to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:23 | 14.11.2019

πηγή: Η Αυγή

Αθλητισμός

Αθλητές δύο ταχυτήτων και καταστρατήγηση της ποσόστωσης στο αθλητικό νομοσχέδιο

Με επιστολή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών στον Υφυπουργό καταγγέλλει την μεροληψία εις βάρος των Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών και τη δημιουργία αθλητών δύο ταχυτήτων καθώς και την καταστρατήγηση της ποσόστωσης στις αρχαιρεσίες των Αθλητικών Ομοσπονδιών και Σωματείων.


Με επιστολή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών στον Υφυπουργό καταγγέλλει την μεροληψία εις βάρος των Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών και τη δημιουργία αθλητών δύο ταχυτήτων, "καθώς μονομερώς και επανειλημμένα αναφέρεστε αποκλειστικά σε αθλητές με Ολυμπιακή διάκριση και όχι σε εξαιρετικά διακριθέντες αθλητές όπως ο όρος ορθά περιλαμβάνει τους αθλητές με Ολυμπιακές, Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές νίκες"

Επίσης επιμαίνουν την "κατάφωρη αδικία η οποία καταστρατηγεί ένα θεμελιώδες και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα, όπως η ποσόστωση του γυναικείου φύλου στις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών και των Αθλητικών Σωματείων και εκ των πραγμάτων η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων".

Ειδικότερα, η επιστολή του Δ.Σ.του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη με αφορμή την ψήφιση του Αθλητικού Νομοσχεδίου αναφέρει:

Στην επιστολή του ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. αναφέρει:

«Κύριε Υφυπουργέ,

μελετώντας το υπό ψήφιση Αθλητικό Νομοσχέδιο μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι δεν έχετε λάβει σε κανένα σημείο υπόψη σας τη θεσμική ιδιότητα του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών Ν.2725/1999 (Σ.Ε.Ε.Δ.Α.) καθώς σε πολλά άρθρα του νομοσχεδίου μνημονεύετε αποκλειστικά τον Σύλλογο των Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), ο οποίος όμως δεν εκπροσωπεί όλους τους διακριθέντες αθλητές παρά μια ενότητα αυτών.

Ως εκ τούτου, σας ενημερώνουμε ότι, ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. απαρτίζεται από Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες όλων των αναγνωρισμένων Ολυμπιακών αθλημάτων, οι οποίοι έχουν σημειώσει “Εξαιρετική Διάκριση” σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες με την Ελληνική Εθνική Ομάδα. Επιπρόσθετα, μεγάλο ποσοστό των Διακριθέντων Αθλητών υπηρετούν πλέον την χώρα μας με το ρόλο του δημόσιου λειτουργού, καθώς έχουν διοριστεί στον ευρύτερο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2725/1999 και των τροποποιήσεών αυτού.

Ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. από την ίδρυσή του το 2013 ως και σήμερα επιτέλεσε σημαντικό έργο για τον αθλητισμό και τους αθλητές. Συμμετείχε σε κάθε ευκαιρία με προτάσεις του Δ.Σ. και των μελών του και πραγματοποίησε παρεμβάσεις σχετικά με την Αθλητική Νομοθεσία με υπομνήματα και συμμετοχή στις Δημόσιες Διαβουλεύσεις και κατέθεσε προτάσεις σε θεσμικές συναντήσεις στους προκατόχους Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς Αθλητισμού.

Κάθε χρόνο ο Σύλλογός μας αιτείται την άδεια εισόδου στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιεί σε όλη την επικράτεια, αθλητικές δράσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες στις οποίες συμμετέχει τεράστιος αριθμός Πρωταθλητών και Πρωταθλητριών όλων των αθλημάτων, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες του αθλητισμού, του Ολυμπισμού, της αθλητικής άμιλλας, της αθλητικής παιδείας και να εμπνεύσει τη νέα γενιά μέσα από βιωματικές εμπειρίες.

Το 2017 ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. ίδρυσε το Πρόγραμμα Υποτροφιών στην Παιδεία και τον Αθλητισμό καλώντας ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς να στηρίξουν μέσα από το πρόγραμμα τους Ελληνες Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες, στην προσπάθειά τους για πρόκριση και συμμετοχή στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις.

Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί διορισμού “Τιμής Ένεκεν”, οι ενέργειες του Σ.Ε.Ε.Δ.Α. είχαν αποτέλεσμα την εφαρμογή του Νόμου και ενεργοποίηση των διαδικασιών με αποτέλεσμα τις Υπουργικές Αποφάσεις Τοποθέτησης των Διακριθέντων Αθλητών σε κενές οργανικές θέσεις του δημόσιου τομέα αντίστοιχων των τυπικών προσόντων τους και κάλυψη σημαντικών αναγκών της δημόσιας διοίκησης, έπειτα από 10ετή αναμονή – ομηρία των Αθλητών.

Κύριε Υφυπουργέ, εφιστούμε την προσοχή σας για διατάξεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν αθλητές δύο ταχυτήτων, καθώς μονομερώς και επανειλημμένα αναφέρεστε αποκλειστικά σε αθλητές με Ολυμπιακή διάκριση και όχι σε εξαιρετικά διακριθέντες αθλητές όπως ο όρος ορθά περιλαμβάνει τους αθλητές με Ολυμπιακές, Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές νίκες.

Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε τα εξής:

Επί του Άρθρου 2, σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού «Ε.Σ.Α.Σ» διαπιστώνουμε τη συμμετοχή του Προέδρου του Σ.Ε.Ο. (Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών), ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για τον Ελληνικό αθλητισμό δια μέσου της Γ.Γ.Α. ενώ δυνητικά τα λοιπά σωματεία θα μπορούν να συμμετέχουν εφόσον προσκληθούν, χωρίς το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου και ενώ θα κρίνεται το μέλλον των Διακριθέντων Αθλητών και δη των μελών του συλλόγου μας.

Επί του Άρθρου 16 του νομοσχεδίου, μας εκπλήσσει η ειδική μεταχείριση των Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών καθώς για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο Νομοσχέδιο, δεν έχετε συμπεριλάβει εν γένει, τους Διακριθέντες Αθλητές, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα σύμφωνα με τον υπάρχοντα Αθλητικό Νόμο 2725/1999.

Επί του άρθρου 7, στο τρίτο μέρος, διαπιστώνεται άλλη μία κατάφωρη αδικία η οποία καταστρατηγεί ένα θεμελιώδες και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα, όπως η ποσόστωση του γυναικείου φύλου στις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών και των Αθλητικών Σωματείων και εκ των πραγμάτων η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων. Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι, στο χρονικό διάστημα για το οποίο θα ανασταλεί η διάταξη αυτή με το επικείμενο νομοσχέδιο, επρόκειτο να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες σε 40 ομοσπονδίες και αθλητικά σωματεία.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε κ. Υφυπουργέ να τροποποιήσετε τα παραπάνω άρθρα να συμπεριλάβετε το σύνολο των Διακριθέντων Αθλητών, να αντισταθείτε σε τυχόν πιέσεις που μπορεί να έχουν προκληθεί από τα κακώς κείμενα του παραγοντισμού και να συνδράμετε με σθένος στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως πράξατε στον περιορισμό της θητείας και το όριο ηλικίας στις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών, μια ριζοσπαστική διάταξη που όχι απλά θα φέρει την ανανέωση όπως αναφέρατε αλλά την κάθαρση σε παθογενείς Ομοσπονδίες που επί σειρά ετών αδίκησαν, εκδίωξαν και ταλαιπώρησαν πολλούς άξιους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του Ελληνικού αθλητισμού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)