to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αθώες περιστερές

Εν τέλει, για όσους και όσες παρακολούθησαν τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι τα δύο άλλοτε κραταιά κόμματα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι αυτά είναι εκ παραδόσεως και πεποιθήσεως «άσπιλα και αμόλυντα»


Πάμπλο Πικάσο, "Oι τρεις περιστερές", 1960


Εν τέλει, για όσους και όσες παρακολούθησαν τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι τα δύο άλλοτε κραταιά κόμματα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι αυτά είναι εκ παραδόσεως και πεποιθήσεως «άσπιλα και αμόλυντα» και, ως εκ τούτου, για όλα τα δεινά μόνοι υπεύθυνοι είναι ο εκ του μηδενός εμφανισθείς Τσίπρας και οι «μπράβοι» του, που κατέλαβαν ετσιθελικά και κρατούν με νύχια και με δόντια την εξουσία!

Είναι πρόδηλο πως η επικοινωνιακή τους στρατηγική στοχεύει στο να απωθήσει στο λαϊκό ασυνείδητο όλη τη ρουσφετολογική χειραγώγηση, τον εξευτελισμό που υπέστη η αξιοπρέπεια αυτού του λαού και το πινγκ - πονγκ των σκανδάλων που έπαιζαν μεταξύ τους τα δύο κόμματα, χωρίς ποτέ να καταλήγουν στη «διαλεύκανση» και τιμωρία των ενόχων, με εξαίρεση το μοναδικό εξιλαστήριο θύμα, τον Α. Τσοχατζόπουλο. Έτσι, αφού «μαζί τα φάγανε», προσπαθούν τώρα να κανακέψουν το λαϊκό υπερεγώ με την προτροπή: «Μαζί θα τους φάμε»!

Οι ρητορικοί τρόποι που χρησιμοποίησαν οι άλλοτε κραταιοί πολιτικοί ήταν αποκαλυπτικοί: γνωρίζοντας την πολιτική και ταξική ανασφάλεια των μικροαστών, που περιμένουν έναν στιβαρό Ηγέτη, ο οποίος, εξ αντανακλάσεως, θα τους γεμίσει με αυτοπεποίθηση και αλαζονεία, ο τέως γαλαζοαίματος πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς έδωσε τα ρέστα του πάνω σε αυτή την «ελέω Θεού» επικοινωνιακή στρατηγική στη βάση δύο απειλητικών προειδοποιήσεων: Η πρώτη: «Όποιος τολμά, ας τα βάλει μαζί μου!». Η δεύτερη, ξεθάβοντας το εμφύλιο παρελθόν: «Κομμούνια, θα σας κάνουμε σαπούνια». Έτσι, η μάσκα έπεσε και ο τυχάρπαστος πρωθυπουργός της χώρας εμφανίστηκε ως αυτό που πράγματι είναι: ένας άθλιος «συμμορίτης».

Την ίδια επικοινωνιακή στρατηγική ακολούθησε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο, όντας αρχαιομαθής, δεν πήρε ως παράδειγμα τον Λουδοβίκο της Γαλλίας, αλλά τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος, όταν προκλήθηκε σε μουσικό διαγωνισμό από τον σάτυρο Μαρσύα, θεώρησε την πρόκληση «ύβρι» και τον έγδαρε ζωντανό! Έτσι, ως άλλος Απόλλων, ο τηλε-βιβλιοπώλης κ. Γεωργιάδης απείλησε τον πρωθυπουργό φωνασκώντας: «Θα τον γδάρω!».

Εκεί που στράβωσαν κάπως τα πράγματα ήταν με την επικοινωνιακή τακτική της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κυρίας Φώφης Γεννηματά, η οποία, ευρισκόμενη στην άβολη θέση να πατάει συγχρόνως σε δύο βάρκες, αποφάνθηκε: Υπάρχει σκάνδαλο, ωστόσο αυτό είναι αποτέλεσμα σκευωρίας! Ως εκ τούτου, ο σκευωρός και, κατά τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο, «αρχισυμμορίτης» Τσίπρας πρέπει πάραυτα να εξοντωθεί!

Μιμούμενη, ματαίως, την αξέχαστη προσφώνηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου «Λαέ της Ελλάδας, λαέ της Αθήνας», η κ. Γεννηματά, πλήρης αυτοπεποιθήσεως, διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι χάρη στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ «όλα θα βγούνε στο φως», ο σφετεριστής Τσίπρας θα λογοδοτήσει και η ίδια θα φροντίσει ώστε η «χούντα» του ΣΥΡΙΖΑ να «πάρει δρόμο». Τότε τα δύο «ελέω Θεού» μοναδικάπολιτικά κόμματα της Ελλάδος θα ανακαταλάβουν το Μαξίμου! Να τελειώνουν τα ψέματα: Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά!

Διανύω την όγδοη δεκαετία της ζωής μου. Χρόνια και χρόνια παρακολουθώ τις συνεδριάσεις της Βουλής. Ποτέ, μα ποτέ το επίπεδο του πολιτικού λόγου και η περιφρόνηση των θεσμών δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά ώστε να θυμίζει χαμαιτυπείο! Ουδέποτε βουλευτής, όπως ο νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Γεωργιάδης, θα διενοείτο ποτέ να πει στον πρωθυπουργό, καθώς αποχωρούσε από την αίθουσα, «αγοράκι, έλα πίσω!». Η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της δεν έχουν παρά να διαβάσουν ή να ακούσουν από τα αρχεία της Βουλής τις σφοδρές, αλλά πολιτικά μεστές και ευπρεπείς λογομαχίες μεταξύ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Παπανδρέου πριν αλλά και μετά τη δικτατορία. Δεν έχουν παρά να θυμηθούν το ήθος του Γεωργίου Ράλλη όταν, αναφερόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο σε προεκλογική του ομιλία, απευθυνόμενος στο αλαλάζον πλήθος, είπε αυστηρά: «Δεν θέλω ουουουου!».

Αυτή τη στροφή του άλλοτε κεντροδεξιού κόμματος κανείς δεν την περίμενε. Τώρα, αν αυτή απλώς συνιστά ένα επικοινωνιακό «κόλπο» προς άρδευση ψήφων από την Ακροδεξιά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν περίτρανα πως το κόλπο δεν πιάνει! Ας σκεφτεί λοιπόν σοβαρά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι είδους παράδειγμα δίνει στους μαθητές και τις μαθήτριες που παρακολουθούν τις ομιλίες από τα θεωρεία της Βουλής! Εκτός εάν ο φτηνός τηλεοπτικός ναρκισσισμός και το λεκτικό «μπούλινγκ» συνιστούν τα πρότυπα που θέλουν να προβάλουν προς μίμηση στη νεολαία μας!

* Η Τζίνα Πολίτη είναι ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)