to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 26.02.2018

πηγή: documentonews.gr

Πολιτική

Αθώος κρίθηκε ο Κώστας Βαξεβάνης στη δίκη με τη Λίνα Νικολοπούλου -Στουρνάρα

Το Τριμελές Εφετείο Πλημελλημάτων αθώωσε το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη με πλειοψηφία 2-1 για όσα είχε αποκαλύψει αυτός και η δημοσιογραφική ομάδα του Hot Doc για τις σχέσεις της συζύγου Στουρνάρα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Το δικαστήριο έκρινε ότι όσα είχε αποκαλύψει ο Βαξεβάνης ανταποκρίνονται στην αλήθεια, καθ' ότι προέκυπταν μέσα από πόρισμα των αρμόδιων επιθεωρητών Υγείας.

Πρόκειται για μια ακόμα δικαίωση τόσο του Κώστα Βαξεβάνη όσο και της ίδιας της δημοσιογραφίας αφού προφανώς το δικαστήριο αναγνώρισε και το δικαιολογημένο ενδιαφέρον αλλά και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκεί κριτική σε δημόσια πρόσωπα όπως ο κεντρικός τραπεζίτης και η σύζυγός του.

Νωρίτερα, την απαλλαγή του Κώστα Βαξεβάνη ζήτησε ο εισαγγελέας, λέγοντας ότι είναι απολύτως δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του για την υπόθεση.

Η Αγόρευση του εισαγγελέα στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη

«Δύσκολο να αποδείξει την αλήθεια ο κατηγορούμενος...

Θα μείνω στην παραδοχή της πρωτόδικης απόφασης που είπε ότι μπορεί και να είναι αληθή όσα είπε ο δημοσιογράφος, οπότε θα δούμε αν υπήρχε σκοπός εξυβρίσεως.

Είναι γεγονός ότι είχε στη διάθεση του το πόρισμα των επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ και από το περιεχόμενο του τού δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός ήταν διαβλητός κι έγινε για να δοθούν χρήματα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είχε καθήκον να προβάλει αυτό το γεγονός .

Είναι δημοσιογράφος που ερευνά σκάνδαλα, ελέγχει την εξουσία.

Διαπίστωσε κάποια γεγονότα, θα μπορούσε να είναι και οξύς και κριτικός , δεν θα μπορούσαμε να πούμε λιγότερο ήπιο, δεν είναι δικαστική απόφαση αλλά ένα δημοσίευμα που θέλει να ελέγξει τη δημόσια διοίκηση. Η κ. Στουρνάρα είναι δημόσιο πρόσωπο ,όπως ο σύζυγός της και η γυναίκα του Καίσαρα πρέπε και να φαινεται τίμια.Δεν λέω ότι έκανε κάτι η ίδια, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ που την εξέθεσε. Έντονη η διατύπωση αλλά όχι μειωτική.

Δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου .Να απαλλαγεί.»

«Η είδηση είναι η αθώωσή μου στη δίκη με την κα Στουρνάρα - Καλή τύχη κ. Σαμαρά»

Δήλωση για την αθώωσή του στη δίκη με τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα καθώς και τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο δημοσιογράφος εξερχόμενος του αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων στο οποίο οδηγήθηκε μετά την παράδοσή του στις Αρχές εξαιτίας της μήνυσης Σαμαρά που ζήτησε να ακολουθεί η διαδικασία του αυτόφωρου δήλωσε: «Η είδηση είναι ότι αθωώθηκα στη δική με τη κυρία Στουρνάρα στο Εφετείο. Καλά θα κάνετε λοιπόν να το δημοσιοποιήσετε ως είδηση.

Επίσης, θέλω να πω στον κύριο Σαμαρά ο οποίος δεν αντιμετωπίζει μια γενική κατηγορία μετά από μήνυση κάποιου τρελού για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά πολύ σοβαρές κατηγορίες στην υπόθεση της Novartis, καλή τύχη».

