφοροι αλληλέγγυοι και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο σημείο για να καταγράψουν τα γεγονότα. Καμία επίθεση δεν έγινε από την πλευρά μας προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Κατηγορούμενοι/ες: Κ. Φωθιαδάκης – Φωτεινή Νικηταρά (καθαρίστρια) και ένας ακόμα αλληλέγγυος.
Κατηγορία – απλή Σωματική Βλάβη και διατάραξη της κοινής ειρήνης
Το κατηγορητήριο καταλήγει πως όλα αυτά έγιναν από απέχθεια για την κοινωνική τάξη των πραγμάτων”.

Το ιστορικό της κινητοποίησης των καθαριστριών

Ο Κ. Φωθιαδάκης μας υπενθυμίζει το ιστορικό της υπόθεσης και τους υπουργούς  της κυβέρνησης Σαμαρά που έλαβαν την απόφαση να απολύσουν τις εργαζόμενες, σημειώνοντας πως“οι 595 Καθαρίστριες του ΥπΟικ βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα αρχικά με μία ΚΥΑ (Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) στα τέλη του 2013 (Σεπτέμβρης), μέσω της κατάργησης όλων των οργανικών και προσωρινών θέσεων προσωπικού, καλυμμένες ή μη.
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο Κ. Μητσοτάκης και Υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας.

Και προσθέτει: “Ακολούθησε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέταξε την επανατοποθέτησή τους και αναγνώριζε ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.. Το Δημόσιο (ΥΠΟΙΚ) προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για ακύρωση της απόφασης με την αιτιολογία πως το Μονομελές ήταν αναρμόδιο. Οι Νομικοί παραστάτες του υπουργείου ανέφεραν τότε ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαλλήλων. Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ.

Στις 12/6 ο Άριος Πάγος έθεσε σε αναστολή την απόφαση του Πρωτοδικείου και οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν. Αυτή ήταν και η μέρα που δεχτήκαμε τις επιθέσεις των αστυνομικών στην προσπάθεια των κοριτσιών να δουν των Υπουργό Οικονομικών και ενώ δεν συληθήκαμε τότε, ακολούθησε τις επόμενες μέρες μπαράζ προσαγωγών με αναίτιες δικαιολογίες, πχ εμένα, δύο μέρες μετά, με ακολούθησαν στο σπίτι της φίλης μου και την επόμενη σταμάτησαν το ταξί που επέβαινα και με οδήγησαν στο ΑΤ Ομόνοιας με αιτιολογία πως μοιάζω με ληστή κοσμηματοπωλείου μόνο και μόνο για να βρουν τα στοιχεία μου και πολύ αργότερα ήρθαν και οι μηνύσεις. Καθαρά εκδικητικές για τη σταθερή αλληλεγγύη μας.

Τον Σεπτέμβρη του 2014, ο Άρειος Πάγος ανέβαλε για τις 25 Φεβρουαρίου του 2015 την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου, επί της αίτησης του υπουργείου Οικονομικών για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή, μετά τις εκλογές του Γενάρη 2015 και την επαναπρόσληψη των καθαριστριών”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)