to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:29 | 01.12.2018

Κοινωνία

Δικαίωση για τους αγώνες των κατοίκων

Ράπισμα η απόφαση του δικαστηρίου για την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, τη στάση του τότε υπουργού Ν. Δένδια και κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. που ενίσχυαν πολιτικά τις διώξεις και στήριζαν τη σκληρή καταστολή


Απέτυχε η επιχείρηση ποινικοποίησης του μαζικού κινήματος και των λαϊκών αντιδράσεων.

   Ομόφωνα αθώοι κηρύχτηκαν οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής που βρέθηκαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κατηγορούμενη για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής, το Φεβρουάριο του 2013. Απόφαση που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των φίλων και αλληλέγγυων που κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής τη δικαστική αίθουσα, ενώ η υπεράσπιση μίλησε για απόλυτη δικαίωση. 

   Συνολικά 21 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής αντιμετώπισαν βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και ληστεία, κατηγορίες τις οποίες αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή, κάνοντας λόγο για φρονηματικές διώξεις που ως στόχο είχαν «να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού». 

   Εξάλλου, και κατά την πολυήμερη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο ουδείς εκ των μαρτύρων φυλάκων του εργοταξίου είδε ή αναγνώρισε κάποιους από τους κατηγορούμενους, ενώ πολλοί εκ των χαρακτηριζόμενων ως μαρτύρων κατηγορίας, όπως εργοδηγοί, μικροεργολάβοι που νοίκιαζαν τα μηχανήματά τους κ.ά., σχεδόν έπλεκαν το εγκώμιο των 21 διωκόμενων, κάνοντας λόγο για «οικογενειάρχες» και ανθρώπους που «δεν θα έκαναν ζημιά στις περιουσίες μας».

   Η δικογραφία που συντάχθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στηρίχθηκε κυρίως σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, δειγματοληπτικές λείψεις DNA και κάποια «πειστήρια» που συγκεντρώθηκαν τόσο από την περιοχή του εργοταξίου όσο κατόπιν επεισοδιακών -όπως εξελίχθηκαν- εφόδων στα σπίτια κατηγορουμένων. Χαρακτηριστική ήταν η επιχείρηση που έγινε ανήμερα της Τσικνοπέμπτης του 2013, όταν δεκάδες αστυνομικοί απέκλεισαν την Ιερισσό και κατέστειλαν τις αντιδράσεις των κατοίκων με ρήψεις χημικών, ακόμη και κοντά σε σχολεία.

   Οι αστυνομικές έρευνες σχολιάστηκαν και από τον εισαγγελέα της έδρας, που κατά την αγόρευσή του άφησε σαφείς αιχμές εις βάρος της ΕΛΑΣ για «έλλειψη σχεδιασμού» προκειμένου να αποφευχθεί η επίθεση, από τη στιγμή μάλιστα, που όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν «κλιμακούμενες αντιδράσεις». Ο εισαγγελικές λειτουργός αναφέρθηκε και στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν επαρκούν για να καταστούν ένοχοι κάποιοι κατηγορούμενοι. «Το μέσο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό, αλλά έγινε ο ίδιος ο σκοπός» επισήμανε ο ίδιος.

   Απόλυτη δικαίωση συνηγόρων και κατηγορουμένων

   «Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και την ακροαματική διαδικασία προκύπτουν ενδείξεις ενοχής εις βάρος των κατηγορουμένων, πλην όμως προέκυψαν περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις αυτές και δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ενοχή τους. Απαιτείται πλήρης απόδειξη ενοχής προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης δικανική πεποίθηση στο δικαστήριο. Γι' αυτό το λόγο κρίνονται όλοι αθώοι για όλες τις πράξεις» ήταν τα λόγια του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ανακοινώνοντας την ομόφωνη αθωωτική απόφαση.

   Όπως ήταν φυσικό η απόφαση προκάλεσε ενθουσιασμό και χειροκροτήματα σε οικείους, φίλους και αλληλέγγυους που κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί την δικαστική αίθουσα. 