Ο δημοσιογράφος αυτήν την ώρα μεταφέρεται στη ΔΕΕ για να του πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα, όπως ορίζει η διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ εν συνεχεία θα μεταφερθεί στην Ευελπίδων.

Μαντζουράνης: Η κ. Στουρνάρα ήθελε να συσκοτίσει την υπόθεση

«Για να κριθεί αν το επίδικο δημοσίευμα είναι αληθές, θα πρέπει το δικαστήριό σας να διερευνήσει αν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο του πορίσματος των ελεγκτών Υγείας» ανάφερε κατά την έναρξη της αγόρευσής του ο Γιάννης Μαντζουράνης. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση το δημοσίευμα είναι αληθές και επανέλαβε εμφατικά το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του δημοσιογράφου για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κ. Μαντζουράνης επεσήμανε το γεγονός ότι η Λίνα Νικολοπούλου δεν έκανε μήνυση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ προηγούμενου τεύχους του Hot Doc στο οποίο καταγράφονταν με λεπτομέρειες τα συμπεράσματα των ελεγκτών για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις σχέσεις του με την εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά επέλεξε να κινηθεί νομικά εναντίον του δημοσιογράφου για μία και μόνο αναφορά, σ' ένα τεύχος που αναφερόταν γενικά στις ρεμούλες του ΚΕΕΛΠΝΟ και στο πάρτι που γενικώς γινόταν μέσω της διαφήμισης.

Ως προς τις αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ και το γεγονός ότι «βάφτισε» κολλητικό τον καρκίνο, φράση την οποία η πλευρά της κ. Νικολοπούλου ερμηνεύει ως προσπάθεια του Βαξεβάνη να προσάψει και στην ίδια ευθύνες, ο Γιάννης Μαντζουράνης εξήγησε πως προκύπτει σαφώς ότι η λέξη «βάφτισαν» αφορά αποκλειστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ από το οποίο τελικώς ωφελήθηκε η εταιρία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη. Εξάλλου, ο κ. Μαντζουράνης υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που η εταιρία της κ. Νικολοπούλου πήρε χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ τότε εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει ότι πήρε χρήματα η οικογένεια Στουρνάρα.

Μιλώντας για τις περιβόητες πια διαφημίσεις για τον καρκίνο τις οποίες η εταιρία της Λίνας Νικολοπούλου είχε αναλάβει, ο Γιάννης Μαντζουράνης τόνισε ότι δεν είχε καν ερωτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο παρότι αυτό ήταν αρμόδιο να πάρει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ με λεπτομέρειες παρουσίασε τα στοιχεία εκείνα που καταδεικνύουν ότι ο διαγωνισμός τον οποίο τελικά κέρδισε τελικά η εταιρία της κ. Στουρνάρα και αφορούσε τα διαφημιστικά σποτ του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καρκίνο, ήταν προβληματικός.

Είναι ενδιαφέρον ότι αναλύωντας το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας για το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο η πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου αμφισβήτησε με το σκεπτικό ότι δεν διαπίστωσε ποινικές ευθύνες αλλά εξέφραζε αμφιβολίες, ο κ. Μαντζουράνης ξεκαθάρισε πως οι επιθεωρητές ζητούν ξεκάθαρα την παραπομπή της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για το αδίκημα της απιστίας. Διαβάζοντας το σχετικό απόσπασμα, εξήγησε ότι πράγματι στο σκεπτικό τους εκφράζουν αμφιβολία στο διατακτικό ωστόσο είναι σαφείς ζητώντας παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Υπογράμμισε επίσης ο Γιάννης Μαντζουράνης εκείνο που κατά την απολογία του τόνισε ο Βαξεβάνης. Ότι δηλαδή η πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου δεν παρουσίασε τα στοιχεία εκείνα από τα οποία θα προέκυπτε ότι το διαφημιστικό της έργο ήρθε σε πέρας, παρότι από το πρώτο δικαστήριο ισχυρίζεται πως αυτά τα παραστατικά υπάρχουν. «Αν υπήρχαν στοιχεία που να αποδείκνυαν τον ισχυρισμό τους, θα τα είχαν προσκομίσει» σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης και συμπλήρωσε ότι «η κ. Στουρνάρα μπορούσε να φέρει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όσα λένε οι επιθεωρητές είναι μπαρούφες, αλλά δεν τον έκανε. Και δεν το έκανε όχι για την ήθελε, αλλά γιατί δεν μπορούσε. Γιατί ήθελε να συσκοτίσει την υπόθεση».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μαντζουράνης ανέλυσε τη σταδιοδρομία του Γιάννη Στουρνάρα στα δημόσια πράγματα εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, εξηγώντας πως ως πρόσωπο της μόνιμης επικαιρότητας που κατέχει επιτελικές θέσεις και σήμερα είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν μπορεί παρά να δέχεται σκληρή και αυστηρή κριτική. Όπως άλλωστε και η επιχειρηματίας σύζυγός του. Ζήτησε κλείνοντας από το δικαστήριο, να κηρύξει τον Κώστα Βαξεβάνη αθώο. 

