to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 06.02.2015

πηγή: alterthess

Κοινωνία

Αθώοι οι τρεις συνδικαλιστές για τη συγκέντρωση ενάντια στον Φούχτελ

Αθώοι κρίθηκαν σήμερα οι τρεις συνδικαλιστές που είχαν συλληφθεί μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Χανς - Γιοάχιμ Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2012. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους αλληλεγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστικό Μέγαρο.


Φωτ. από τη συγκέντρωση εναντίον του Φούχτελ

Νωρίτερα,  οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κατέθεσαν ένσταση υπογραμμίζοντας πως πρέπει η έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση που άσκησε η εισαγγελία πλημμελειοδικών να απορριφθεί ως απαράδεκτη γιατί, όπως επισημαίνουν, είναι αναιτιολόγητη, αποτελεί πιστή αντιγραφή του διαβιβαστικού της ασφάλειας ενώ ο Άρειος Πάγος ορίζει ότι πρέπει να περιέχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να εξετάσει την ένταση των συνηγόρων των κατηγορουμένων, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε κι η δίκη συνεχίστηκε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην κατάθεσή του ως μάρτυρας κατηγορίας ο επικεφαλής των μέτρων ασφαλείας της επίσκεψης Φούχτελ στην Ελληνογερμανική συνέλευση δήλωσε ότι δεν υπήρχε επιθετική διάθεση από τη διαδήλωση και πως δεν αντιλήφθηκε κάποιον από τους κατηγορουμένους να βιαιοπραγεί.

Τελικά οι 3 κατηγορούμενοι κρίθηκαν μετά από πρόταση του εισαγγελέα αθώοι για τα αδικήματα της διάταξης κοινής ειρήνης και της παράνομης βίας. Σημειώνεται ότι το αδίκημα της απείθειας είχε παραγραφεί.

Να υπενθυμίσουμε πως ο εκπαιδευτικός Θανάσης Αγαπητός και οι δημοτικοί υπάλληλοι Σαράντης Αρβανίτης και Θωμάς Κυρατζόπουλος είχαν αθωωθεί πρωτόδικα μετά από ένα ευρύ κίνημα αλληλεγγύης συνδικάτων και πολιτικών οργανώσεων. Ωστόσο η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε έφεση σε βάρος τους και έτσι σήμερα οδηγήκαν εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης, μετά από 2 αναβολές που είχε πάρει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων τη Πέμπτη ζήτησαν την αθώωση και των τριών κατηγορουμένων επισημαίνοντας πως η επιλογή της εισαγγελέα να προσφύγει στη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση καταδεικνύει το τιμωρητικό χαρακτήρα της δίωξης.  Επιπλέον, υπογράμμισαν πως οι τρεις συνδικαλιστές διώχθηκαν γιατί συμμετείχαν σε κινητοποίηση των σωματείων τους κατά τη διάρκεια μιας "φιέστας" για την προπαγάνδιση της μνημονιακής πολιτικής.

Την αλληλεγγύη τους στους τρεις διωκόμενους είχαν εκφράσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης , οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου και Γ. Αμανατίδης, πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ, καθώς και συνδικάτα και οργανώσεις της Αριστεράς. Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε στάση εργασίας για σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της πρωινής βάρδιας, καλώντας στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση συμπαράστασης  που διοργανώθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)