to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:09 | 06.12.2016

Κοινωνία

Αθωώθηκαν οι 3 συλληφθέντες της απεργιακής κινητοποίησης της Κυριακής 28/12/14

Οι 3 διαδηλωτές διώκονταν για την συμμετοχή τους στην συγκέντρωση αλληλεγγύης της Κυριακής 28/12/14 έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως


Όπως αναφέρει το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας», η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική για τους 3 εργαζόμενους που είχαν συλληφθεί κατά τη συγκέντρωση αλληλεγγύης της Κυριακής 28/12/14 έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως. Τη σημερινή (Τρίτη 6/12) συγκέντρωση αλληλεγγύης στήριξε πλήθος αλληλέγγυου κόσμου από σωματεία εργαζομένων, εργατικές ομάδες, συνελεύσεις γειτονιάς, φοιτητικούς συλλόγους, πολιτικές ομάδες και συλλογικότητες. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις ενημέρωσης και προπαγάνδισης, σε εργασιακούς χώρους (WIND, ΝΟΚΙΑ, καταστήματα Ερμού, βιβλιοπωλείο Ιανός και πιάτσα του βιβλίου κ.α.) το διάστημα που προηγήθηκε, ώστε να αναδειχτεί το γεγονός.

Το ιστορικό:

 

Στις 28/12/14, ημέρα που τα καταστήματα θα ήταν ανοιχτά με τροπολογία της τότε κυβέρνησης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) κήρυξε απεργία στον κλάδο με απεργιακές συγκεντρώσεις στα καταστήματα Παπασωτηρίου και Ιανός, στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Κυριακάτικης Αργίας, την οποία στήριξε το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, όπου συμμετέχουν  τα  Σωματεία εργαζομένων σε Nokia και Wind. Όπως αναφέρουν τα τελευταία, «η εργοδοσία του Ιανού είναι γνωστή για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την τρομοκρατία που επιβάλλει στο χώρο εργασίας. Την Κυριακή 28/12/14, έγινε επίσης γνωστή ως εντολέας της βίαιης καταστολής των απεργών και των αλληλέγγυων που βρίσκονταν έξω από το κατάστημα καλώντας όλα τα σώματα καταστολής της αστυνομίας τα οποία επιτέθηκαν με βιαιότητα στους απεργούς και τους αλληλέγγυους και προχώρησαν σε 4 συλλήψεις (οι 2 εκ των συλληφθέντων ήταν περαστικοί), με σκοπό ο Ιανός να προχωρήσει μεταξύ άλλων και στην περάτωση των εκδηλώσεων που είχε προγραμματίσει.

Στη συνέχεια, έγινε  συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως, όπου ο ΣΥΒΧΑ κατέθετε μήνυση εναντίον της εργοδοσίας του Ιανού και στο οποίο κρατούνταν οι 4 συλληφθέντες. Τότε  δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν βίαια τους συγκεντρωμένους. Μάλιστα, ενώ οι τελευταίοι υποχωρούσαν, οι δυνάμεις καταστολής  άρχισαν  να τους χτυπούν και τρία άτομα, μέλη σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Σωματείου της Wind , Στέφανος Μάλαμας και συνδικαλιστής του Σωματείου Εργαζομένων στη Nokia. Προηγήθηκε πρώτα το δικαστήριο των 4 πρώτων συλληφθέντων εκ των οποίων οι 2 αθωώθηκαν ως περαστικοί. Οι άλλοι 2 συνάδελφοί μας καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση και έχουν εφεσιβάλλει την απόφασηΣτις 06/12/16 θα εκδικαστεί η δίωξη εναντίων των 3 συναδέλφων μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)