to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 11.09.2018

Κοινωνία

Αθώοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των ομολόγων

Με αθωωτική απόφαση για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση αγοράς από ασφαλιστικά ταμεία δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ και μη δομημένου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ , που είχαν εκδοθεί το 2006, έπεσε η αυλαία για την δευτεροβάθμια δίκη της υπόθεσης.


Δεκαέξι μήνες μετά την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό των 13 κατηγορουμένων για το αποκαλούμενο "σκάνδαλο των ομολόγων", το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε την απόφαση του η οποία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που εξέδωσε το πρωτόδικο δικαστήριο που είχε καταδικάσει σε πρόσκαιρες καθείρξεις από 15 έως 25 έτη τους εμπλεκόμενους.

Το δικαστήριο σήμερα , χωρίς να ανακοινώσει το σκεπτικό του, εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τους τότε υπευθύνους των ασφαλιστικών ταμείων που συμμετείχαν στην αγορά των επίμαχων προϊόντων αλλά και για τους εμπλεκόμενους χρηματιστές και εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιριών.

Όλοι οι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι από τις βασικές κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης.

Η αθωωτική απόφαση αφορά τους τότε επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ Αγάπιο Σημαιοφορίδη και Παναγιώτα Καραδήμα, ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνο Χρηστίδη,ΤΕΑΥΦΕ Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γεράσιμο Κονιδάρη καθώς και τους υπευθύνους των εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, Χάρη Αδαμόπουλο και Αβραάμ Σαββίδη της JP Morgan, Γιώργο Παπαμαρκάκη της Νorth Αsset Μanagement (NAM), το στέλεχος της Hyppovereinsbank Νίκο Μπούγο αλλά και τους εκπροσώπους της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ για το σκέλος των κατηγοριών σχετικά με την εμπλοκή τους στα επίμαχα ομόλογα.

Το δικαστήριο προχώρησε ωστόσο στην καταδίκη δύο κατηγορουμένων , εκπροσώπων της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, για κατηγορίες που αφορούν έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών στον Γιώργο Αποστολίδη , τον έναν από τους δύο εκπρόσωπους της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ , στον οποίο δεν δόθηκε αναστολή και θα οδηγηθεί στην φυλακή. Στον δεύτερο εκπρόσωπο της χρηματιστηριακής Θεόδωρο Πρινιωτάκη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα. 

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές 20ετούς κάθειρξης στους υπευθύνους των επίμαχων ασφαλιστικών ταμείων που την περίοδο 2006-2007 αγόρασαν -υπερκοστολογημένο κατά την δικογραφία- το δομημένο ομόλογο αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ και 25ετους κάθειρξης στους υπευθύνους των βασικών χρηματιστηριακών εταιριών αλλά της τράπεζας, που ενεπλάκησαν σε όλη την διαδρομή του συγκεκριμένου προϊόντος. Επιπλέον είχε διατάξει κατασχέσεις περιουσιών ενώ είχε επιβάλει και χρηματική ποινή ύψους 11,6 εκατομμύρια ευρώ στον έναν από τους εμπλεκόμενους των χρηαματιστηριακών εταιριών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)