   Για απόλυτη δικαίωση συνηγόρων και κατηγορουμένων, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο εκ των υπερασπιστών Γιώργος Κυρίτσης, που ανέφερε ότι με την απόφαση «κατέρρευσε η κατασκευή μιας τρομακτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε με προφανή σκοπό την καταστολή και την φρονηματική δίωξη, όχι κατ΄ ανάγκην των κατηγορουμένων, αλλά μίας ολόκληρης κοινωνίας που αντιτίθεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος». Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ομόφωνη απόφαση αποδεικνύει ότι «όπου η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεπηρέαστη λειτουργεί ως θεματοφύλακας, όχι μόνο των δικονομικών, αλλά και των ανθρωπινών δικαιωμάτων».

   Ο συνάδελφός του Βασίλης Τζιμούρτος, επίσης εκ των υπερασπιστών στη δίκη, σχολίασε ότι «οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής βιώσαν συνθήκες Γκουαντάναμο από τη στιγμή που ύψωσαν φωνή διεκδικώντας τα αυτονόητα: Νερό, Υγεία, Περιβάλλον, Βιώσιμη Ανάπτυξη». Επισήμανε δε ότι η δικογραφία ήταν «το αποκορύφωμα μιας σειράς τεχνητά διογκωμένων κατηγορητηρίων που είχαν μοναδικό στόχο να φιμώσουν όλες αυτές τις φωνές». «Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας απεδείχθη περίτρανα ότι σε δύσκολες εποχές η Δικαιοσύνη δεν επιδοκιμάζει, δεν επικυρώνει, δεν νομιμοποιεί τη φίμωση ανθρώπων και κινημάτων με τέτοιους σκοτεινές διαδικασίες. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί «φάρο» για τη λειτουργία και τη στάση των λειτουργών της Δικαιοσύνης απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται για θεμελιώδη κοινά αγαθά και ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο κ. Τζιμούρτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής και τους συλλογικούς της αγώνες»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»

Η ομόφωνη αθώωση των 21 κατηγορούμενων για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής δικαιώνει όσους μιλούσαν για μια σκευωρία  σε βάρος αγωνιστών της τοπικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής και τους συλλογικούς της αγώνες.


Η Ν.Ε. και όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής χαιρετίζουν την απόφαση του δικαστηρίου

Η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής αναφέρει:

Η αθώωση των 21 κατηγορούμενων μελών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές, είναι από μόνη της η πανηγυρική αθώωση μιας ολόκληρης κοινωνίας που εδώ και χρόνια υπερασπίζεται την υγεία της, τη γη της, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, όχι μόνο στη Β.Α. Χαλκιδική αλλά και σε όλη την χώρα.

Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες νίκες ενάντια στο δόγμα Σαμαρά: "επένδυση με κάθε κόστος". Είναι νίκη ενάντια στις μεθοδεύσεις της τότε κυβέρνησής του αλλά και του παρακράτους του που χάλκευε στοιχεία ενοχοποιώντας αθώους πολίτες. Τέλος, είναι μια μεγάλη νίκη ενάντια στην El Dorado και ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο μήνυμα για την τοπική κοινωνία και τις διεκδικήσεις της.
 
Είναι όμως και μια υπενθύμιση σε όλους μας ότι όλα αυτά που συνέβησαν τότε, είναι εύκολο ή σχεδόν βέβαιο, να ξανασυμβούν με μια κυβέρνηση της ΝΔ που ευθαρσώς δηλώνει ότι στηρίζει την El Dorado και τα καταστροφικά της σχέδια.
 
Η Ν.Ε. και όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής χαιρετίζουν την απόφαση του δικαστηρίου, συνεχίζουν αταλάντευτα να στηρίζουν το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές, συνεχίζουν να αγωνίζονται για την τελική δικαίωση ενός όμορφου και συλλογικού αγώνα.


Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Έγινε το αυτονόητο

 
Η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης για την απόφαση: Συνεχίζουμε πιο δυνατοί! 

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης αναφέρει:

Μετά από 6 χρόνια διασυρμού και ταλαιπωρίας οικονομικής, ηθικής όλοι οι κατηγορούμενοι ομόφωνα αθώοι!!!

Μετά από 6 χρόνια διασυρμού και ταλαιπωρίας οικονομικής αλλά κυρίως ηθικής, όλοι οι κατηγορούμενοι ομόφωνα αθώοι!!!

