to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 14.09.2021

Κοινωνία

Αθηνά Λινού: Παράλογο να κλείνουν οι τάξεις αφού νοσήσουν τα μισά παιδιά

«Τα μαθήματα μπορούσαν να γίνουν και σε ανοικτούς χώρους. Έπρεπε οι διευθύνσεις των σχολείων να είχαν ελευθερία προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση»


«Το αποτέλεσμα από τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία, θα φανεί στις επόμενες τρείς με έξι εβδομάδες», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής, Αθηνά Λινού, προβλέποντας ότι ο όρος κλεισίματος των  σχολείων, με θετικούς το 50% + έναν των μαθητών, θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία που θα πλήξει κυρίως τις μητέρες.

«Για τα σχολεία, φέτος ίσως είναι η δυσκολότερη χρονιά απ’ όλες τις προηγούμενες, κυρίως γιατί τα παιδιά παραμένουν στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα και για το γεγονός ότι έχουμε έναν ιό, με τουλάχιστον διπλάσια μεταδοτικότητα.

Ουσιαστικά, δεν έχει υπάρξει συζήτηση για το κλείσιμο των σχολείων στη χώρα μας. Όταν αυτό επέλθει, θα προκύψει τεράστια ανισότητα για τις γυναίκες, οι οποίες θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι ή να «επιλέξουν» να μην εργάζονται και να χάσουν τη δουλειά τους, γιατί δεν θα υπάρχει κανένας για τα παιδιά τους».

Η κα Λινού τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοικτά γιατί το κλείσιμό τους, επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών.

«Υπάρχουν ερευνητές που ισχυρίζονται ότι η διανοητική ανάπτυξη των παιδιών που γεννήθηκαν στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, είναι μικρότερη κατά 20% σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν τον Covid και την κατάσταση καραντίνας.

Τα πολλά τεστ είναι απαραίτητα, αλλά μπορούσαν να γίνονται στους μαθητές των δημοτικών στο σχολείο, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να έχει παιδαγωγικό και συλλογικό χαρακτήρα.

Επίσης, τα σχολεία μπορούν να αξιοποιήσουν τους υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Θα περίμενα οι διοικήσεις των δήμων να πρωτοπορούσαν και να διέθεταν χώρους έτσι ώστε τα μαθήματα να γίνονται σε ανοικτούς χώρους, αποτρέποντας τις μεταδόσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)