to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 09.09.2019

Πολιτική

Αθώος ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης για την υπόθεση της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας

Ομόφωνα αθώος, μετά και από απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας, κηρύχθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών πολιτείας.


Το αδίκημα το οποίο του είχε αποδοθεί αφορούσε σε μια ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή το 2006 για τα ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ και στην οποία -κατά την κατηγορία-περιλαμβάνονταν στοιχεία από απόρρητο έγγραφο.

Όπως υποστήριξε στην αγόρευση του ο εισαγγελέας της έδρας και δέχτηκε το δικαστήριο δεν στοιχειοθετείτο το αδίκημα .

«Ποιο είναι το κρατικό μυστικό όταν ο αρμόδιος υπουργός είχε απαντήσει (στην επίμαχη ερώτηση) αναλυτικά; Δεν αποδεικνύεται ότι εξώθησε άλλον να του χορηγήσει τα στοιχεία» ανέφερε ο εισαγγελέας .

Ο ίδιος ο κ.Καρχιμάκης,στην απολογία του αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι "λειτούργησε θεσμικά και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για να μην θρηνήσει η χώρα κι άλλες ζωές όπως είχε γίνει στην τραγωδία με το ΣΙΝΟΥΚ".

Επικαλέστηκε μάλιστα και αυτός το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε απαντήσει εκτενώς στην ερώτηση του χωρίς να κάνει λόγο για απόρρητα στοιχεία.

Αναφερόμενος δε στην ποινική του εμπλοκή έκανε λόγο για στοχοποίηση που οφείλετο -όπως υποστήριξε -στο γεγονός ότι είχε αποκαλύψει την υπόθεση των ομολόγων και το θέμα των off-shore πολιτικών προσώπων.

Ως μάρτυρας υπεράσπισής του κατέθεσε ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος αναφέρθηκε στο" υψηλό αίσθημα ευθύνης του "και στο ότι καθώς «ουδείς τον κρατούσε» γινόταν αποδέκτης υλικού και εγγράφων όσοι λίγοι εκείνη την περίοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο. "Είχε γίνει στόχος επειδή τον φοβούνταν», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)