Αμφισβητεί και τα έγγραφα του FBI η πλευρά Στουρνάρα

Κατά την αγόρευσή τους, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής ισχυρίστηκαν ότι όσα ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης κατά την απολογία του είναι άσχετα με την υπόθεση αφού τότε που γράφονταν όσα γράφονταν στο Hot Doc δεν ήταν γνωστά τα στοιχεία της υπόθεσης Novartis. Ισχυρίστηκαν με άλλα λόγια ότι κακώς ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε στοιχεία που σήμερα έχουν προκύψει και εμφανίζουν τη σύζυγο Στουρνάρα να εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis, παρότι αυτά ισχυροποιούν όσα υποστηρίζει περί της αλήθειας όσων έγραψε.

Ο πρώτος εκ των συνηγόρων χαρακτήρισε τον Βαξεβάνη ως «σουπιά που ξέρει ελίσσεται» και τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα γιατί ως ερευνητής δημοσιογράφος θα έπρεπε να γνωρίζει κι άλλα στοιχεία της υπόθεσης την οποία αποκάλυψε τα οποία σύμφωνα με το σκεπτικό του θα ενίσχυαν τη θέση της πελάτισσάς τους. Επιχείρησε ταυτόχρονα να πείσει ότι ο Βαξεβάνης προσπάθησε να συνδέσει τη Λίνα Νικολοπούλου και τον Γιάννη Στουρνάρα με τους ναρκέμπορους του Noor 1 και τη «μαφία του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Κατά την πλευρά της κ. Στουρνάρα, ο Βαξεβάνης ήθελε να προσβάλλει την οικογένεια Στουρνάρα, με απώτερο σκοπό να «ενοχοποιήσει» τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δήθεν επειδή πρόκειται για πολιτικό αντίπαλο. Ο Βαξεβάνης, ισχυρίστηκε ο πρώτος εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, δεν ήθελε να ενημερώσει τον κόσμο αλλά να πετάξει λάσπη όπως θα έκανε για οποιονδήποτε.

Ο έτερος συνήγορος Σπύρος Μουζακίτης επέμεινε ότι ο Κώστας Βαξεβάνης έχει δυσφημίσει και συκοφαντήσει τη Λίνα Νικολοπούλου και επέμεινε ότι είναι αναληθή όσα έγραψε στο Hot Doc αναφορικά με το ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ «βάφτισε» κολλητικό τον καρκίνο. Είπε μάλιστα ότι το δημοσίευμα δημιούργησε πρόβλημα στην εταιρία της κ. Νικολοπούλου, η οποία εξ αιτίας αυτών των δημοσιευμάτων αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της.