Στη 1 Οκτωβρίου ξεκίνησε μια από τις δύο πιο μεγάλες δίκες του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. 21 συναγωνιστές (από τους 500+ που αριθμεί τι κίνημα) διώκονται κακουργηματικά για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός στις 17 Φλεβάρη του 2013. Αυτό είχε ως συνέπεια την προφυλάκιση τεσσάρων συναγωνιστών.
Βασικό κριτήριο για να είσαι κατηγορούμενος: Να λες ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού, ΟΧΙ στο ξεπούλημα του τόπου σου, ΟΧΙ στον καρκινογόνο αμίαντο που θα αναπνέουν τα παιδιά σου, ΟΧΙ στην καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής σου, ΟΧΙ στην καταστροφή του τόπου σου.
Σε όλη τη διάρκεια της δίκης σταθήκαμε απέναντι σε ένα σαθρό κατηγορητήριο που στήθηκε από έμπειρους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ήρθαμε αντιμέτωποι με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν με «ιδιαίτερο» τρόπο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας.
Υπήρχε μια παγιωμένη τακτική σε συνεννόηση με την Αστυνομία, να συλλέγονται τα στοιχεία από τους υπαλλήλους της εταιρίας φύλαξης του εργοταξίου. Η συλλογή στοιχείων έγινε από τους εν λόγω υπαλλήλους χωρίς γάντια και χωρίς να έχουν φωτογραφηθεί τα σημεία εύρεσης τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο αστυνομικών, οι οποίοι λίγες μέρες μετά τον εμπρησμό, πρόσθεσαν ως πειστήριο μια πάνινη τσάντα με μολότοφ, η οποία όμως σχετιζόταν με άλλη υπόθεση. Για τους δύο αστυνομικούς που φύτεψαν το συγκεκριμένο στοιχείο διατάχθηκε Ε.Δ.Ε, παραπέμφθηκαν σε δίκη, αλλά «αθωώθηκαν, λόγω έλλειψης δόλου».
Άλλα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ως πειστήρια ενοχής ήταν: μια κουκούλα κυνηγιού που φέρει DNA, η οποία βρέθηκε σε κυνηγετική περιοχή 1,5 χλμ μακριά από το εργοτάξιο. Καπάκια φωτοβολίδων με βιολογικό υλικό που ανήκε σε αστυνομικό έρευνας. Καπάκι φωτοβολίδας με μερικό δείγμα DNA, από ανάλυση που διενεργήθηκε 1,5 χρόνο μετά. 
Και φυσικά στην αίθουσα ακούσαμε μάρτυρες κατηγορίας που αδυνατούσαν να θυμηθούν εάν και κατά πόσο συνέλεξαν καπάκια από φωτοβολίδες. Μάρτυρες κατηγορίας που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, υπέγραψαν καταθέσεις που δεν είχαν διαβάσει. Μάρτυρες που παραδέχτηκαν πως άλλα είπαν και άλλα καταγράφηκαν από τους αστυνομικούς στις καταθέσεις που έδωσαν.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι στήθηκε μια βιομηχανία διώξεων που στηρίχτηκε σε ένα όργιο αυθαιρεσίας από πλευράς της Αστυνομίας. Καταθέσεις που αγγίζουν τα όρια της ψευδορκίας και αστυνομικούς να παραμένουν στο απυρόβλητο από την πλευρά της δικαιοσύνης. Αστυνομικοί ατιμώρητοι που κανονικά η ελληνική δικαιοσύνη θα έπρεπε να αιτηθεί την παραπομπή τους για το διασυρμό μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Ένα καλοστημένο κατηγορητήριο με ένα μοναδικό σκοπό: να φυλακίσουν, να εκφοβίσουν, να εξαντλήσουν ηθικά, ψυχολογικά και οικονομικά όλους όσους αντιστέκονται στα καταστροφικά σχέδια της Eldorado.
Σήμερα μετά από έξι ολόκληρα χρόνια συνεχούς και αδιάκοπου αγώνα, ήρθε επιτέλους η δικαίωση για τους ανθρώπους που ήταν ο γείτονας, ο συμμαθητής, ο φίλος, ο πατέρας, ο γιος μας.
Συνεχίζουμε πιο δυνατοί! 
Επόμενο ραντεβού στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στις 19/12 για την τελική αθώωση των συναγωνιστών μας!

 
  

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)