Ο κ. Μουζακίτης δεν παρέλειψε να εκθειάσει τόσο τη Λίνα Νικολοπούλου, όσο και τον Γιάννη Στουρνάρα τον οποίο χαρακτήρισε άμεμπτο και καταρτισμένο, εξ ου και σύμφωνα με το σκεπτικό του, γίνεται στόχος. Κλείνοντας και προτού ζητήσει την ενοχή του Κώστα Βαξεβάνη, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής αμφισβήτησε την εγκυρότητα των εγγράφων του FBI που παρουσίασε στο δικαστήριο η πλευρά του κατηγορούμενου, λέγοντας ότι είναι ανεπικύρωτα και δεν αποδεικνύουν την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Η απολογία του Κώστα Βαξεβάνη

Χείμαρρος υπήρξε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κατά την απολογία του.

Το σκεπτικό του είναι ότι όπως άλλωστε προκύπτει από τα έγγραφα του FBI, η κ. Στουρνάρα εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis και η εταιρία της εμφανίζεται ως όχημα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Το διακύβευμα, είπε ο Βαξεβάνης, δεν είναι αν έχω εξυβρίσει την κ. Στουρνάρα. Το διακύβευμα είναι το δημόσιο συμφέρον, το αν υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ο δημοσιογράφος έκανε μια σύντομη αναφορά στο σκάνδαλο Novartis, εξηγώντας τις τρεις πτυχές του που είναι ο χρηματισμός γιατρών, ο χρηματισμός πολιτικών αλλά και το σύστημα ξεπλύματος του μαύρου χρήματος μέσα από συγκεκριμένες εταιρίες. Παρεμπιπτόντως, είπε ο Βαξεβάνης, στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και σ' αυτή της Novartis εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα.

Για την ουσία της υπόθεσης, ο Κώστας Βαξεβάνης υπενθύμισε ότι ασχολείται με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη από το 2008 όταν το τηλεοπτικό «Κουτί της Πανδώρας» είχε αποκαλύψει τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο η χώρα μας επιχειρούσε να προμηθευτεί αντιδραστήρια αίματος σε τιμές τρεις φορές υψηλότερες απ' αυτές τις οποίες πλήρωναν άλλες χώρες, αλλά και εμβόλια για τον Η1Ν1 με τα οποία θα μπορούσαν να εμβολιαστούν δυόμιση Ελλάδες! Πρόκειται για υποθέσεις οι οποίες στοίχισαν στην Ελλάδα εκατοντάδες εκατ. ευρώ και σήμερα συμπεριλαμβάνονται στο σκάνδαλο Novartis.

Εξάλλου, ο Κώστας Βαξεβάνης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γινόταν το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στην υπόθεση Novartis, όπως περιγράφεται από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Υπενθύμισε έτσι ότι σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα μια από τις εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα ήταν αυτή του πρώην εργοδότη της συζύγου Στουρνάρα, Κυριάκου Γριβέα, ενώ όπως τόνισε μάρτυρας αναφέρει και την εταιρία της κ. Νικολοπούλου ως όχημα ξεπλύματος.

Ως προς το επίδικο δημοσίευμα, ο Βαξεβάνης τόνισε το αυτονόητο: ότι η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Hot Doc ασχολήθηκε με μια υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσίασε συμβάσεις του Κέντρου με την εταιρία της κ. Στουρνάρα οι οποίες δεν αμφισβητούνται και τέλος αποκάλυψε πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας οι οποίοι κατέληγαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στο περιβόητο συνέδριο e-health το οποίο αντί του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλαβε κατόπιν ανάθεσης από τον τότε υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, η εταιρία της κ. Στουρνάρα η οποία κατάφερε ω του θαύματος να το οργανώσει σε μόλις τρεις ημέρες, ενώ μίλησε και για άλλον διαγωνισμό του Δημοσίου στον οποίο συμμετείχε η εταιρία της Λίνας Νικολοπούλου ενώ λόγω προηγούμενης καταδίκης της για άσχετη υπόθεση δεν είχε το δικαίωμα. Ο Βαξεβάνης επανέλαβε δε ότι κατά το άνοιγμα των προσφορών καμιά από τις άλλες εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δεν εμφανίστηκε για να δει τα αποτελέσματα, γεγονός που όπως είπε, δημιουργεί ερωτηματικά.

Είπε ταυτόχρονα, πως το πόρισμα των επιθεωρητών που έλεγξαν τις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αμφισβητεί μεταξύ άλλων και αφού έχουν συμπεράνει ότι κακώς έγινε ο παραπάνω διαγωνισμός αφού αφορούσε τον καρκίνο ο οποίος ως γνωστόν δεν αποτελεί λιμώδες νόσημα, το αποτέλεσμα. Αμφισβητεί δηλαδή ότι η εταιρία της κ. Στουρνάρα παρέδωσε τα διαφημιστικά για τα οποία πληρώθηκε. «Σε καμιά από τις δύο δίκες με την κ. Στουρνάρα δεν εμφάνισε τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρέδωσε τα διαφημιστικά σποτ κι αυτά προβλήθηκαν, παρότι ισχυρίζεται ότι τα έχει» συνέχισε ο δημοσιογράφος επαναλαμβάνοντας ότι σύμφωνα με τους επιθεωρητές Υγείας ούτε το ΚΕΕΛΠΝΟ διέθετε σχετικά αποδεικτικά. «Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι μια εταιρία σαν της κ. Στουρνάρα δεν έχει τα αποδεικτικά στοιχεία;» διερωτήθηκε με νόημα.

Επανερχόμενος στο ζήτημα του ξεπλύματος, ο Βαξεβάνης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο μέσω τριών-τεσσάρων διαφημιστικών εικονικού έργου και του κ. Κυριόπουλου ο οποίος ήταν επικεφαλής της Σχολής Δημόσιας Υγείας γινόταν αυτό. Ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε σχετικά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι περιγράφουν στις καταθέσεις τους λεπτομερώς συγκεκριμένα περιστατικά, εμπλέκοντας την εταιρία της Λίνας Νικολόπουλου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής διέκοψε προς στιγμήν την απολογία του Κώστα Βαξεβάνη, σχολιάζοντας ότι όσα περιγράφει αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis είναι άσχετα με την υπόθεση. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της έδρας η οποία τον ανακάλεσε στην τάξη. Ο Βαξεβάνης σχολίασε πάντως ότι αν και αρχικώς απορούσε γιατί η κ. Στουρνάρα κατέθεσε εναντίον του μήνυση, αντιλήφθηκε τελικώς ότι η υπόθεση ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή που φανταζόταν.

Κλείνοντας την απολογία του, ο Βαξεβάνης υπογράμμισε τον ρόλο του δημοσιογράφου στην κοινωνία. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο δημοσιογράφος είναι μαντρόσκυλο της κοινωνίας και είναι υποχρεωμένος να αποκαλύπτει και να ασκεί κριτική και τόνισε ότι ως δημοσιογράφος ο ίδιος γράφει πάντοτε επικαλούμενος έγγραφα την ίδια στιγμή που τα δημόσια πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνάς τους αντί απαντήσεων καταθέτουν μηνύσεις. Ο δημοσιογράφος, είπε, πρέπει να αποκαλύπτει την αλήθεια που οι άλλοι προσπαθούν να κρύψουν.

Τόνισε ότι την ίδια στιγμή που απολογείται δέκα αστυνομικοί με πολιτικά περιμένουν έξω από την αίθουσα για να τον συλλάβουν σαν να είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας. Και τούτο γιατί ένας πρώην πρωθυπουργός αυτοπροσώπως κατέθεσε μήνυση εναντίον του. Κάποιοι λένε πως πρέπει να έχουμε ησυχία, συνέχισε ο δημοσιογράφος. Μόνο που το ζητούμενο, είπε, δεν είναι να έχουμε ησυχία αλλά τιμιότητα.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι δεν έχει εις βάρος του καμία καταδίκη. Όποτε με κατηγορούν αθωώνομαι, συνέχισε, για να θυμίσει την περίπτωση Βγενόπουλου ο οποίος τον κυνήγησε ανηλεώς δίχως επιτυχία αφού η αλήθεια έλαμψε, αλλά και αυτή του Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα για δωροληψία κι επίσης έχει καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του έπειτα από αποκάλυψη του περιοδικού Hot Doc. 

Ο Κώστας Βαξεβάνης εμφανίστηκε στο δικαστήριο κόντρα στις Κασσάνδρες

Εμφανίστηκε κόντρα στις Κασσάνδρες που ένα 24ωρο τώρα ...προμήνυαν ότι θα ...κρυφτεί λόγω της μήνυσης σε βάρος του από τον Αντώνη Σαμαρά που έχει ζητήσει τη σύλληψή του με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ο Κώστας Βαξεβάνης.

"Είναι στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου εν αναμονή της απολογίας του και δεν δικαιούται κανείς να τον συλλάβει", τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου, που απομάκρυνε από την αίθουσα και την ομάδα των αστυνομικών οι οποίοι προφανώς είχαν έρθει για να συλλάβουν τον Κώστα Βαξεβάνη.

Ακόμα το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα ενστάσεις της πολιτικής αγωγής , όπως :

Να μην ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο το αποδεικτικό υλικό που προσκόμισε η πλευρά Βαξεβάνη κι αφορούν τα έγγραφα του FBI και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis αιτήθηκε η πλευρά της κ. Στουρνάρα.

"Τι έγγραφα είναι αυτά ; δεν προκύπτει από που προέρχονται", ισχυρίστηκαν οι νομικοί παραστάτες της πολιτικώς ενάγουσας.

Είναι αληθή γνήσια έγγραφα, δεν είναι υποτιθέμενα, αντέτεινε η υπεράσπισής Βαξεβάνη Το FBI αναφέρει την εταιρεία της κ. Στουρνάρα ως όχημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επεσήμανε ο Γιάννης Απατσίδης.

Το Δικαστήριο έλαβε υπόψιν του έγγραφα για το σκάνδαλο Novartis

"Το θέμα το έχει λύσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τόνισε ο Γιάννης Μαντζουράνης, πρόκειται για απόδειξη αθωότητας κατηγορουμένου, επιτρέπεται η χρήση τους ακόμα κι αν προέρχονται από άλλη ποινική δίκη που δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. Δεν υπάρχει καμία ακυρότητα.

Αυτό είναι αποδεικτικό μέσον, η δίκη αφορά και την αλήθεια του δημοσιεύματος. Το δικαίωμα του κατηγορουμένου να αποδείξει την αλήθεια του δημοσιεύματος του που είναι βασικός υπερασπιστικός του ισχυρισμός. Δεν μπορείτε να του στερήσετε αυτό το δικαίωμα.

Μουζακίτης : Δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ότι υπάρχει ψήγμα αληθείας σε αυτά που έγραψε και προσπαθεί με αυτά τα έγγραφα που προσκόμισε να αποδείξει ότι βαφτίστηκε ο καρκίνος κολλητικός για να πάρει το έργο η κ. Στουρνάρα. Είναι μυστική η έρευνα που γίνεται, το υλικό αυτό διακρίνεται από απαρέγκλιτη μυστικότητα, η χρήση του δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα. Είναι υλικό προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν έχει ασκηθεί καν προκαταρκτική εξέταση. Κάποτε όταν αυτοί οι άνθρωποι άκουγαν γι’ αυτή την υπηρεσία πάθαιναν αναφυλαξία, άκουγαν FBI κι έβγαζαν σπυριά".

Βαξεβάνης : Ποιοι άνθρωποι κύριε; ξέρετε τι έκανα εγώ;...

Μαντζουράνης : η προκαταρκτική είναι μυστική...πρώτον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση κατά του Φρουζή... Καταθέτω σωρεία αποφάσεων Αρείου Πάγου που απέρριψε αναιρέσεις με αυτό το επιχείρημα που επικαλείται η πολιτική αγωγή. Εκτός αν προσβάλουν τα έγγραφα ως πλαστά και να κατονομάσουν και τον πλαστογράφο.

Εισαγγελέας: θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν εδώ είχαμε κακούργημα και όχι πλημμέλημα .Δεν αφορούν την υπόθεση. Να γίνει δεκτή η ένσταση της πολιτικής αγωγής.

Μαντζουράνης: Φει βολάν στη Βουλή έγιναν τα έγγραφα. Σε απάντηση του εισαγγελέα που λέει ότι δεν ξέρουμε και από που προέρχονται. Χρησιμοποιήθηκαν και στην έναρξη της προκαταρκτικής διαδικασίας στη Βουλή και δεν προσβάλλονται ως πλαστά. Και βέβαια δεν είναι άσχετα με την υπόθεση, αναφέρονται στην κ. Στουρνάρα στην εταιρεία της και τις δουλειές που έπαιρνε...

Απατσίδης : Έχει κριθεί νομολογιακά ότι επιτρέπεται για την απόδειξη αθωότητας κατηγορουμένου , ανεξάρτητα από το αν δικάζεται για πλημμέλημα ή κακούργημα. Όταν τα παίρνεις από τρίτον επιτρέπεται. Ακραίως υποβλήθηκε η ένσταση.

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της πολιτικής αγωγής για μη ανάγνωση των συγκεκριμένων εγγράφων...

Πολιτική αγωγή: Να μην ληφθεί τότε υπόψη η κατάθεση Πολάκη έχει ασκήσει εισαγγελικά και προανακριτικά καθήκοντα για την υπόθεση στη Βουλή...

Απατσίδης : Γιατί είναι ανακριτής του FIB ο Πολάκης ;

Μαντζουράνης : Το στοιχείο των παρανομιών του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνάρτηση και με τη Novartis έχει σχέση με το δημοσίευμα... όλα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την τοποθέτηση του κατηγορούμενου ότι το δημοσίευμα του είναι αληθές κι άρα παραμένει ατιμώρητος.

Αγόρευση συνηγόρου Γιάννη Απατσίδη Ο Κ. Βαξεβάνης έχε πάντα στοιχεία για όσα υποστηρίζει.

Ο εισαγγελέας έκανε μια πρόταση απαλλακτική με βάση όσα προκύπτουν από τη δικογραφία.Η κ.Στουρνάρα είναι αυτή που έχει την ανάγκη να χρησιμοποιήσει μια καταδικαστική απόφαση ως πλυντήριο για κάθε εισαγγελική -δικαστική έρευνα που την αφορά.

Εδώ δεν είμαστε στην πρωτόδικη δίκη στην οποία φαίνεται πως έμεινε η πολιτική αγωγή. Αυτό που καταγράφηκε με την πρωτόδικη απόφαςη είναι ότι αυτό που δημοσιεύτηκε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ψευδές. Κι εδώ διερευνούμε αν υπήρχε σκοπός εξυβρίσεως. Αντικείμενο της δίκης δεν είναι σίγουρα οι εντυπώσεις.

Αν στη θέση των ελεγκτών ήταν νομικοί το επίμαχο πόρισμα θα είχε πολλά περισσότερα σημεία .

Θεωρώ δεδομένο το δικαιολογημένο ενδιαφέρον να γράψει για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και για την κ.Στουρνάρα,σύζυγο του Γ.Στουρνάρα.

Καμία φράση του δημοσιεύματος δεν είναι εξυβριστική .

Αν ο κατηγορουμενος ανηκε όπως τον κατηγόρηςε η κ.Στουρνάρα σε καποιο παρακρατος δεν θα ειχε το δυσμενες προνομιο να μην μπορει να πεισει την εισαγγελια πρωτοδικων να ανακαλεσει τα εντάλματα αναζητήσεως.

Στη μήνυση σε βαρος του Γ. Στουρνάρα ανακαλέστηκαν τα σήματα αναζήτησης. Η κ.Νικολοπουλου που συνελήφθη να μαγνητοφωνει στην προηγούμενη δίκη εφυγε από την Ευελπίδων χωρίς να πάει ποτέ στην Εισαγγελία. Δεν υπάρχει ψήγμα σκοπού εξυβρίσεως στο επίμαχο δημοσίευμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)